• 瀏覽: 2,811
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
我一直在珠海,我知道喺珠海做左核酸可以去澳門,但我想問我在澳門返珠海要不要隔離?
有無朋友試過來回?

熱賣及精選
引用:
原帖由 雨中加加速榴槤 於 2020-7-23 05:04 PM 發表

我一直在珠海,我知道喺珠海做左核酸可以去澳門,但我想問我在澳門返珠海要不要隔離?
有無朋友試過來回?
你香港身份證去邊都要隔離,去澳門當然要隔離,返香港都要啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜怪達人 於 2020-7-27 03:19 AM 發表

你香港身份證去邊都要隔離,去澳門當然要隔離,返香港都要啦。
珠海去澳門,手上有7天內檢測報告是可以
澳門去珠海,理論上都可以

引用:
原帖由 bagasam1 於 2020-7-27 07:04 AM 發表

珠海去澳門,手上有7天內檢測報告是可以
澳門去珠海,理論上都可以
澳門身份證可以,香港身份證唔可以,你試吓,有檢測報告要14日

粵澳兩地而家只係認粵康碼,澳康碼

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ama002 於 2020-7-27 05:50 PM 發表

粵澳兩地而家只係認粵康碼,澳康碼
對,不包香港的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜怪達人 於 2020-7-27 05:45 PM 發表

澳門身份證可以,香港身份證唔可以,你試吓,有檢測報告要14日
唔識唔好亂講啦傻佬
澳門疾控中心:長居內地港人出示證明 可無需隔離入澳

引用:
原帖由 贏多輸小 於 2020-7-29 11:43 AM 發表

唔識唔好亂講啦傻佬
澳門疾控中心:長居內地港人出示證明 可無需隔離入澳
你試過?長居內地港人回港都要14日,澳門唔洗?

引用:
原帖由 雨中加加速榴槤 於 2020-7-23 05:04 PM 發表

有無朋友試過來回?
不用隔離

回覆 引用 TOP

肯定要隔離啦

回覆 引用 TOP

引用:

有無朋友試過來回?
珠海及澳門公告統一互認:
澳門人員,包括中港台人員,由澳門入境珠海,或珠海入境澳門,乎合以下條件,不需隔離14日!
1.7天有效核酸陰性報告
2.持有澳康碼或粵康碼
3.14天內無境外逗留

以上包括澳門,內地,香港及台灣人!
上網睇下二邊公告,識上網都查到,唔需要拗!

引用:
原帖由 BVB 於 2020-8-21 03:21 PM 發表

珠海及澳門公告統一互認:
澳門人員,包括中港台人員,由澳門入境珠海,或珠海入境澳門,乎合以下條件,不需隔離14日!
1.7天有效核酸陰性報告
2.持有澳康碼或粵康碼
3.14天內無境外逗留

以上包括澳門,內地,香港及台灣人!
上網睇下二邊公告,識上網都查到,唔需要拗! ...
其實佢哋有個理解錯誤,以爲香港身份證就一定長居香港,有些香港人在內地工作,因爲疫情原因,已經好長一段時間冇去過香港,所以有個先決條件,就係冇出入境(包括香港),喱個情況下,你只需要有7天內的核酸報告和粵康碼就可以自由出入澳門而唔洗隔離。

如果呃一個人係要呃一世嘅話,咁就唔叫呃,因爲佢永遠都唔會知道答案。

回覆 引用 TOP

在珠海去澳門不用隔離,要做核酸拿粵澳碼

回覆 引用 TOP

好簡單,係認地區唔係認身份證,咁簡單都唔明.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]