• 瀏覽: 15,225
  • 回覆: 62
  • 追帖: 1
Merchandiser根本就唔係d咩高尚職業。 講真呢度有幾多個係大學畢業? 都係靠勤力。 肯學肯搏, 阿豬阿狗都做到。 年過40比人炒就好難再搵到。 除非你有客帶入去同make sure develop得到。 果d話日日仲係好忙嘅人唔好自滿, 做好轉工準備啦。

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-20 09:23 PM 發表

Merchandiser根本就唔係d咩高尚職業。 講真呢度有幾多個係大學畢業? 都係靠勤力。 肯學肯搏, 阿豬阿狗都做到。 年過40比人炒就好難再搵到。 除非你有客帶入去同make sure develop得到。 果d話日日仲係好忙嘅人唔好自滿, 做好轉工準備啦。 ...
明白你所講嘅嘢    但你忘記將年紀因素計入這行業內!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 spindoctor99 於 2020-9-25 03:43 PM 發表

呢行好灰
而家先知?

回覆 引用 TOP

除咗保安,唔做Merchandiser 之後大家又轉左做咗啲乜嘢工作呢?我公司應該10-11月開始裁員

YY
引用:
原帖由 mememomo328 於 2020-10-1 11:25 PM 發表

除咗保安,唔做Merchandiser 之後大家又轉左做咗啲乜嘢工作呢?我公司應該10-11月開始裁員
咁快知10月11月要減人手?放風
你自己有有後備計劃

引用:
原帖由 mememomo328 於 2020-10-1 11:25 PM 發表

慶幸我可以搵返文職,而工種係之前做merchandiser所識既野會有幫助,所以先請我。。

引用:
原帖由 寒冬懷舊的天才 於 2020-10-2 09:27 AM 發表

咁快知10月11月要減人手?放風
你自己有有後備計劃
可能補就業完

回覆 引用 TOP

引用:

捱到今年年尾好奇跡架啦!到時休息下啦,或者就直頭退休

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-2 09:53 AM 發表

慶幸我可以搵返文職,而工種係之前做merchandiser所識既野會有幫助,所以先請我。。
邊行嘅文職?

引用:
原帖由 BeGr8 於 2020-10-4 02:52 AM 發表

邊行嘅文職?
食品類,而家主要幫手開發不同國家既外海市場,同garmen t其實九唔搭八,但係做merchant既見識絕對有幫助。。對客或對廠我地都好熟練。。

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-4 09:49 AM 發表

食品類,而家主要幫手開發不同國家既外海市場,同garmen t其實九唔搭八,但係做merchant既見識絕對有幫助。。對客或對廠我地都好熟練。。
我都係由garment merchandiser 轉做其他行業文職。人工少了一半,但工作開心過之前。準時放工。
做採購由MC仔到SM.但已不留戀採購行業和生活

引用:
原帖由 kyokogodai 於 2020-10-7 12:30 AM 發表

我都係由garment merchandiser 轉做其他行業文職。人工少了一半,但工作開心過之前。準時放工。
做採購由MC仔到SM.但已不留戀採購行業和生活
人工確實係少左,但換來尊嚴同時間,我而家都係極準時收工,呢種感覺真係前所未有。。

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-7 08:57 AM 發表

人工確實係少左,但換來尊嚴同時間,我而家都係極準時收工,呢種感覺真係前所未有。。
C兄,早走早享受

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]