• 瀏覽: 8,950
  • 回覆: 64
  • 追帖: 3
我都已經的埋心水脫離merchant界, 同時apply左ACO同CA, 日日練打字、word excel, 希望skill test可以pass.
樓主有冇apply ACO?

引用:
原帖由 christy0790 於 2020-8-29 11:17 AM 發表

我都已經的埋心水脫離merchant界, 同時apply左ACO同CA, 日日練打字、word excel, 希望skill test可以pass.
樓主有冇apply ACO?
我2018年有衰咗中文打字無得in。今年無喇,疊埋心水做多兩三年退休 舊年入到公營機構做行政,ok啦。

有心考政府或公營機構,如果對skill test無把握,建議多申請幾份去考吓當練習。ACO 打字每卷限十五分鐘內完成,中文又無話打一隻字會出多一隻成詞語比你揀,所以一唔識就企咗係度。仲有中文Keyboard既標點符號都要記。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2020-8-29 11:52 AM 發表

我2018年有衰咗中文打字無得in。今年無喇,疊埋心水做多兩三年退休 舊年入到公營機構做行政,ok啦。
甘恭喜你成功脫苦海 我要再努力d至得。

引用:
原帖由 christy0790 於 2020-8-29 12:04 PM 發表

甘恭喜你成功脫苦海 我要再努力d至得。
加油呀!

回覆 引用 TOP

請問你讀毅進只係返全日制還是夜晚兼讀?讀咗幾耐?容易及格嗎?

我的case係之前係CityU Scope 兼讀咗兩年Dioloma in Business management及后再係果到兼讀多兩年Bachelor degree in Business Administration and management, 不過政府話呢個只可以當海外的學士學位,因為學士學位張cert係英國一間大學頒發的。政府話要學歴審批先可以決定是否classify as 本地學士學位的資格。但萬一佢哋唔承認我就死啦!因為我當年中五會考年代只有一科英文合格咋!我依家好煩惱,年紀都吾細了(4x)。我應該去讀返毅進(要讀八科呀大佬!)去補回政府所要求的五科合格條件?  還是,重新去考DSE中文及數學兩科呢??
但萬一政府唔承認我嘅學士學位資格,即使我DSE補考及格中文及數學兩科都冇用!因為就唔夠五科及格了!請問各位師兄師姐如果你係我,你會點做?
如果全職讀毅進大概要用九個月時間(返星期一至五每日四至六個鐘)。如果夜晚兼讀毅進大概九個月至一年視乎一次報上幾多科,不過夜晚返學要6:30至10:30pm. 會相當辛苦!最慘係我已經放低書包好多年!真係唔知可否應付!扣除政府資助後自己要比二萬七左右。
我真係唔想去醫館局做清潔⋯如果可以用毅力同時間以換取退休前的穩定生活,我願意付出!請指教!謝謝🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 evo65 於 2020-7-28 01:54 PM 發表

我都冇5科pass, 後尾先讀毅進補返。
請問你讀毅進只係返全日制還是夜晚兼讀?讀咗幾耐?容易及格嗎?請問你係讀副學士還是高級文憑?
完成後請問可以考政府工那一類工種/職及?

引用:
原帖由 門外濃濃的西瓜 於 2020-9-3 02:07 PM 發表

請問你讀毅進只係返全日制還是夜晚兼讀?讀咗幾耐?容易及格嗎?請問你係讀副學士還是高級文憑?
vtc 既Foundation Dip 課程都當會考五科

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/s6/diploma-of-foundation-studies/

引用:
原帖由 ascsoii 於 2020-7-27 04:28 PM 發表

即證明大學生已不值錢
而家大學生比例1:1.4. 仲點會值錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 門外濃濃的西瓜 於 2020-9-3 02:07 PM 發表

我毅進讀兼讀制,掉底書包成20年唔算難讀。我亦冇degree, 亦冇HD, 得張N年前拎既dip in textile, 而家係某部門既ACO, 不過等疫情穩定後都想讀返張HD.

引用:
原帖由 evo65 於 2020-9-4 12:48 AM 發表

我毅進讀兼讀制,掉底書包成20年唔算難讀。我亦冇degree, 亦冇HD, 得張N年前拎既dip in textile, 而家係某部門既ACO, 不過等疫情穩定後都想讀返張HD.
請問你兼讀用咗一年還是兩年時間完成呢?你兼讀的時候是否已經做緊CA還是做緊merchandising?  
請問毅進你讀基礎文憑收八科還是讀副學士呢?我見出面有不同機構舉辦呢個課程?請問你知道那間學校比較好?
容易全科合格嗎?因為現在真係有啲迷惘。我應該全職讀八至九個月,還是兼讀比較好呢?但聽說CA/ACO好像兩年先有一次機會申請啊?!有冇其他途徑呢?謝謝你的幫忙!

引用:
原帖由 門外濃濃的西瓜 於 2020-9-4 10:28 AM 發表

請問你兼讀用咗一年還是兩年時間完成呢?你兼讀的時候是否已經做緊CA還是做緊merchandising?
請問毅進你讀基礎文憑收八科還是讀副學士呢?我見出面有不同機構舉辦呢個課程?請問你知道那間學校比較好?
容易全科合格嗎?因為現在真係有啲迷惘。我應該全職讀八至九個月,還是兼讀比較好呢?但聽說CA/ACO好像兩年先有一次機會申請啊?!有冇其他途徑呢?謝謝你的幫忙! ...
我讀個時仲係做緊Merchant, 用咗2年多D去讀,讀哂必修5科+自選3科並取得合格就讀完,之後先考ACO。要合格我覺得唔難,因為平時分都佔了一部分, 讀完之後先可以報HD或副學士, 但收唔收你就另一回事。 始終毅進認受性不及DSE , 我讀佢係為咗考政府工, 毅進已經係入職既最低要求。至於ACO/CA 招聘剛剛已過咗, 如要申請起碼等兩年後。

引用:
原帖由 evo65 於 2020-9-4 11:26 AM 發表

我讀個時仲係做緊Merchant, 用咗2年多D去讀,讀哂必修5科+自選3科並取得合格就讀完,之後先考ACO。要合格我覺得唔難,因為平時分都佔了一部分, 讀完之後先可以報HD或副學士, 但收唔收你就另一回事。 始終毅進認受性不及DSE , 我讀佢係為咗考政府工, 毅進已經係入職既最低要求。至於ACO/CA 招聘剛剛已過咗, 如要申請起碼等兩年後。 ...
聽你咁講, 你冇做過CA,一考就考ACO.  你真係好有遠見,一早識得部署同準備。其實我一直都冇諗過做政府工,不過現在出面的大圍環境實在太差⋯⋯
毅進可唔可以先報幾科再考幾科, 還是一定要讀完八科先可以一次過考試?你有冇選修”延申數學”??
作為一個兼讀者,你覺得自選嗰三科應該選那三科比較適合做政府工呢?
我知道佢哋七月出成績,但將cert要十月到手。兩年后如果八月截止考CA/ACO.  政府會接受成績單作為學歷證明嗎?
除了CA/ACO之外,是否冇其他低文書職位可以留意/申請住先?
CA同ACO喺迷吾一定返朝九晚五?有輪班通宵?

引用:
原帖由 門外濃濃的西瓜 於 2020-9-4 01:05 PM 發表

聽你咁講, 你冇做過CA,一考就考ACO. 你真係好有遠見,一早識得部署同準備。其實我一直都冇諗過做政府工,不過現在出面的大圍環境實在太差⋯⋯
毅進可唔可以先報幾科再考幾科, 還是一定要讀完八科先可以一次過考試?你有冇選修”延申數學”??
作為一個兼讀者,你覺得自選嗰三科應該選那三科比較適合做政府工呢?
我知道佢哋七月出成績,但將cert要十月到手。兩年后如 ...
舊公司生意一年比一年差,都知道冇可能做到退休,見日日又可準時走人咪走去進修下,嘗試下考政府工。以前好景時,日日都要OT, 跟本冇可能進修。

講返毅進,你可以報一科考一科,不用一次過報哂8科,我讀得比較hea, 每星期只返2晚左右,所以先拖到2年幾先讀哂,如你勤力D,每星期返3,4晚,咁年令左右已經可以讀完,而自選科其實睇你興趣,如你想考ACO就要讀D包含延伸數學既副科,因為冇讀延伸數既話,係唔會當你DSE數學合格,而ACO要5科DSE合格係要包埋數學呢科。我個時副科係揀公務員實務,入面已包延伸數呢一科。

ACO/CA, 唔一定返office hour放紅日, 睇你派去邊個部門,有部門係要輪班/輪休。

除了ACO, 都仲有好多只需DSE5科合格既職位,你可以久不久留意下政府招聘。

最後要留意係即使比你考到入政府,一般DSE5科合格既職位人工會比做Merchant少了一截,你要接受到先苦後甜。

引用:
原帖由 evo65 於 2020-9-4 02:10 PM 發表

舊公司生意一年比一年差,都知道冇可能做到退休,見日日又可準時走人咪走去進修下,嘗試下考政府工。以前好景時,日日都要OT, 跟本冇可能進修。

講返毅進,你可以報一科考一科,不用一次過報哂8科,我讀得比較hea, 每星期只返2晚左右,所以先拖到2年幾先讀哂,如你勤力D,每星期返3,4晚,咁年令左右已經可以讀完,而自選科其實睇你興趣,如你想考ACO就要讀D包含延伸數學既副科,因為冇讀延伸數既話, ...
人工低我就預咗㗎啦!反而我最接受唔到係要輪班及無紅日及公眾假期放假。但我真係唔想4x就退休,個人真係老得好快㗎!話時話你以前做開Merchant,之後做政府工有冇好唔習慣?
香港科技專上書院的毅進文憑課程好唔好?我見佢哋寫住係非牟利機構。因為我係東九龍住,我見佢哋觀塘有分校。所以想報呢間。請問你知唔知有邊間可以考慮?如果方便我可唔可以私訊你呀?(我喺呢度新手唔識私訊)謝謝!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]