• 瀏覽: 25,679
  • 回覆: 130
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 abbalau 於 2020-8-2 00:21 發表

殖民地公務員一定唔會做到六十歲的!
除非佢等錢使!
因為舊殖民地公務員,退休後的十四年所攞的長俸是自己的錢!
如果六十歲才退休,十四年後(即七十四歲後)才真正食政府的糧!

如果身體唔好或有任何意外,食唔到七十四歲!
政府會代表納稅人多謝你!

所以我話特區公務員,在某些情況下比殖民地公務員好的!

他們退休後全份公積金攞晒,洗晒食晒自己個份之後,還可以攞綜援!

而殖民地公務員,那怕你只有 ...
「長生津」幫到你~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plumbervtc 於 2020-7-31 18:28 發表

我就數學0分,如果我選65歳退休,但去到60歲已心灰,想快d走,請問我要做多年,失追回我錯誤之決定mpf錢?
你部門冇畀個Excel表你自己計咩?

引用:
原帖由 Napo_Leung 於 2/8/2020 01:59 發表

你部門冇畀個Excel表你自己計咩?
無錯,每個人入職年齡都不同,而且個人家底亦不同,如果仔大女大又有層樓揸手仲會做到65咩。
只要有一刻諗過退休後仍需要返工,咁一定要延,60後出去做仲可能拎到max人工?
mpf果2%差額就算啦,100萬都係爭2萬,返一個月都唔止啦。

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-8-1 02:50 PM 發表

正確!

有上調嘅頂薪,
有增加嘅供款,
有免費嘅醫療,
有遊魂嘅日常!
如果個位係做到 PK 咁點好?

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-8-2 02:22 AM 發表

如果個位係做到 PK 咁點好?
有能力…
出去搵份又高又好嘅!

有實力…
攞住退休金賭場翻倍!

有財力…
不如早啲返屋企數錢!

《一個有挑戰性崗位》

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-8-2 12:21 AM 發表

殖民地公務員一定唔會做到六十歲的!
除非佢等錢使!
因為舊殖民地公務員,退休後的十四年所攞的長俸是自己的錢!
如果六十歲才退休,十四年後(即七十四歲後)才真正食政府的糧!

如果身體唔好或有任何意外,食唔到七十四歲!
政府會代表納稅人多謝你!

所以我話特區公務員,在某些情況下比殖民地公務員好的!

他們退休後全份公積金攞晒,洗晒食晒自己個份之後,還可以攞綜援!

而殖民地公務員,那怕你只有 ...
非也!

舊制長俸公僕…
先更多人想"遲走"!

一來係年資…
年資越長越耐,
長俸就袋越多!

二來係月薪…
老鬼每日遊魂,
就每月袋頂薪!

三來係津貼…
房津海外教育,
全部在職先有!

四來係年紀…
邊個老闆夠膽,
催促指責老鬼!

大把長俸制…
到達六十歲退休後,
依然選擇FE多五年!
(年資及福利照計~)
(月薪就照樣增加~)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 toutou610 於 2020-8-2 02:11 AM 發表

無錯,每個人入職年齡都不同,而且個人家底亦不同,如果仔大女大又有層樓揸手仲會做到65咩。
只要有一刻諗過退休後仍需要返工,咁一定要延,60後出去做仲可能拎到max人工?
mpf果2%差額就算啦,100萬都係爭2萬,返一個月都唔止啦。 ...
正確!

將來冇人會知…
除非你有水晶球!

用個小小錢…
當作買個保險,
收多五年頂薪,
到時絕非細數!
(性價比CP值高)

《進可攻退可守》

回覆 引用 TOP

睇翻 你個職位 輕輕鬆鬆 點解唔做多五年
退休聽落 好似好舒服
冇嘢做 悶到爆。唔翻工 全部都係支出。
如果 份工 係專業人士。出到嚟 仲搵更多 咪早退休
如果 出到嚟 搵得個 萬幾兩萬。不如政府 做多五年仲好
當然 如果 你幾層樓 收租 唔優做 55退休都得喇
睇翻自己

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。
老實講
睇個位既難做定係點
而家好多舊制都未夠60已經提早退休
過多10年做公務員只會惡做唔會好做
個位好唔駛對市民咪做落去
個位唔好要對市民日日被人話緊係想早走

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。
過多十年就好可能話吾埋強制延長到65甚至70

選擇困難症,未到死線,仲諗緊....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-8-2 10:50 AM 發表

過多十年就好可能話吾埋強制延長到65甚至70
英國已經行緊…
公務員退休年齡,
宜家係男性67歲,
女性就更遲69歲!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plumbervtc 於 2020-8-2 10:14 AM 發表

老實講
睇個位既難做定係點
而家好多舊制都未夠60已經提早退休
過多10年做公務員只會惡做唔會好做
個位好唔駛對市民咪做落去
個位唔好要對市民日日被人話緊係想早走 ...
非也!

長俸制先多人…
申請延任FE做多五年!
(60歳最多做多5年~)
(年資福利津貼頂薪)

公務員嘅…職位,
點可能惡做得過私企!
(服務性行業你未做過呢~)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plumbervtc 於 2020-8-2 10:13 AM 發表

睇翻 你個職位 輕輕鬆鬆 點解唔做多五年
退休聽落 好似好舒服
冇嘢做 悶到爆。唔翻工 全部都係支出。
如果 份工 係專業人士。出到嚟 仲搵更多 咪早退休
如果 出到嚟 搵得個 萬幾兩萬。不如政府 做多五年仲好
當然 如果 你幾層樓 收租 唔優做 55退休都得喇
睇翻自己 ...
唔好講…將來喇,
宜家文員ACO計!

你出到去外面…
中五文員職位,
返五天放六日,
邊可能有三萬!
(主任經理都未必有~)

回覆 引用 TOP

如果我選了延長65
去到61,,想退休

是否要resign ..定申請退休?

如果是resign...有可否排(*退休*)單身公屋條隊?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]