• 瀏覽: 31,726
  • 回覆: 160
引用:
原帖由 Bobic 於 2020-7-26 02:49 PM 發表

點只
律師醫生劇一定係屋企人有事
做到結局周就係主角自己有事
天殺孤星

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
太陽底下無新事!
什麼劇情,都係睇演員功力!

聰明難,糊塗難,由聰明而轉入糊塗,更難。放一著,退一步,當下心安,非圖後來福報也--乾隆辛未秋九月十有九日,板橋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jupiterman 於 2020-7-26 01:31 PM 發表

由較早前至近期的飛虎…殺手……
幾乎每套都有角色屋企人被捉:捉左你阿媽、老婆、女朋友、你個仔、是但一個屋企人……
去圖書館爬下中外推理奇情偵探小說,極少出現這類慳水慳力的悶蛋環節。
希望監製們督促下啲編劇,睇多啲書,豐富下情節,凡有捉屋企人的,不要拿來! ...
呢啲係恐怖分子慣常嘅手段

回覆 引用 TOP

捉住你條J,好未?

呢個世界上 有精仔、有懵仔、有叻仔、散仔、賭仔、重有戇居仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜來人 於 2020-7-26 03:39 PM 發表

又或者醫生劇都係死身邊人,無聊到爆
唔通要死醫生自己 ??

甘死左醫生 . 邊個救人 ??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ultane 於 2020-7-26 01:47 PM 發表

某程度上, 都同意嘅, 雖然電視要求不能過高, 但TVB有時又真係爭唔落, 成日都係呢招, 仲有在壞人來說, 通常個城市都係冇法律嘅, 想點就點, 大地任我行 ...
D西片唔係都係咁咩?英雄做所謂好事死幾多街外人, 破壞幾多野?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jupiterman 於 2020-7-26 01:31 PM 發表

幾乎每套都有角色屋企人被捉:捉左你阿媽、老婆、女朋友、你個仔、是但一個屋企人……
去圖書館爬下中外推理奇情偵探小說,極少出現這類慳水慳力的悶蛋環節。
希望監製們督促下啲編劇,睇多啲書,豐富下情節,凡有捉屋企人的,不要拿來! ...
唔捉屋企人咁捉樓主好唔好?咁都有得投訴?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jupiterman 於 26-7-2020 01:31 PM 發表

電視劇要反影現實,捉屋企人呢招好洗好用,美國搞華為都要捉孟晚舟啦,唔一定係匪徒先咁做

回覆 引用 TOP

故事永遠發生係主角身邊,所以做主角身邊嘅人好慘

回覆 引用 TOP

唔通你認為醫䕶見到其他人死或者傷佢哋會傷心嗎?

回覆 引用 TOP

哈哈哈,咁都俾你發現

回覆 引用 TOP

無綫監制話: 哈哈,果然係fans. 全部都睇曬.

回覆 引用 TOP

樓主只係為TVB好, 遵守20條指引會有大好前途

1.奇幻劇情科學角度展示。
2.禁宣揚靈物附體、妖魔鬼怪、輪迴迷信。
3.不得調侃宗教,尊重少數民族文化。
4.拍改編劇要忠於原著。
5.穿越故事要合符科學解釋及正能量。
6.禁拍盜墓故事。
7.禁美化民國、北洋軍閥。
8.青春劇要避開早戀、犯罪及暴力。
9.愛情劇禁太甜蜜。
10.涉案劇不能暴露偵查手段,禁拍壞警察。
11.懸疑恐怖題材禁渲染恐怖暴力。
12.現實題材禁拍社會黑暗面,要拍正常人美好生活。

13.同性戀題材點到即止,要轉為友情。
14.不能宣揚武器、戰爭,別將西方作假想敵。
15.遊戲改編劇不能過於表現玩遊戲者,尤其是未成年的人。
16.三重題材(重大革命、重大人物及重大事件)嚴格審查。
17.歷史劇以正史為依歸,人物主綫不能杜撰。
18.架空題材虛構要徹底,找不到絲毫歷史根據。
19.真實事件改編時不得貶損他人的身份、地位及身體特徵。
20.重拍經典劇要表現正能量。

捉隻曱甴?

回覆 引用 TOP

屋企人唔係俾人捉,使乜講屋企人呀,剩係講晒啲主角得啦!

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]