• 瀏覽: 11,516
  • 回覆: 71
  • 追帖: 4
本主題由 canon123 於 2020-7-17 01:55 AM 合併

聽朝10點後入境深圳要做千幾蚊嘅核酸測試先有得入境深圳隔離

哩個新政策出完後如果深圳去香港隔離完14日,24小時內仲可唔可以翻深圳做核酸免除隔離14日呀,定係要係香港做核酸?  香港核酸結果要幾耐先可以出報告?

https://www.info.gov.hk/gia/general/202007/16/P2020071600856.htm

經深圳灣口岸和港珠澳大橋入境廣東時,必須持有香港特區政府認可的醫療機構發出的72小時內有效的核酸檢測陰性結果證明(目前特區政府認可有關2019冠狀病毒病的醫療檢測機構名單見附件),而入境後仍須接受14天強制檢疫。

越搞越狠,本來以為呢個月可以做個核酸攞個港康碼過深圳就唔駛隔離,點知而家做咗核酸過去都要住14日酒店,兩邊都收費難受呀。點解啲政策都唔為市民著想㗎,希望政府可以免費為全港市民做個核酸檢測。國內爆發疫情嘅城市都係政府免費為每個市民免費檢測。國際城市難道冇能力為全港市民免費檢測嘛

引用:
原帖由 瞭望 於 2020-7-17 02:15 AM 發表

越搞越狠,本來以為呢個月可以做個核酸攞個港康碼過深圳就唔駛隔離,點知而家做咗核酸過去都要住14日酒店,兩邊都收費難受呀。點解啲政策都唔為市民著想㗎,希望政府可以免費為全港市民做個核酸檢測。國內爆發疫情嘅城市都係政府免費為每個市民免費檢測。國際城市難道冇能力為全港市民免費檢測嘛 ...
為市民著想就等於要免費為全港市民做檢測?你有過關需要唔代表每人都有,用者自付好應該,又係政府錯?
再講今次深圳都係怕左香港先出新策難道深圳出乜政策要問過你香港認同先?嫌麻煩嫌貴就唔好上

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-7-17 03:11 AM 發表

為市民著想就等於要免費為全港市民做檢測?你有過關需要唔代表每人都有,用者自付好應該,又係政府錯?
再講今次深圳都係怕左香港先出新策難道深圳出乜政策要問過你香港認同先?嫌麻煩嫌貴就唔好上 ...
用者自付也要看清楚用者是誰? 誰要求必須檢測及格這規則!
最最重點是這檢測結果背後保障的是誰?

好比醫治確診者在香港在大陸是用者自付嗎?
全港市民做檢測是徹底查找所有感染者及隱性帶菌者, 北京就是及時果斷隔離疫區徹底排查檢疫疫區所有人才會在短時間內找出所有感染者隔離醫治, 如香港還是繼續拖拖拉拉聽天由命難保一兩個月後疫情比美國還惡劣。

解決問題必須從兩方面入手:
1)  嚴格執行入境檢疫隔離, 所有來港前沒有3天內陰性檢測報告者一律距絕入境, 有陰性檢測報告者也要集中隔離14日。
2)  全民核酸檢疫,徹底找出所有被感染者及隱性帶菌者。

提示: 違規內容已被屏蔽
用者自付無錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-7-17 03:11 AM 發表

再講今次深圳都係怕左香港先出新策難道深圳出乜政策要問過你香港認同先?嫌麻煩嫌貴就唔好上 ...
全港市民做檢測唔係為咗過關,係為咗檢測無病症嘅感染者,防止唔小心又傳咗畀人哋。可以參照國內嘅做法,邊個區有爆發就全市免費做檢測。國內做法爽快夠果斷。

睇黎要等藥醫先得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青春歲月 於 2020-7-17 12:24 AM 發表

如果唔係香港之前咁鬆,就唔會有今日

大陸其實做緊榜樣俾香港班官睇,想防疫做好就要把關把好,話之你邊度嚟,入境就要受檢及隔離,

引用:
原帖由 青春歲月 於 2020-7-17 12:24 AM 發表

香港一早要有自己健康碼同定期做病毒測試,咁先可以控制到疫情,唔好成日話無私隱同自由

宜家疫情擴散更加無自由

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]