• 瀏覽: 1,868
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
以前,九巴冷氣巴士的座椅比新巴舒服。
當年,九巴有頭枕,新巴沒有。
九巴的坐墊比較厚,新巴比較薄。
幾年前,出現了高載巴士。
九巴高載巴士的座椅角度筆直,特別是Vogelsitze凳坐得不舒服,難以入睡。
新巴城巴的座椅角度是斜的,符合人體工學,坐得舒服,比較容易入睡。
為什麼會有這麼大的分別呢?這出現了很大的諷刺

將南無熱狗
熱賣及精選
未出現新巴之前,九巴引入2+2高背座位,品牌是Lazzerini
新巴在當時使用無頭枕的按摩椅,差過九巴

近期,新城出新車,使用Lazzerini Citylight座椅,椅背是斜及曲
相反,九巴新車使用薄身Vogel座椅,頭枕有硬板

其實,Vogelsitze=/=Vogel
Vogelsitze屬於德國
Vogel屬於馬來西亞

第1代AVBWU使用厚身Vogelsitze座椅,舒服過ATENU及橙牌AVBWU的座椅
而且,第1代AVBWU的頭枕,舒服過城巴461-484的硬膠頭枕

柴灣及小西灣的對面海是將軍澳
引用:
原帖由 S3BL470@98A 於 2020-7-23 16:41 發表

以前,九巴冷氣巴士的座椅比新巴舒服。
當年,九巴有頭枕,新巴沒有。
九巴的坐墊比較厚,新巴比較薄。
幾年前,出現了高載巴士。
九巴高載巴士的座椅角度筆直,特別是Vogelsitze凳坐得不舒服,難以入睡。
新巴城巴的座椅角度是斜的,符合人體工學,坐得舒服,比較容易入睡。
為什麼會有這麼大的分別呢?這出現了很大的諷刺 ...
狗巴?只顧所謂高級形象,唔理人體工學!

玻璃梯?更加chi線!

一貼廣告,即冇左個賣點!

抵新巴城巴 / 愉景灣 / 港珠澳巴士,都唔用玻璃梯!

尤其要讚英國stagecoach,堅拒玻璃梯!更堅拒wright車身!大量使用ADL enviro︳講究實際!

2020瑞士洛桑青年冬奧年 香港撥亂反正年 Samsung S20 Ultra 5G元年
2021東京奧運年 豐田全球氫氣零碳元年
Start Your Impossible!
Mobility for All!
Hope Lights Our Way!
引用:
原帖由 jala3510 於 2020-7-26 08:53 AM 發表

狗巴?只顧所謂高級形象,唔理人體工學!

玻璃梯?更加chi線!

一貼廣告,即冇左個賣點!

抵新巴城巴 / 愉景灣 / 港珠澳巴士,都唔用玻璃梯!

尤其要讚英國stagecoach,堅拒玻璃梯!更堅拒wright車身!大量使用ADL enviro︳講究實際! ...
玻璃梯係華而不實的裝置,Dennis 車裝玻璃梯後個樣好唔知點,難怪有人叫智障車

新巴城巴講求實際,唔整咁多花巧野,坐凳比較好坐,車廂用色配搭也高貴,唔似九巴成日轉但又唔見得好靚

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2020-7-26 14:57 發表

玻璃梯係華而不實的裝置,Dennis 車裝玻璃梯後個樣好唔知點,難怪有人叫智障車
完全同意!

暴露幾條車身骨架!

令本來完美的enviro 500 facelift車身,暴露醜態!

2020瑞士洛桑青年冬奧年 香港撥亂反正年 Samsung S20 Ultra 5G元年
引用:
原帖由 jala3510 於 2020-7-26 14:58 發表

完全同意!

暴露幾條車身骨架!

令本來完美的enviro 500 facelift車身,暴露醜態!
另外,wright gemini 3玻璃梯,更加反智!

側窗咁細,話要減低玻璃重量

但玻璃梯,即係又加返重量!

而且車窗極細!成個英國都極力批評!

英國stagecoach就好!堅拒wright車身 / 玻璃梯!雙層堅持只用enviro車身!咁先係路!

引用:
原帖由 jala3510 於 2020-7-26 03:00 PM 發表

另外,wright gemini 3玻璃梯,更加反智!

側窗咁細,話要減低玻璃重量

但玻璃梯,即係又加返重量!

而且車窗極細!成個英國都極力批評!

英國stagecoach就好!堅拒wright車身 / 玻璃梯!雙層堅持只用enviro車身!咁先係路! ...
富豪12800新車用MCV車身,先唔講設計,但用快餐凳就不得了,搭長途線坐成粒鐘呢種凳真係唔識點形容

回覆 引用 TOP

巴士係搵食車,堅吾使整花巧野

引用:
原帖由 flyingkids 於 2020-7-26 06:54 PM 發表

巴士係搵食車,堅吾使整花巧野
狗巴整咁多塗裝意義何在,又白又金又紅,入麵粉紅色凳都N咁多款,紅色巴士張凳又白又啡,點解唔淨啡色算呢

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2020-7-26 19:04 發表

狗巴整咁多塗裝意義何在,又白又金又紅,入麵粉紅色凳都N咁多款,紅色巴士張凳又白又啡,點解唔淨啡色算呢
完全同意!

自製分化!

而且,自ATE的Lazzerini City後,只得少數ATENU的Lazzerini citylight可以。其他越做越唔掂!

新巴城巴,自2007起,一擊即中,不需再更改!

回覆 引用 TOP

但新巴城巴裝薄L後傾無九巴薄L咁多, 坐落頭枕會頂返轉頭, 坐耐左就發現

AV86 GH418 - AV109 GL7586 - ATR59 HX8945
ATE238 ME9327 - ATE239 ME9378
AVBWU290 RK6786

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2020-7-26 07:04 PM 發表

因為九巴只顧公關形象+要耐唔耐出下模型搞下「新意」
係咁意改下扶手顏色又可以出模型喇

回覆 引用 TOP

諗返起當年新巴50XX個批座位
都算係咁多款之中,最辛苦
九巴話因為多人投訴新座位唔好坐
所以紅巴轉款....但只係轉顏色囉
同埋九巴又幾部車用L座位,似係試驗
但係又唔大量入,咁試嚟做乜,有咩唔岩
而家仲要買咗咁多部都係咁,真係有排受
最舒服一定係玫瑰花,又闊

回覆 引用 TOP

呢架巴士系一部嘢食車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EL7659@93A 於 2020-7-23 10:22 PM 發表

未出現新巴之前,九巴引入2+2高背座位,品牌是Lazzerini
新巴在當時使用無頭枕的按摩椅,差過九巴

近期,新城出新車,使用Lazzerini Citylight座椅,椅背是斜及曲
相反,九巴新車使用薄身Vogel座椅,頭枕有硬板

其實,Vogelsitze=/=Vogel
Vogelsitze屬於德國
Vogel屬於馬來西亞

第1代AVBWU使用厚身Vogelsit ...
新城車係舒服, 但E400除外
無論係城巴70xx定新巴38xx都唔好坐
同以前短蘭短龍短豪矮trident相比簡直係比落去

回覆 引用 TOP