• 瀏覽: 15,226
  • 回覆: 62
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 kyokogodai 於 2020-10-7 07:47 PM 發表

C兄,早走早享受
你睇通左

回覆 引用 TOP

採購  其實好重要  但好多老板將採購視為阿四

引用:
原帖由 商界默默的甩毛 於 2020-10-11 12:23 PM 發表

D老闆鬼識採購,鬼識跟單

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 商界默默的甩毛 於 2020-10-11 12:23 PM 發表

十幾年前就係,今時今日,鬼佬都直接落單去廠,洗鬼俾中間人食多浸咩。

成日聽論壇師兄講,跟單都叫十項全能,無理由待遇咁差。

跟單有d似香港足球,話之你一個人可踢晒十一個位,嗰巿場死左就死左。仲想踢,就要接受低人工同隨時被炒嘅現實。

跟單的確要一腳踢,識嘅嘢多而雜。可惜,出面嗰market唔係要呢樣嘢,想要專而精。因此,好多離開跟單呢行嘅師兄師姐,都要被迫大減人工去做基層,由頭來過。出面唔會當跟單係一d乜寶貴經驗,只係當一張白紙,俾番最junior嘅人工。

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-10-11 09:25 PM 發表

十幾年前就係,今時今日,鬼佬都直接落單去廠,洗鬼俾中間人食多浸咩。

成日聽論壇師兄講,跟單都叫十項全能,無理由待遇咁差。

跟單有d似香港足球,話之你一個人可踢晒十一個位,嗰巿場死左就死左。仲想踢,就要接受低人工同隨時被炒嘅現實。

跟單的確要一腳踢,識嘅嘢多而雜。可惜,出面嗰market唔係要呢樣嘢,想要專而精。因此,好多離開跟單呢行嘅師兄師姐,都要被迫大減人工去做基層,由頭來過。出面唔 ...
就係中間人呢個角色已淡化左。
新一代工廠佬或offshore 本身自己也主動去揾單,用盡甜言蜜語。呢樣那樣刀做到或有得傾,但對住你香港agent 或
office 咩刀5 duck.
老實我一D刀5介意人工少左巧多轉行再爬過上,起碼仲有機會。
想起之前臨離開製衣採購界既公司,一日做幾廿個quotation alternatives 俾客揀揾幾十間布行/工廠報價。。客又5回覆要邊個options 做貨,邊個做辧。。咁,我可以點?如搏左去買左布做辧但佢5耍,邊個認數。。好攰呢D賭博遊戲

引用:
原帖由 kyokogodai 於 2020-10-12 01:00 AM 發表

就係中間人呢個角色已淡化左。
新一代工廠佬或offshore 本身自己也主動去揾單,用盡甜言蜜語。呢樣那樣刀做到或有得傾,但對住你香港agent 或
office 咩刀5 duck.
老實我一D刀5介意人工少左巧多轉行再爬過上,起碼仲有機會。
想起之前臨離開製衣採購界既公司,一日做幾廿個quotation alternatives 俾客揀揾幾十間布行/工廠報價。。客又5回覆要邊個option ...
我對上份工本身自己就係廠佬,大陸同offshore 都有廠,一樣做唔掂,裁左大部份跟單而家吊緊鹽水。。

引用:
原帖由 寒冬懷舊的天才 於 2020-7-21 10:40 PM 發表

同上
我仲系呢一行,不過唔系奮鬥,系一邊豆人工 一邊進修和諗辦法轉行,採購呢一行遲早會被淘汰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-12 09:28 AM 發表

我對上份工本身自己就係廠佬,大陸同offshore 都有廠,一樣做唔掂,裁左大部份跟單而家吊緊鹽水。。
我兩個月前見過一份工,那公司是一間有香港office  +內地工廠,但今年過年時炒了2/3本地跟單。而且其內地工廠也會縮小改用外發廠。。咁其實公司轉形做trading ...

引用:
原帖由 kyokogodai 於 2020-10-12 08:27 PM 發表

我兩個月前見過一份工,那公司是一間有香港office  +內地工廠,但今年過年時炒了2/3本地跟單。而且其內地工廠也會縮小改用外發廠。。咁其實公司轉形做trading ... ...
炒完人又請人,可能只係補保就業條數,就算請你都唔長遠,加上由廠縮變trading, 即係等執粒。。

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-12 09:11 PM 發表

炒完人又請人,可能只係補保就業條數,就算請你都唔長遠,加上由廠縮變trading, 即係等執粒。。
我見那位係SM位但replace 一個M,真係莫名其妙。但慶幸好冇請我
因為那位MM講完公司既情況,我已冇心機去做

回覆 引用 TOP

已轉行做保險

引用:
原帖由 kingkong66 於 2020-10-18 04:49 PM 發表

已轉行做保險
我有朋友在家中炒股

回覆 引用 TOP

近排見番幾位朋友  唔係冇嘢做  就係已被炒
你仲諗住等到年尾等搵到新工先?

回覆 引用 TOP

merchant 都未絕晒望嘅。利豐玩完,d單咪流番出來,夠好多公司仔吊命

引用:
原帖由 學員乙 於 2020-10-28 07:54 PM 發表

merchant 都未絕晒望嘅。利豐玩完,d單咪流番出來,夠好多公司仔吊命
利豐有咁多單  可以救到中小企

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]