• 瀏覽: 1,764
  • 回覆: 28
今次疫情好似仲嚴重過上次,我公司係做健身室的,而家咁睇,都唔知幾時可以返到工?而家我哋全公司都要攞無薪假,而家都唔知點好,有冇人公司都係強制停業嘅一份子?你哋公司點出糧俾你地呀?

熱賣及精選
引用:
原帖由 巴士黃色流彈 於 2020-7-25 07:54 PM 發表

今次疫情好似仲嚴重過上次,我公司係做健身室的,而家咁睇,都唔知幾時可以返到工?而家我哋全公司都要攞無薪假,而家都唔知點好,有冇人公司都係強制停業嘅一份子?你哋公司點出糧俾你地呀? ...
美容業

放無薪假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巴士黃色流彈 於 2020-7-25 07:54 PM 發表

今次疫情好似仲嚴重過上次,我公司係做健身室的,而家咁睇,都唔知幾時可以返到工?而家我哋全公司都要攞無薪假,而家都唔知點好,有冇人公司都係強制停業嘅一份子?你哋公司點出糧俾你地呀? ...
我咪係囉!吾係我哋冇工反,係政府搞我哋冇工開!

回覆 引用 TOP

引用:

有儲備咪抖下先囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小說吧 於 2020-7-27 08:34 PM 發表

美容業
門市都無得做咩?

回覆 引用 TOP

想問吓,如果成個8月都無得番,咁係咪無糧出?
之前個保就業,公司係咪應該出返一半比我地?
再咁落去,都唔知點好!

引用:
原帖由 巴士黃色流彈 於 2020-7-28 03:16 AM 發表

再咁落去,都唔知點好!
我都想知!不過應該都係冇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巴士黃色流彈 於 2020-7-28 03:16 AM 發表

再咁落去,都唔知點好!
保就業只係保唔炒人, 唔代表唔可以減薪或放無薪假.
D錢就俾老細食咗.

乜唔係出糧比我地?

回覆 引用 TOP

引用:

再咁落去,都唔知點好!
$9000上限,如果公司申請咗保就業就一定要出糧
我自己打咗電話去保就業熱線問過
本身我做美容,現在停業中

引用:
原帖由 woody666 於 2020-7-28 04:46 PM 發表

保就業只係保唔炒人, 唔代表唔可以減薪或放無薪假.
D錢就俾老細食咗.
保就業係政府資助公司出糧
如果公司唔俾就係犯法

回覆 引用 TOP

9000上限,咁即係由工司決定出幾多?

回覆 引用 TOP

亦即係話如果係新入職的話,就唔會有得出

回覆 引用 TOP

引用:

P記

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]