• 瀏覽: 5,000
  • 回覆: 46
  • 追帖: 2
正當全港港漫讀者以為文傳同大帝因版權問題鬧翻,之後會互告,劇情發展卻出乎意料!
仲諗住去文傳FB睇下佢段版權聲明,睇下黃生有冇得打(官司),豈料文傳主動示好!
好丫!與其燒銀紙互告,不如合作!難得港漫市場熱鬧返,不如夾手夾腳做返起個市!
(不過新龍真係唔好比皇朝再出喇!外傳都唔好!近呢兩三年真係太差!而家新班底咪做得幾好!)

娛樂
熱賣及精選

娛樂

回覆 引用 TOP

再合作即係再俾版權費?

回覆 引用 TOP

文傳握住版權而仲未放畀其他公司連載嘅港漫有醉拳、神掌、中華英雄、猛鬼冤魂、怪異集、小流氓,合作出邊本先?

引用:
原帖由 smalleagle 於 2020-7-26 10:42 AM 發表

文傳握住版權而仲未放畀其他公司連載嘅港漫有醉拳、神掌、中華英雄、猛鬼冤魂、怪異集、小流氓,合作出邊本先?
我個人只是對重啟小流氓及英雄有興趣。🙈

引用:
原帖由 yulok_26 於 2020-7-26 04:32 AM 發表

正當全港港漫讀者以為文傳同大帝因版權問題鬧翻,之後會互告,劇情發展卻出乎意料!
仲諗住去文傳FB睇下佢段版權聲明,睇下黃生有冇得打(官司),豈料文傳主動示好!
好丫!與其燒銀紙互告,不如合作!難得港漫市場熱鬧返,不如夾手夾腳做返起個市!
(不過新龍真係唔好比皇朝再出喇!外傳都唔好!近呢兩三年真係太差!而家新班底咪做得幾好!) ...
覺得應該係用分長方式做,並非版費,大家共同進退!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 smalleagle 於 2020-7-26 10:42 AM 發表

猛鬼冤魂同怪異集一定冇其他公司會接,因為自己出本鬼書改另一個名就得,猛鬼冤魂同怪異集牌頭唔算響,冇必要為個朵畀版權費益文傳。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-7-26 11:09 AM 發表

覺得應該係用分長方式做,並非版費,大家共同進退!
何謂分長方式?即係每期銷量拆帳?

引用:
原帖由 場上靠隊友 於 2020-7-26 11:15 AM 發表

何謂分長方式?即係每期銷量拆帳?
估會係咁。始終漫壇大不如前,有師兄話新龍300一年,揾到比600又如何?
而家有10000書都笑!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-7-26 11:22 AM 發表

估會係咁。始終漫壇大不如前,有師兄話新龍300一年,揾到比600又如何?
而家有10000書都笑!
如果新書每期拆帳,一年52期,老黃肯定點都唔洗畀三球文傳啦,咁老黃甩咗新龍咪反而有着數?

引用:
原帖由 場上靠隊友 於 2020-7-26 11:26 AM 發表

如果新書每期拆帳,一年52期,老黃肯定點都唔洗畀三球文傳啦,咁老黃甩咗新龍咪反而有着數?
覺得甩新龍係一個姿態,而家漫壇除佢外仲有邊個孭得起條數?
有人提議佢同小宝傾,玉郎畫李小龍,可能都有一定話題及效果!至少冇咁貴!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 場上靠隊友 於 2020-7-26 11:26 AM 發表

黃玉郎三個字,就算畫老夫子都會有人買!
講完自己都笑左!
我都會買,係對人的感情!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-7-26 11:33 AM 發表

有人提議佢同小宝傾,玉郎畫李小龍,可能都有一定話題及效果!至少冇咁貴!
但李小龍呢類漫畫題材似乎out左

娛樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-7-26 11:33 AM 發表

以老黃的個性,應該唔會咁做......

回覆 引用 TOP

引用:

我估慾狼寧願畫新小流氓,要佢畫陳年競爭對手嘅成名作,機會好微嘞。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]