• 瀏覽: 14,413
  • 回覆: 135
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 albacamel 於 2020-7-20 07:59 PM 發表

一個快充站要380v-450v,100A-125A  DC

中充要220v-32A,

唔係個個停車場負樓層都負荷到。

所以連埋供電系統計,成本真係唔平。
(當然涉及埋工程內幕費用啦)

我唔係幫政府講好說話,
只係覺得香港而家仲未係電車年代。
(純粹因為充電問題) ...
雞同蛋的問題

師兄說的當然有point

但港府不熱沖亦是公開的秘密吧

精選汽車
引用:
原帖由 wpk 於 2020-7-20 08:17 PM 發表

雞同蛋的問題

師兄說的當然有point

但港府不熱沖亦是公開的秘密吧
也許涉及油公司龐大利益??

還有燃油稅等等政府收入。

引用:
原帖由 albacamel 於 2020-7-20 07:59 PM 發表

一個快充站要380v-450v,100A-125A DC

中充要220v-32A,

唔係個個停車場負樓層都負荷到。

所以連埋供電系統計,成本真係唔平。
(當然涉及埋工程內幕費用啦)

我唔係幫政府講好說話,
只係覺得香港而家仲未係電車年代。
(純粹因為充電問題) ...
加大電力嘅問題唔使你諗㗎!係電力公司做嘅!你唔使幫佢哋擔心。供電成本係電力公司完全承擔,有生意,電力公司一定做。
電能車有效減少空氣污染,噪音污染,點解唔推廣呢?

引用:
原帖由 albacamel 於 2020-7-20 08:32 PM 發表

也許涉及油公司龐大利益 ? ? 還有燃油稅等等政府收入。
我覺得政府係根本唔想人揸車, 最好香港人全部流水作業一樣, 日日搭地鐵返工, 搭地鐵放工, 唔好搞咁多野.
電能車咁方便 = 路面上多左車, 又塞車 ..., 林鄭、中聯辦出巡時, 塞車就唔畀面了

引用:
原帖由 wpk 於 2020-7-20 07:49 PM 發表

單以電力行業去看,因午夜後是高峰值後(晚飯至23:00是夜高峰值),如果多人charge電車其實是可保持高至中峰值(發電機組不能即開即關),保持峰值其實可以令發電機組更有效率使用,以全港為一個整體去看一定是有利的(即少D消耗但換來更多)。 ...
電力公司一定歡迎廣大電能車市場,係政府阻撓新能源汽車發展。

回覆 引用 TOP

唔洗諗,無得義電買來做咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dudehk 於 2020-7-18 10:29 AM 發表

屋企冇得叉就唔好買啦
有你d咁不求進步嘅人,所以依家香港咪玩撚完囉!
點解唔唸下點樣可以同政府爭取,或者面前法例下有乜嘢空間可以增建更多充電設施呢?

架電車電力不夠…要找定邊到有叉電停車場,重要有吉位!你好得閒…退休就唔怕等!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Karlching 於 20/7/2020 22:06 發表

有你d咁不求進步嘅人,所以依家香港咪玩撚完囉!
點解唔唸下點樣可以同政府爭取,或者面前法例下有乜嘢空間可以增建更多充電設施呢?
8年前…我公司停車場都研究過,成本效益問顯!叉電位無電車用時,可不可以比非電車用!同時有幾多車來充車!利益做生意要計!

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2020-7-20 08:46 PM 發表

我覺得政府係根本唔想人揸車, 最好香港人全部流水作業一樣, 日日搭地鐵返工, 搭地鐵放工, 唔好搞咁多野.
電能車咁方便 = 路面上多左車, 又塞車 ..., 林鄭、中聯辦出巡時, 塞車就唔畀面了 ...
唔塞車又點迫倒D人去搭 mtr

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中花花榴槤 於 2020-7-20 08:44 PM 發表

加大電力嘅問題唔使你諗㗎!係電力公司做嘅!你唔使幫佢哋擔心。供電成本係電力公司完全承擔,有生意,電力公司一定做。
電能車有效減少空氣污染,噪音污染,點解唔推廣呢? ...
唔夠電就係唔夠電,搵鄧不列多黎都搞唔掂

豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長
引用:
原帖由 sing2046 於 2020-7-21 07:02 AM 發表

8年前…我公司停車場都研究過,成本效益問顯!叉電位無電車用時,可不可以比非電車用!同時有幾多車來充車!利益做生意要計!
所以我咪話香港就係會死响你依代嘅人手上囉!!
一句“成本效益”就概括晒所有可能做嘅!依d叫懶政!
“叉電位無電車用時,可不可以比非電車”;可唔可以用下你地固化嘅腦想下辦法?唔可以用一些行政的方法例如“預約”充電車位?寫個app黎管理要花好多錢?唔可以要求非電動車停充電車位要留聯繫,當有充電車需要就移車?仲有一個慢充樁位的電線插頭可以拉到涵蓋兩三個停車位的。
“同時有幾多車來充車!”,乜都唔做更係唔會推動到充電車嘅發展啦,更係唔充電車黎充電啦!
“利益做生意要計!”,有冇同政府談過方案或者爭取過合理範圍內的支持? 香港多得一班在既得利益土地上嘅人原地踏步,和思想固化的一代“畫一個圈把自己圈在裏面”,真係難以寄望會有將來!
遠的不看,就看看深圳,這兩年全市內的士巴士換成電動車後,市區空氣質素得到很明顯的改善。

引用:
原帖由 T12 於 2020-7-21 07:47 AM 發表

唔夠電就係唔夠電,搵鄧不列多黎都搞唔掂
點搞唔惦呢?你去問電力公司睇吓搞唔搞得惦先啦!

引用:
原帖由 旺季失控的科技 於 2020-7-20 04:21 PM 發表

用愛發電呀!只要你的愛足夠,唔駛叉電啦
相信只有呆灣才有如此高科技。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天巨大的手機 於 2020-7-19 07:29 PM 發表

香港咁多 T 車,佢地如何義電呢?見到屋苑有幾部。
慢慢排隊等義電囉!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]