• 瀏覽: 14,489
  • 回覆: 135
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 秋天巨大的手機 於 2020-7-19 07:29 PM 發表

香港咁多 T 車,佢地如何義電呢?見到屋苑有幾部。
有規模的新型屋苑車位本身一早安裝喉管留了電源 ,可安裝獨立電位

回覆 引用 TOP

精選汽車
在車頂貼滿太陽能板唔使叉電啦!應該晒一星期可以行到一百公里,假日車主最適合

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

Ioniq嘅動力車型油耗過豐田低

回覆 引用 TOP

配套

回覆 引用 TOP

日日車震用愛發電

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gerson161 於 18-7-2020 11:06 發表

Ioniq有hybrid款,油耗仲低過豐田
Ching CC細所以更慳,
但新車價比日本車貴,
見人見智,日本車不是日本制,
韓國車大部份是原廠制.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hocwwai 於 2020-7-18 11:54 PM 發表

屋企車場無義電的話,基本上唔使諗電車
用手動發電機當做gym ! ! !

回覆 引用 TOP

用愛發電呀!只要你的愛足夠,唔駛叉電啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天巨大的手機 於 2020-7-18 10:28 AM 發表

睇到ioniq電車,30萬,但買咗去邊度義電呢?自己屋苑停車場又冇得義。唔通日日去科學園義電?
用尿袋叉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天巨大的手機 於 2020-7-18 10:28 AM 發表

睇到ioniq電車,30萬,但買咗去邊度義電呢?自己屋苑停車場又冇得義。唔通日日去科學園義電?
首先你要問白痴政府點解社區咁少義電設施?
充電設備其實唔貴,也不佔地方?點解啲屋苑又話公契問題唔比安裝充電設施呢?法列係唔係要修改吓呢?
真實係政府要向油商收取油稅,所以要全力保障油商利益,極力阻擋電能車市場發展。

引用:
原帖由 雨中花花榴槤 於 2020-7-20 07:16 PM 發表

充電設備其實唔貴,也不佔地方?點解啲屋苑又話公契問題唔比安裝充電設施呢?法列係唔係要修改吓呢?
真實係政府要向油商收取油稅,所以要全力保障油商利益,極力阻擋電能車市場發展。 ...
仲有政府收油站月租收過百粒一間(旺區)

引用:
原帖由 wpk 於 2020-7-20 07:32 PM 發表

仲有政府收油站月租收過百粒一間(旺區)
電能車在中國市場高速發展,一定係利多於弊。點解在香港多年都未能擴大市場佔有率呢?好難令人唔信係香港政府帶頭打壓香港電動車市場。

引用:
原帖由 雨中花花榴槤 於 2020-7-20 07:43 PM 發表

電能車在中國市場高速發展,一定係利多於弊。點解在香港多年都未能擴大市場佔有率呢?好難令人唔信係香港政府帶頭打壓香港電動車市場。
單以電力行業去看,因午夜後是高峰值後(晚飯至23:00是夜高峰值),如果多人charge電車其實是可保持高至中峰值(發電機組不能即開即關),保持峰值其實可以令發電機組更有效率使用,以全港為一個整體去看一定是有利的(即少D消耗但換來更多)。

引用:
原帖由 雨中花花榴槤 於 2020-7-20 07:16 PM 發表

真實係政府要向油商收取油稅,所以要全力保障油商利益,極力阻擋電能車市場發展。 ...
一個快充站要380v-450v,100A-125A  DC

中充要220v-32A,

唔係個個停車場負樓層都負荷到。

所以連埋供電系統計,成本真係唔平。
(當然涉及埋工程內幕費用啦)

我唔係幫政府講好說話,
只係覺得香港而家仲未係電車年代。
(純粹因為充電問題)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]