• 瀏覽: 2,114
  • 回覆: 7
請各位同事投票

*本身是cs再轉職aco的同事請不要投票,此投票只針對由私人市場轉投aco的同事
*人工請以報稅收入/12個月為準(理應包括雙糧/bonus),老細新年大利是/農曆端午禮物之類請不要計算

回覆 引用 TOP

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 28

1. 減薪100%以上加入aco

3 (10.71%)

2. 減薪50-99%加入aco

2 (7.14%)

3. 減薪30-49%加入aco

8 (28.57%)

4. 減薪10-29%加入aco

5 (17.86%)

5. 以相若人工加入aco (減9%至加9%)

4 (14.29%)

6. 加薪10-29%加入aco

2 (7.14%)

7. 加薪30-49%人工加入aco

2 (7.14%)

8. 加薪50%或以上人工加入aco

1 (3.57%)

9. 加薪♾(無限)%人工加入aco (如果同事們加入aco前是待業或剛畢業的情況下就請勾選此選項)

1 (3.57%)

投嚟有咩用?

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-7-29 04:33 PM 發表

投嚟有咩用?
比大家知,為了做ACO,肯付出多少.

減咁多都仲轉?有咁好咩?

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2020-7-29 05:31 PM 發表

比大家知,為了做ACO,肯付出多少.
我識有 aco 住港島半山

又識另一個 aco 有幾層樓

咁又有咩意義?

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-7-29 07:10 PM 發表

我識有 aco 住港島半山

又識另一個 aco 有幾層樓

咁又有咩意義?
佢地既意義係有份工,有同事吹下水,過下時間.
相反,有人真係入政府為左輪公屋,求一份穩定既收入

以飲食為例,如果係現在疫情下.就算係經理,唔比人裁,只係減薪都夠死.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 狼wolf 於 2020-7-29 06:37 PM 發表

減咁多都仲轉?有咁好咩?
其實都係睇一樣嘢:穩定。
無專業技能嘅職位,28歲搵到 30K 好威威,
但係 40 歲果陣呢?
佢望望佢公司,再諗返下佢依家果個位,
就係當日公司炒左個 40 歲,然後俾佢坐落去嘅。
再望望上邊,佢頂頭已經係「老細」、「皇親國戚」。

咁佢儲到啲錢,又無乜負擔,頂得住 15K 起薪,
咁就梗係黎做 ACO 啦,
無他,到佢 40 歲果陣,佢唔洗太擔心會炒魷,
可以每月出 30K 以上,出到 65 歲。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

磨滅自己意志

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]