• 瀏覽: 20,969
  • 回覆: 159
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-7-28 04:02 PM 發表

肯做肯捱保安/清潔最穩陣,除非香港8級大地震。
香港下半年將會粉身碎骨,相信保安清潔也有裁員潮。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-7-28 03:44 PM 發表

逃生門已關,香港大劫將至!

講到香港變成人間地獄,我帖返2019年8月底所寫的''香港警世錄二",重新提醒有緣的香港人,以備萬變。

香港警世錄二
自6月→8月份,香港人自製''無情天道"(警世一己講清楚),把香港從天堂推落了地獄門,香港就此失去了天運。經歷過校園煉獄,地獄火洗煉,香港終於進入了地獄精煉=人間地獄。
生活在人間地獄,廿年不會行運,人衹是行屍走肉,沒有靈魂,冇快樂冇 ...

回覆 引用 TOP

天天在公司工作! 反而公司沒有炒人! 只是同事跳槽!

引用:
原帖由 lamborlui 於 2020-7-28 04:26 PM 發表

天天在公司工作! 反而公司沒有炒人! 只是同事跳槽!
我都準備跳槽💯

去啦! 我個行做電腦網絡保安!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜富有薯仔 於 2020-7-28 04:33 PM 發表

我都準備跳槽💯
準備 last in first out

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 estateman 於 2020-7-28 03:40 PM 發表

今次香港難以番生
大陸亦經濟向下
世界各地已經半死⋯⋯相信艱難日子只是剛剛開始
而家係陰乾,未死得嘅到出年之後都死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-28 16:21 發表

香港下半年將會粉身碎骨,相信保安清潔也有裁員潮。
樓主嘛咁悲呀?全世界都差唔多姐!

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2020-7-27 12:06 PM 發表

政府部門可能本身都大把冗員
返工冇野做?
不嬲都知,不過點解唔炒,炒左D人,再派多每個市民$1萬都好丫,唔冼政府成日話有財赤

回覆 引用 TOP

咪好 lor   大家鍾意攬炒  求仁得仁啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-26 11:11 PM 發表

1. 疫情之後,在家工作好多大公司管理層發覺原來好多員工返工都只是消磨時間,拖住啲工作嚟做,其實好多嘢都可以用一半時間或者半個人手做完,好多公司已經決定永遠不再請新人,好多職位永遠消失。

2. 疫情之後,好多全球大公司都加速大量投資工序和銷售數碼化,避免無人上班帶來的影響,今年過後,網上銷售和很多公司工序在下年將會由人工智能和電腦取代,疫情之後,大家已經習慣咗用手機購物和查詢,所以好多零售點 ...
你想定後路吧,因為我角得你間公司太廢了。

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-28 04:49 PM 發表

樓主嘛咁悲呀?全世界都差唔多姐!
而家係溫水煮蛙,大家都feel 唔到病入膏肓,到時一鑊熟哂大家會很痛苦。

回覆 引用 TOP

經濟差左,失業率高左,咁落去經濟要倒退好多年喇

回覆 引用 TOP

到吋做看更都萬幾,有乜好煩🤩

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-7-28 06:13 PM 發表

你想定後路吧,因為我角得你間公司太廢了。
你真係好叻叻,上黎寸人"廢",你肯定好有形啦!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]