• 瀏覽: 14,418
  • 回覆: 5
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 WakikiBB 於 2020-7-18 11:10 PM 發表

賣樓, 搬去有得充電的屋苑 / 村屋.
樓主原本用30萬 ,變咗最少用300萬

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-7-19 03:03 PM 發表

買架發電機,我見honda有
跟住落去油站買柴油?

引用:
原帖由 秋天巨大的手機 於 2020-7-19 07:29 PM 發表

香港咁多 T 車,佢地如何義電呢?見到屋苑有幾部。
有規模的新型屋苑車位本身一早安裝喉管留了電源 ,可安裝獨立電位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 又黃又臭膿之隊 於 2020-7-21 03:40 PM 發表

原來內行人,失敬失敬!咁你一定知道大廈隻火牛一般唔會預大好多!咁你一定知道火牛大細同火牛房面積有關係!咁你一定知道大廈掣櫃要有吉位加掣!咁你一定知上升總線size要夠!咁你一定知電錶房掛錶有位置限制!咁你一定知由分層掣箱去到車位個 end point有條裝甲 cable要做!咁你一定知以上各樣嘢,除咗火牛之外都係大廈負責做!咁你一定知揸電油車嘅業主係唔會夾錢!咁條數係咪你找? ...
多謝C兄真係好心機講解!其實好多大廈電源有限,唔批安裝電位就唔批就咁簡單⋯⋯,理想主義者成日以為自己大曬!

回覆 引用 TOP

標題係買電車如何叉電?
答案係:要用幾個車位改建火牛房先至可以叉到電

痴L線

引用:
原帖由 albacamel 於 2020-7-23 05:02 PM 發表

舉個例..關於各位車主嘅...

點解今時今日2020年,
仲可以容忍有隧道公司不設電子收費?
(並非autotoll)
印象中,幾年前才設立八達通等等,
以前一直用人手收現金及找續。

就算autotoll都好,
我唔覺得$35x12個月,對一部在香港合法使用嘅車輛支出有幾大影響?

強制要車輛安裝又有什麼壞處?

對香港所有隧道的流量難道會弊多於利?

就係香港有人反對,政府就縮。

可想而 ...
好建議 劃一加$400牌費,全民autotoll

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]