• 瀏覽: 28,810
  • 回覆: 107
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-3 04:51 AM 發表

你諗啲野真係企理,啲電要點就點,
仲有你未答wo
咩化學成份咁勁可以控火 控到漏油唔爆
唔識你都亂講一通

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2020-8-3 08:31 AM 發表

唔明呀 ? 問你一句架車比雷電打中 車入面既人點解冇事?
根本而家汽車就係咁設計 架車入面係絕緣

獻醜不如藏拙
咁你比雷打一下,睇下點?
雷打車,屬短暫性,但係電車電池屬持久性,你都識講9v加電容可以好hurt,但係一架車如果漏電就係current and volt嘅作用.

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2020-8-3 08:34 AM 發表

仲有你未答wo
咩化學成份咁勁可以控火 控到漏油唔爆
唔識你都亂講一通
先唔講化學野,傳統汽車只有一個油箱,入口,一條油管,化油器.
萬一發生撞擊意外,車廠通常用Fuel cut-off device去cut走油管同油箱接路,令電油保存响油箱裡.
如果真係火燭,都唔會引火到油箱再大爆炸.
電車,單單底盤已經係排放鋰電池,車身有叉電口去電池,摩打接駁電池, 個個位去電池, 用一啲好普通嘅絕緣體.
咁你話邊個安全DD?

樓主有無親身揸過?
電車靜止或低速時加速真係無得輸
但中/高速時加速就唔夠油車好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gerson161 於 2020-7-29 10:48 AM 發表

直線係無敵,過彎先見到真章
真係唔好開咁快    冇彎冇brake

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gerson161 於 2020-7-29 10:48 AM 發表

直線係無敵,過彎先見到真章
起香港泊位先係真章。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-3 12:42 PM 發表

先唔講化學野,傳統汽車只有一個油箱,入口,一條油管,化油器.
萬一發生撞擊意外,車廠通常用Fuel cut-off device去cut走油管同油箱接路,令電油保存响油箱裡.
如果真係火燭,都唔會引火到油箱再大爆炸.
電車,單單底盤已經係排放鋰電池,車身有叉電口去電池,摩打接駁電池, 個個位去電池, 用一啲好普通嘅絕緣體.
咁你話邊個安全DD? ...
唔好轉移視線 你講既我都知
但我係問你 你講既化學物質係咩物質?

你真係機關槍亂射 搏有一野中架wo
Tesla 電池入面有breaker 你一短路即cut 電

仲有差電係input 用電係output
Input 有電?
差電前未駁好線係唔會有電流架

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-3 12:22 PM 發表

咁你比雷打一下,睇下點?
雷打車,屬短暫性,但係電車電池屬持久性,你都識講9v加電容可以好hurt,但係一架車如果漏電就係current and volt嘅作用.
攪笑 所有車都係咁做
你而家話個設計有問題叫我試?
查下咩叫法拉第啦

我一開始係笑你講800v 好危險
問你閃光燈就唔危險? 你又用手機?
唔好東拉西扯
你專登要自殺咩都整得死你
你不如話飲電油會死啦笨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2020-8-3 10:20 PM 發表

唔好轉移視線 你講既我都知
但我係問你 你講既化學物質係咩物質?

你真係機關槍亂射 搏有一野中架wo
Tesla 電池入面有breaker 你一短路即cut 電

仲有差電係input 用電係output
Input 有電?
差電前未駁好線係唔會有電流架 ...
真係比你激死

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-3 10:26 PM 發表

真係比你激死
咁可以講咩化學物質未?
我好想知咩化學物質咁勁
可以要爆時就爆 唔要佢爆時連漏油都唔會爆
差唔多等於有人工智能

回覆 引用 TOP

0-100km加速快仲有用,路面上極速其實冇用。

回覆 引用 TOP

本人剛剛出model3 機本版 2days, 90年揸civic大vtec,之後單門skyline gtt,再之後z33,全棍波。揸咗兩日model3 嘅感覺。(好處)加速力同之前揸過D車完全兩回事,唔使keep高轉,扭力隨時爆發,加速瞬間!重心底,車架結實貼地!慢行都幾舒服。(壞處)車快收車差少少,可能之前揸開棍波,快速彎路可能沒有機器帶動,信心也差少少,做功方面,依家做功好似同之前試車時候進步咗好多。總結,如果攞嚟劈,對等匹數,本人應該揸棍仔油車快過電車,如果是車神揸,應該電車一定快少少。其實呢個價錢買魔刀3,我會比90分佢,之前未試揸就比75分。

電池可能受不了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-3 02:36 AM 發表 

做咗current and volt 再講
豐田Hybrid 288v都出左廿幾年
真係有人係電死?

行電既車都有好多保護程式
漏電呢D野行車電腦會check到

大撞,短路,過熱
你唔符合安全要求就即刻Cut電行唔到

如果你能夠撞爛舊電池
你應該諗既係個頭仲係未連係個身到

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-3 03:52 AM 發表

電油可以加入化學成份控火,電車就唔得土星係中國火箭去土星,醒小小
到左燃點唔爆既仲叫電油?
加入化學成份?係未消防車上面既H2O

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]