• 瀏覽: 2,411
  • 回覆: 17
我老婆係今年1月,在QE完成整個子宮頸癌化療及電療療程。去了美國等康復,現在問題黎了。

當初,去到美國時身體虛弱,四肢無力天天在床上休養。

直至3月身體康復4成了。

現今6月頭上天對我開個玩笑。排唔到便,好辛苦,連瀉藥、灌腸都效用唔大。吃唔落野虛弱得很(甚至,比化療緊更虛)。去大便時有輕微血絲出現。

美國西醫:
經美國醫生診斷后,是化療後遺症。直腸塞左(Block 左),建議要切左佢。醫生話再係甘下去1星期內唔排便就會身體中毒。

美國中醫:
經中醫開中藥A又排到一次,第二次又冇用了。然後開中藥B 排到一次,又冇用了。

老婆唔想切。請問一下有更好方法指點下嗎?這次治療不幸中的大幸,不用切除子宮但太受罪了。

我老婆有吃靈芝,請問點解唔可以吃?

化療藥: Cisplatin
腫瘤名:Squamous Cell Carcinomas
(鱗狀細胞癌)

引用:
原帖由 wush 於 2020-7-13 03:11 AM 發表

我老婆係今年1月,在QE完成整個子宮頸癌化療及電療療程。去了美國等康復,現在問題黎了。

當初,去到美國時身體虛弱,四肢無力天天在床上休養。

直至3月身體康復4成了。

現今6月頭上天對我開個玩笑。排唔到便,好辛苦,連瀉藥、灌腸都效用唔大。吃唔落野虛弱得很(甚至,比化療緊更虛)。去大便時有輕微血絲出現。

美國西醫:
經美國醫生診斷后,是化療後遺症。直腸塞左(Block 左),建議要切左佢。醫生 ...
盡量唔好切。太太飲水量夠嗎?有無試益生菌?幫助腸道蠕動。

另外,食邊類靈芝?烘焙出來的靈芝一般比較熱氣上火,或者會影響排便。

飲食習慣如何?會否試下先食疏菜等纖維食物,先幫助腸道蠕動。

以上都是小小建議

可分享有科學根據的健康資訊, 家人二次癌症治療時發現的. 不論你是頑疾, 慢性疾病 定長期病患. 給自己機會了解多些. 對解開目前困境, 可能有幫助呢? 請跟我聯絡.
引用:
原帖由 stptn 於 2020-7-13 08:32 AM 發表

盡量唔好切。太太飲水量夠嗎?有無試益生菌?幫助腸道蠕動。

另外,食邊類靈芝?烘焙出來的靈芝一般比較熱氣上火,或者會影響排便。

飲食習慣如何?會否試下先食疏菜等纖維食物,先幫助腸道蠕動。

以上都是小小建議 ...
感激解答, 佢一日大約飲4至5杯水 同埋醫生一直有開益生菌佢亦都一直有食。

蔬菜纖維已經冇食了。已經日日喺度食低渣餐。 主要食物就係飲果汁

至於靈芝停左1個月了

引用:
原帖由 wush 於 2020-7-13 09:17 AM 發表

感激解答, 佢一日大約飲4至5杯水 同埋醫生一直有開益生菌佢亦都一直有食。

蔬菜纖維已經冇食了。已經日日喺度食低渣餐。 主要食物就係飲果汁

至於靈芝停左1個月了 ...
飲水量可提升8杯一日。

點解無食蔬菜纖維?可講清楚什麼是低渣食物?

果汁是鮮榨嗎?淨飲果汁會否果糖偏高。食水果除咗營養,纖維都需要。

可分享有科學根據的健康資訊, 家人二次癌症治療時發現的. 不論你是頑疾, 慢性疾病 定長期病患. 給自己機會了解多些. 對解開目前困境, 可能有幫助呢? 請跟我聯絡.
引用:
原帖由 stptn 於 2020-7-13 09:49 AM 發表

飲水量可提升8杯一日。

點解無食蔬菜纖維?可講清楚什麼是低渣食物?

果汁是鮮榨嗎?淨飲果汁會否果糖偏高。食水果除咗營養,纖維都需要。
我老婆 一直有飲鮮炸西柚汁,(高維他命c ) 天然抗生素

西柚汁會化解或相衝好多藥物
盡量不吃

回覆 引用 TOP

樓主太太呢啲唔係後遺症,係自己造成囉!唔落床飲水少,最致命係低渣餐,正常人都便秘啦!水果要成個食至有用,快啲開始食返啲食用纖維,行吓郁動多啲,咁條腸至識蠕動!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wush 於 2020-7-13 10:14 AM 發表

我老婆 一直有飲鮮炸西柚汁,(高維他命c ) 天然抗生素
淨係西柚汁?
有無食肉?

引用:
原帖由 stptn 於 2020-7-13 11:16 AM 發表

淨係西柚汁?
有無食肉?
有時飲西柚汁,同其他果汁。不過少吃肉己經去唔到排便了,唔想儲存渣係體內

回覆 引用 TOP

其實每餐無渣自然會無大便,食返正常高纖食物效果可能仲好

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2020-7-13 07:48 PM 發表

其實每餐無渣自然會無大便,食返正常高纖食物效果可能仲好
好,同佢講下先謝謝你

回覆 引用 TOP

我媽媽都是這個CASE, 她又是做完所有療程後半年, 後遺症就出來了, 她不是沒有大便, 而是不斷肚瀉, 食少少野就痾, 還痾血, 因為電療令到她的腸損哂, 由於經常肚痾, 令到條腸都冇時間休息, 不斷損, 不斷出血, 上年下半年不斷出入醫院輸血, 真的好慘, 到後來在醫院認識了一位院友, 她介紹了一位中醫給我媽媽, 情況改善了, 都有肚痾, 但沒有之前痾血甘嚴重...所以後遺症比癌症更可怕。。。
希望你太太盡快搵到適合的中/西醫幫到她。

引用:
原帖由 daisyliu625 於 2020-7-14 12:36 PM 發表

我媽媽都是這個CASE, 她又是做完所有療程後半年, 後遺症就出來了, 她不是沒有大便, 而是不斷肚瀉, 食少少野就痾, 還痾血, 因為電療令到她的腸損哂, 由於經常肚痾, 令到條腸都冇時間休息, 不斷損, 不斷出血, 上年下半年不斷出入醫院輸血, 真的好慘, 到後來在醫院認識了一位院友, 她介紹了一位中醫給我媽媽, 情況改善了, 都有肚痾, 但沒有之前痾血甘嚴重...所以後遺症比癌症更可怕。。。 ...
咁伯母成日痾
有無暴瘦?

回覆 引用 TOP

梗係有啦, 我媽媽正常時有110磅, 果時最低得返80磅咋, 真係好慘, 比做療程時更瘦更辛苦, 我地都唔知道個副作用原來會甘嚴重。

政府電療通常吾講副作用
事前問佢又話吾會有
事後出問題又話吾關事

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]