• 瀏覽: 20,388
  • 回覆: 159
  • 追帖: 4
1. 疫情之後,在家工作好多大公司管理層發覺原來好多員工返工都只是消磨時間,拖住啲工作嚟做,其實好多嘢都可以用一半時間或者半個人手做完,好多公司已經決定永遠不再請新人,好多職位永遠消失。

2. 疫情之後,好多全球大公司都加速大量投資工序和銷售數碼化,避免無人上班帶來的影響,今年過後,網上銷售和很多公司工序在下年將會由人工智能和電腦取代,疫情之後,大家已經習慣咗用手機購物和查詢,所以好多後勤人員,零售點和銷售人員職位將會永遠消失,好多公司已開始着手裁減一半以上人手。

3. 短期之內啲大公司基於社會責任問題和想攞政府津貼,都會扮好人不裁員,但係以我所知好多大公司今年條數都好唔掂,所以下年年頭必定會有大規模裁員潮跟進。

4. 其實我都仲未計算中美貿易戰和今年立法會選舉令香港停擺這兩個負面影響,如果計埋呢兩樣嘢在內,下半年香港經濟一定非常之不樂觀。

泛民控制議會之後會無所不用其極去癱瘓香港民生及經濟,下年將會係香港開埠以來最慘絕人寰的一年,仲要只係開始,因為加上疫情之后的科技改革,香港勞動市場將會面目全非。

點都好,
泛民控制議會之後就是香港步向死亡之匙(時),佢哋就係香港死亡最後一根稻草。

大家點睇?

真的可怕,到時香港失業率達30至40%都似。

仲可以睇點,自己幫自己搵定後路

最後只有公務員同教師成為大贏家,唔駛點做(WFH+恆常停課),又唔會減薪

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-27 04:14 AM 發表

最後只有公務員同教師成為大贏家,唔駛點做(WFH+恆常停課),又唔會減薪
大時代香港未見過咁樣,睇嘢都變哂了,見步行步!

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2020-7-27 04:17 AM 發表

大時代香港未見過咁樣,睇嘢都變哂了,見步行步!
最怕引發骨牌效應,惡性循環⋯⋯
百業蕭條

根本AI已取代人手,淘汰會由中高層發展到中低層
即係越高薪嘅越快淘汰

唔到絕境,你唔會積極奮鬥,所以先設想已到絕境!
唔到死前,你唔會馬上行動,所以先設想已到死期!
成功失敗,不完全由自己決定,但你可以行動,去改運變命!
世界跟生物一樣會輪迴,成住壞空

唔到絕境,你唔會積極奮鬥,所以先設想已到絕境!
唔到死前,你唔會馬上行動,所以先設想已到死期!
成功失敗,不完全由自己決定,但你可以行動,去改運變命!

回覆 引用 TOP

一年前,會香港全世界都想過有今日

回覆 引用 TOP

其實D國際評論早就講AI取代D人既工作,HK雖然好多野慢過人,但已經有緊,D自動炒送機果類.最大問題係呢D一出係永遠取代呢個工種,唔好以為一定要請人,有AI

回覆 引用 TOP

對!疫情給了很多公司一個啟示,公司多閒人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-26 11:11 PM 發表

1. 疫情之後,在家工作好多大公司管理層發覺原來好多員工返工都只是消磨時間,拖住啲工作嚟做,其實好多嘢都可以用一半時間或者半個人手做完,好多公司已經決定永遠不再請新人,好多職位永遠消失。

2. 疫情之後,好多全球大公司都加速大量投資工序和銷售數碼化,避免無人上班帶來的影響,今年過後,網上銷售和很多公司工序在下年將會由人工智能和電腦取代,疫情之後,大家已經習慣咗用手機購物和查詢,所以好多零售點 ...
正面👍👍這是事實

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ujh 於 2020-7-26 11:11 PM 發表

2. 疫情之後,好多全球大公司都加速大量投資工序和銷售數碼化,避免無人上班帶來的影響,今年過後,網上銷售和很多公司工序在下年將會由人工智能和電腦取代,疫情之後,大家已經習慣咗用手機購物和查詢,所以好多零售點 ...
好多工種喺可以外判俾內地做,比如好多hotline service都喺廣州深圳,會計行業,秘書公司等等

回覆 引用 TOP

還原香港變魚港!做有機耕種、養魚!不過可能月薪台幣44K!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]