• 瀏覽: 618,392
  • 回覆: 3,383
  • 追帖: 179
本主題由 Fred33 於 2020-12-20 03:35 PM 關閉
我之前個幾次係兩樣(CA+ACO)報曬,幾次都係ACO個邊考typing,有兩次衰typing無得in,另外兩次就係typing ok左,但interview唔得。如果係咁既話我係咪應該要嘗試今次淨係報CA而唔報ACO,因為聽聞CA簡單D。同埋想問兩份個人工相差大唔大?

有冇人已經開左group?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:33 PM 發表

我之前個幾次係兩樣(CA+ACO)報曬,幾次都係ACO個邊考typing,有兩次衰typing無得in,另外兩次就係typing ok左,但interview唔得。如果係咁既話我係咪應該要嘗試今次淨係報CA而唔報ACO,因為聽聞CA簡單D。同埋想問兩份個人工相差大唔大? ...
兩樣都繼續申請啦

文書助理 (Clerical Assistant) (CA)

總薪級表 第1至10點
($13,735 - $24,070)

助理文書主任 (Assistant Clerical Officer) (ACO)

總薪級表 第3至15點
($15,560 - $31,750)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:33 PM 發表

我之前個幾次係兩樣(CA+ACO)報曬,幾次都係ACO個邊考typing,有兩次衰typing無得in,另外兩次就係typing ok左,但interview唔得。如果係咁既話我係咪應該要嘗試今次淨係報CA而唔報ACO,因為聽聞CA簡單D。同埋想問兩份個人工相差大唔大? ...
兩份人工嘅max point都爭成幾千㗎喎,點解唔兩邊都報?

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 03:42 PM 發表

兩份人工嘅max point都爭成幾千㗎喎,點解唔兩邊都報?
因為驚自己又考唔到。同埋之前聽人講CA做滿3年可以內部考入ACO,諗住想考到CA先,然後再考上去,咁樣會唔會可以易D考到ACO?

40歲請唔請?

引用:
原帖由 wing_414 於 2020-7-24 03:23 PM 發表

慢兄,好耐冇見
加油。

今年競爭肯定大。
佢仲要等埋 DSE 放左榜先出,
都唔知係咪想收返三幾百個 17/8 歲扑扑脆。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2020-7-24 03:53 PM 發表

40歲請唔請?
請。

胡姬爸爸咁富貴,竟然會留意呢啲政府底層職位?

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:49 PM 發表

因為驚自己又考唔到。同埋之前聽人講CA做滿3年可以內部考入ACO,諗住想考到CA先,然後再考上去,咁樣會唔會可以易D考到ACO?
兩個一齊報 到時in一次就得 符合到aco個分就會offer aco 如果只夠分做ca 就會offer ca

做三年CA就有得考內部升ACO?

引用:
原帖由 河原町 於 2020-7-24 02:26 PM 發表

你終於都返嚟啦
伺主咁激動,莫非屎san欠你巨債?

人無恥便無敵!
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-24 03:58 PM 發表

加油。

今年競爭肯定大。
佢仲要等埋 DSE 放左榜先出,
都唔知係咪想收返三幾百個 17/8 歲扑扑脆。
放心,我會加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DJ_dondony 於 2020-7-24 04:17 PM 發表

做三年CA就有得考內部升ACO?
佢可以改要求。
不過呢,做住 CA 考 ACO,
點都好過經歷公開招聘,果種九死一生嘅折磨⋯⋯

加油啦,入職要求比 CA 更低嘅「二級文化助理員」,
近年入職嘅,做幾年都考到 ACO 閃人!
考到 CA 嘅,肯定叻過佢地啦,應該。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nas2458 於 2020-7-24 03:49 PM 發表

聽聞內部考,問嘅嘢會比街外考嘅難
咁橫掂都係囉,咪報晒2個post囉,橫掂skill test只考一次,係interview要分返開兩個post去in姐

引用:
原帖由 地獄的留言 於 2020-7-24 04:05 PM 發表

兩個一齊報 到時in一次就得 符合到aco個分就會offer aco 如果只夠分做ca 就會offer ca
Interview係分開㗎,Skill test就考一次

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]