• 瀏覽: 34,761
  • 回覆: 160
由較早前至近期的飛虎…殺手……
幾乎每套都有角色屋企人被捉:捉左你阿媽、老婆、女朋友、你個仔、是但一個屋企人……
去圖書館爬下中外推理奇情偵探小說,極少出現這類慳水慳力的悶蛋環節。
希望監製們督促下啲編劇,睇多啲書,豐富下情節,凡有捉屋企人的,不要拿來!

---------------------------------------------------------------------------------------
乘騏驥以馳騁兮,來吾道夫先路
路曼曼其脩遠兮,吾將上下而求索
引用:
原帖由 jupiterman 於 2020-7-26 01:31 PM 發表

幾乎每套都有角色屋企人被捉:捉左你阿媽、老婆、女朋友、你個仔、是但一個屋企人……
去圖書館爬下中外推理奇情偵探小說,極少出現這類慳水慳力的悶蛋環節。
希望監製們督促下啲編劇,睇多啲書,豐富下情節,凡有捉屋企人的,不要拿來! ...
某程度上, 都同意嘅, 雖然電視要求不能過高, 但TVB有時又真係爭唔落, 成日都係呢招, 仲有在壞人來說, 通常個城市都係冇法律嘅, 想點就點, 大地任我行

引用:
原帖由 jupiterman 於 2020-7-26 01:31 PM 發表

希望監製們督促下啲編劇,睇多啲書,豐富下情節,凡有捉屋企人的,不要拿來! ...
唔關編劇事啩?編劇話係深山捉大賊,寫幾隻字就得啦!

喺咪有人想廠景又係佢、外境又係佢,果然慳水慳力呢?

回覆 引用 TOP

唔捉屋企人, 捉屋企個菲嫞?

無線監製系咩

下次編劇安排捉批評編劇啲人2集,捉左虐待一集,安排救人兩集。共五集啱啱夠一個禮拜。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-7-26 02:28 PM 發表

唔捉屋企人, 捉屋企個菲嫞?
下次捉富婆隻狗來威脅😂

捉監製,捉編劇,仲懸疑

點只
律師醫生劇一定係屋企人有事
做到結局周就係主角自己有事

其實 Spider-Man 集集都係捉條女 e 嘩鬼叫

唔捉屋企人,個主角點會救人,
如果個賊捉咗你對面屋個菲傭,
你會唔會出盡力去救佢先?

飛虎同殺手呢類提材,捉家人有什麼問題,正常喎,外國拍呢d提材咪一樣

回覆 引用 TOP

引用:

唔怪得之好嘅編劇咁難請人…………

引用:

其實,女朋友唔係屋企人。

引用:
原帖由 文熙 於 2020-7-26 02:28 PM 發表

無線監製系咩
無線滑鼠的朋友

主題標籤 #飛虎
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]