• 瀏覽: 617,480
  • 回覆: 3,383
  • 追帖: 179
本主題由 Fred33 於 2020-12-20 03:35 PM 關閉
想問下考過既師兄姐,應唔應該報出面d skill test班?自問excel一般

引用:
原帖由 Siutung2015 於 2020-7-24 02:08 PM 發表

想問下考過既師兄姐,應唔應該報出面d skill test班?自問excel一般
有閒錢,報下無壞。
今時今日,「一般」係唔夠架。
當然,外邊搵到食,梗係唔做 ACO 啦。
入職得 15K,夠交租定夠搭車食飯。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:11 PM 發表

有閒錢,報下無壞。
以文員黎講,15K比外面私人公司算高少少,見好多得12-3K

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 12:22 PM 發表

CA嘅中英pass係指Form 4-5是但一個試pass咗就已經達到基本要求,會考/DSE pass咗更好添~但如果都無,讀毅進都得
如果中四都無pass🥺🥺

引用:
原帖由 Siutung2015 於 2020-7-24 02:17 PM 發表

以文員黎講,15K比外面私人公司算高少少,見好多得12-3K
又咁,人地係外邊,三年升主任,五年升經理,十年做總監。
人工福利翻幾翻,又唔會同你講嘅遮。

當然啦,人比人,比死人,
你望下個前輩,2009 年佢 20K,依家佢又幾錢。
如果都係 30K,咁佢就即係慘過 ACO 了。
1. 2009 入職嘅 ACO,最垃圾嘅都 MPS 14
2. 2009 入職嘅 ACO,舊年已拎到「公務員房屋配額」嘅「綠表配額」。
即係可以去抽今次嘅居屋,已婚,家有長者,300萬買到鑽石山嘅話,
等於政府送 300萬俾你!
點解?自己去睇下「星河名居」幾多錢。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 yymandy88 於 2020-7-24 02:19 PM 發表

如果中四都無pass🥺🥺
去考「二級工人」,只要求小六程度。
早排有出招聘。
周時都請。多啲留意政府職位空缺網站。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:24 PM 發表

早排有出招聘。
你終於都返嚟啦

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:11 PM 發表

有閒錢,報下無壞。
hi

long time no see

你調咗未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andylaw2013 於 2020-7-24 09:07 AM 發表

You may try Win10
先生 / 女士:

謝謝你2020年7月24日致本局的電郵。

就你電郵中所述的情況,我們已諮詢本局的資訊科技管理組。

請知悉微軟已於2020年1月14日終止對Windows 7的支援,使用Windows 7會變得更容易遭受安全性風險和電腦病毒入侵。因此,為盡力減低申請人於G.F. 340 網上申請系統輸入個人資料時的資訊保安風險,G.F. 340 網上申請系統不接受申請人使用Windows 7。請瀏覽 https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/2105.html 了解G.F. 340 網上申請系統對操作系統及瀏覽器的要求。

公務員事務局
聘任政策部

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 09:09 AM 發表

公司有冇電腦?有嘅試吓用公司部腦,睇吓報唔報到
再唔係就要upgrade上WIN8/10,或者hardcopy填表㗎啦
先生 / 女士:

請知悉微軟已於2020年1月14日終止對Windows 7的支援,使用Windows 7會變得更容易遭受安全性風險和電腦病毒入侵。因此,為盡力減低申請人於G.F. 340 網上申請系統輸入個人資料時的資訊保安風險,G.F. 340 網上申請系統不接受申請人使用Windows 7。請瀏覽 https://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/2105.html 了解G.F. 340 網上申請系統對操作系統及瀏覽器的要求。

公務員事務局
聘任政策部

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:24 PM 發表

早排有出招聘。
唔鍾意做二級工人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Louis947gg 於 2020-7-24 12:13 AM 發表

想考 但差數學 唔知點搞好
合格就得啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2020-7-24 02:43 PM 發表

先生 / 女士:

請知悉微軟已於2020年1月14日終止對Windows 7的支援,使用Windows 7會變得更容易遭受安全性風險和電腦病毒入侵。因此,為盡力減低申請人於G.F. 340 網上申請系統輸入個人資料時的資訊保安風險,G.F. 340 網上申請系統不接受申請人使 ...
咁你部腦真係要upgrade上WIN8/10啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 02:22 PM 發表

又咁,人地係外邊,三年升主任,五年升經理,十年做總監。
人工福利翻幾翻,又唔會同你講嘅遮。

當然啦,人比人,比死人,
你望下個前輩,2009 年佢 20K,依家佢又幾錢。
如果都係 30K,咁佢就即係慘過 ACO 了。
1. 2009 入職嘅 ACO,最垃圾嘅都 MPS 14
2. 2009 入職嘅 ACO,舊年已拎到「公務員房屋配額」嘅「綠表配額」。
即係可以去抽今次嘅 ...
慢兄,好耐冇見

引用:
原帖由 yaliesther 於 2020-7-24 01:50 PM 發表

考左好多次嘅我,今次又努力了!大家加油!
我又何嘗唔係第3次報考嘅人呢,共勉之啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]