• 瀏覽: 25,682
  • 回覆: 130
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 toutou610 於 2020-8-19 01:33 AM 發表

睇你要唔要埋隻退休碟,要就一年通知期,resign就3個月,再豪d拋低1個月都得,反正cspf或假期encash都夠頂。
總之揀65實無錯,辛苦既大不了61唔玩都有賺。 ...
拋一個月即走

VL 可唔可以 encash?

thx

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-8-19 02:28 AM 發表

拋一個月即走

thx
66日VL - 1個月薪酬 = 36日VL ?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-8-19 02:28 AM 發表

拋一個月即走

thx
===通常單身退休可以拿單身公屋..但resign 就不可以了..

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。
引用:
原帖由 plumbervtc 於 2020-8-19 08:31 AM 發表

===通常單身退休可以拿單身公屋..但resign 就不可以了..
宜家唔一定…
太多人在退休潮走,
排年資一樣冇著數!
(宜家同樣大量請人)

點解唔選擇…
排到公屋先走呢?!

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-8-19 08:41 AM 發表

宜家唔一定…
太多人在退休潮走,
排年資一樣冇著數!
(宜家同樣大量請人)

點解唔選擇…
排到公屋先走呢?!
公屋退休不看年資,只看退休日期

從來沒有一個時代的人像現代人那樣認為物質享受是幸福的前提; 沒有任何一個時代的人像現代人那樣吧唯利是圖當做是天經地義的。沒有任何一個時代的人像現代人那樣過於注重物欲的滿足而過少關注靈魂。
引用:
原帖由 plumbervtc 於 2020-8-19 08:57 AM 發表

得你一個…退休咩!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plumbervtc 於 2020-8-19 08:57 AM 發表

50幾歳入…
退休又即派公屋咩!

原來退休有公屋派 ?

同 國企 一樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-8-19 09:01 AM 發表

50幾歳入…
退休又即派公屋咩!
遊戲規則就是看退休日期,太多人,我就不知道了。

回覆 引用 TOP

好像現在有全民檢測員..retiree 都可以

但如果我61age 想退休,..一定要resign 啦..

是否可以做全民檢測員? 但我不是退休公矛員..我是resign bor

回覆 引用 TOP

早啲退休啦

勿忘香港亂局你們有份推波助瀾

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]