• 瀏覽: 31,697
  • 回覆: 160
我而家至明點解香港成日有班人話冇自由,原來真嘅,連編劇編咩劇情捉邊個唔捉邊個都有限制。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2020-7-26 10:06 PM 發表

唔捉屋企人,咁捉個唔識既人?你來睇?
意思係可以用其他複雜扣人心弦的情節,如瑞典舍瓦爾、美國凱恩、布洛克、英國克里絲蒂、詹姆斯、日本高村薰等等……
看了過百本這類偵探小說,無論新舊,大多很精采,內容很有新意,而幾乎都沒有捉了家人朋友然後勒索的。
或許拍戲拍劇有所不同吧!

---------------------------------------------------------------------------------------
乘騏驥以馳騁兮,來吾道夫先路
路曼曼其脩遠兮,吾將上下而求索

回覆 引用 TOP

監製都覺得醫生唔死身邊人,唔太夠着緊、上心吧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 福建一幫 於 2020-7-26 04:50 PM 發表

編下d愛情劇得唔得?
呢套超正
伊阪幸太郎《小小夜曲》。睇完書,搵緊影碟
無記好似好耐無拍愛情小品了

附件

下載.jpg(9.25 KB)

2020-7-26 10:54 PM

---------------------------------------------------------------------------------------
乘騏驥以馳騁兮,來吾道夫先路
路曼曼其脩遠兮,吾將上下而求索

回覆 引用 TOP

不如捉隔離屋陳c9, 阿老闆大龍生

北海道,沙巴,華欣,東京,冰島挪威,台中
首爾,關西,九州,波蘭,金邊
北海道,山陰.陽,山口,鹿兒島,靜岡
華欣,東北,北海道,群馬,北海道,台東
丹麥瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
台北,北陸,西班牙

回覆 引用 TOP

不要拍槍戰片啦,損害香港形象,香港二十年都未見有警匪大戰。

這就是DVD

Keroro軍曹是也....

回覆 引用 TOP

我都要公開信致無線監制! (樓主借個位來)
頭先個”我要做業主”既節目,一開始講乜野”爭扎”,唔好同我講唔知係乜,係之前蘋果用過既!

我致tvb,唔該你地D編劇唔好再用爭扎二字!

支持警察嚴正執法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 panaheco 於 2020-7-26 04:24 PM 發表

樓主只係為TVB好, 遵守20條指引會有大好前途

1.奇幻劇情科學角度展示。
2.禁宣揚靈物附體、妖魔鬼怪、輪迴迷信。
3.不得調侃宗教,尊重少數民族文化。
4.拍改編劇要忠於原著。
5.穿越故事要合符科學解釋及正能量。
6.禁拍盜墓故事。
7.禁美化民國、北洋軍閥。
8.青春劇要避開早戀、犯罪及暴力。
9.愛情劇禁太甜蜜。
10.涉案劇不能 ...
到時你又出嚟話離地派膠,起碼香港市場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-7-26 02:28 PM 發表

唔捉屋企人, 捉屋企個菲嫞?
唔明白點解韓劇日劇台劇甚至HKTV劇係咁又冇弱智的人出來反對, 只有TVB 係咁時才有人拎出來開帖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-7-26 11:03 PM 發表

不要拍槍戰片啦,損害香港形象,香港二十年都未見有警匪大戰。
你冇見? 舊年6 月到而家, 差唔多日日都警匪大戰

回覆 引用 TOP

TBB編劇正垃圾

回覆 引用 TOP

主持人有咩意見啊?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]