• 瀏覽: 9,386
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
最初媽媽6月因胃痛去睇醫生,食左兩個星期藥都唔好,因為媽媽多年前有膽石,醫生就幫佢照超聲波...點知一照見到個8cm嘅影係肝!

之後第二日即刻再睇另一個腸胃肝專科,專科建議去照,為左更準確我選擇比媽媽照PET,結果發現個腫瘤有10cm x 8cm係膽囊,而且已經擴散到周邊肝臟,仲經淋巴走到頸同L2脊椎...

上星期去排左瑪麗,另外再搵左兩個腫瘤科醫生,兩個都話唔洗抽針都可以確定係癌,亦唔建議做手術...但都無話嚴重程度到邊...第一個建議即做化療+標靶...第二個就話化療作用都唔大,建議免疫+標靶+化療...當然聽完後兩邊我地都認為等瑪麗電話...是關根本就負擔唔到...唔講免疫治療,單係化療+標靶一年都80萬...都仲未計其他檢查...

但係而家等緊電話嘅心情真係好難頂...都唔知點好...唯有今日走左去防癌會度睇中醫,希望係等嘅過程先調整下身體,令佢有返啲食慾,同減輕突如其來嘅痛楚...

上網睇同醫生都講過基本上膽囊癌去到擴散,治療只係延長患者嘅生命...現時真係有啲無助...希望醫院盡快打黎比媽媽得到治療,但又害怕治療過程嘅痛苦...

~SPC~
熱賣及精選
引用:
原帖由 matthewspc 於 2020-7-21 03:52 AM 發表

最初媽媽6月因胃痛去睇醫生,食左兩個星期藥都唔好,因為媽媽多年前有膽石,醫生就幫佢照超聲波...點知一照見到個8cm嘅影係肝!

之後第二日即刻再睇另一個腸胃肝專科,專科建議去照,為左更準確我選擇比媽媽照PET,結果發現個腫瘤有10cm x 8cm係膽囊,而且已經擴散到周邊肝臟,仲經淋巴走到頸同L2脊椎...

上星期去排左瑪麗,另外再搵左兩個腫瘤科醫生,兩個都話唔洗抽針都可以確定係癌,亦唔建議做 ...
各位有冇腫瘤科醫生介紹呢?
而家乾等真係令人好崩潰...
有冇人試過係私家治療到一半轉去政府呢?

~SPC~
私家醫院醫癌症......都係天價 !  冇保險跟本頂唔住高昂的費用 !

暫時去左某腫瘤中心做緊化療,因為等政府要到9月中;費用同政府一定無得比,但估唔到同樣嘅藥同package而家centre嘅收費,比係旺中嘅仲平,環境配套都好好,亦感恩遇到好醫生,專業得黎照顧到媽媽嘅心理👍🏼
不過媽媽無保險,撐半年就要轉政府了...唔知大家有冇類似經驗分享下?

~SPC~
你嘅心情同我一樣!

當媽媽問醫生自己仲有幾耐...醫生講「一年」果下真係幾難受...醫生都算好好解釋數字係參考,唔好理會咁多先講出嚟...

~SPC~
引用:
原帖由 matthewspc 於 2020-7-29 06:43 PM 發表

當媽媽問醫生自己仲有幾耐...醫生講「一年」果下真係幾難受...醫生都算好好解釋數字係參考,唔好理會咁多先講出嚟...
的確係好很難受
不過事實如此,還有時間不如做d佢喜歡做嘅事,要洗錢都唔好益醫生

完全同意!希望疫情快啲放緩...好多嘢要做!

~SPC~
樓主強烈建議你帶媽媽去睇岑X棠教授
看過香港某幾個最知名既腫瘤科,岑係醫生中既醫生
有醫德,唔為錢治療,認真誠實,佢會知好多新研究,用藥選擇利幣,
你打去佢診所,再WTAPP 正電子報告比佢
醫生認為幫得到就會親自覆你電話
係養X醫生病房做既朋友,都話岑係當中小有既醫生,
第一線治療好重要,會影響以後用藥

多謝你,我其實已經搵過岑教授了,教授真心好人,打過比我建議用免疫治療+標靶+化療...但因為一個月over 10萬...所以教授最後建議等政府了...
Btw, 係旺中睇第一個醫生時,一聽到我搵second consultation 就西面,仲恐嚇阿媽唔即做會死人!(我心諗,睇得腫瘤科嘅邊個唔知會死人?)之後聽埋我搵岑教授之後,即刻嬲嬲豬咁...仲話自己廿九幾年經驗,好似未試過有病人話要second consultation 咁,你估而家睇傷風感冒咩...

~SPC~
引用:
原帖由 matthewspc 於 2020-7-30 12:58 AM 發表

多謝你,我其實已經搵過岑教授了,教授真心好人,打過比我建議用免疫治療+標靶+化療...但因為一個月over 10萬...所以教授最後建議等政府了...
Btw, 係旺中睇第一個醫生時,一聽到我搵second consultation 就西面,仲恐嚇阿媽唔即做會死人!(我心諗,睇得腫瘤科嘅邊個唔知會死人?)之後聽埋我搵岑教授之後,即刻嬲嬲豬咁...仲話自己廿九幾年經驗,好似未試過有病人話要secon ...
我個人覺得應該用岑既藥,之後再等公立接手,公立好可能會跟隨你用開既藥繼續治療
所以你也不用捱好耐,現在用了次選選擇,公立那邊會跟也是跟著你的次選藥物繼續治療,
我不知現在用藥會否和岑建議的有相同,如有,還可考慮加藥,
第一線係最有效既治療,控制得好,往後時間大增,第1線失效之後療程有效時間通常只會更短,
明白大家各自有難處,祝福你們一家!!

引用:
原帖由 Cute女 於 2020-7-30 09:07 PM 發表

我個人覺得應該用岑既藥,之後再等公立接手,公立好可能會跟隨你用開既藥繼續治療
所以你也不用捱好耐,現在用了次選選擇,公立那邊會跟也是跟著你的次選藥物繼續治療,
我不知現在用藥會否和岑建議的有相同,如有,還可考慮加藥,
第一線係最有效既治療,控制得好,往後時間大增,第1線失效之後療程有效時間通常只會更短,
明白大家各自有難處,祝福你們一家!! ...
我都認同你嘅講法,不過因為岑教授嘅治療方案著重免疫治療,加輕劑量化療...但真係負擔唔掂,唯有用普通方式去治療了😢

~SPC~
同埋我屋企人都係瑪麗睇,佢地係跟我係私家個療程化+免接手
佢地話佢地程序只會化,但我地已開始左2次療程,所以醫生話要開會問,最後係跟私家藥接手

引用:
原帖由 matthewspc 於 2020-7-30 09:13 PM 發表

我都認同你嘅講法,不過因為岑教授嘅治療方案著重免疫治療,加輕劑量化療...但真係負擔唔掂,唯有用普通方式去治療了😢
因為化療係用來推動免疫藥,電療亦都可幫免疫藥更有效認清攻擊癌細胞,
我媽果時4個腫瘤,2肺2肝,最大既有5-6CM,經4次療程後PET SCAN,已得返1粒不足5MM

引用:
原帖由 Cute女 於 2020-7-30 09:18 PM 發表

因為化療係用來推動免疫藥,電療亦都可幫免疫藥更有效認清攻擊癌細胞,
我媽果時4個腫瘤,2肺2肝,最大既有5-6CM,經4次療程後PET SCAN,已得返1粒不足5MM ...
咁效果真係好好喎...👍🏼

~SPC~
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]