• 瀏覽: 2,609
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
留港足足6個月時間,最後在7月26日鼓起勇氣,決定安排回大陸。

7月26日早上打電話約醫生,但因為要空肚、不飲水、不刷牙才能取樣檢驗,所以約了7月27日早上9:30去見醫生早D抽樣早D食返野和飲水。
我選的醫務所在荃灣,收費1500,一般1-2日可收到報告

7月27日
9:30到達醫務所,見醫生大約幾分鐘,都係問下D簡單問題,聽下肺,無特別就俾一個取樣瓶給我,自已去取口水樣本,之後自已交去旺角化驗所。
化驗所在旺角中心的栢立醫學化驗所。(暫時政府只有指定的15間化驗所之報告才可順利過關)

7月28日
大約下午2點可去荃灣海x戀的醫務所取回報告(必須要有正本的報告,上星期還可以用副本,7月27日起不可以,問左海關,如果是副本,要加上醫生紙,醫生簽名和醫務所印章……也見有人用副本過到關,佢用彩色影印,如果不仔細睇,同正本差不多,搏唔搏自己衡量)。

之後行去如心廣塲地下巴士站,從海x戀行去如心廣場很近的,全部商場路,坐A31機場巴士去港珠澳大橋香港口岸。(注意巴士班次,很多時候是一個鐘先有一班車)

A31巴士去口岸大約1個鐘,記得上左A31車或提前要網上訂好金巴車票,金巴2個鐘先一班車的。A31去口岸大約1個鐘,另外過香港關之后行去金巴櫃位,入左金巴櫃位後要微信掃碼填好大陸海關的健康申報資料,要有香港這14日的住址和之後去大陸的地址和另一位國內聯系人的電話,大約要填15-20分鐘,填好有個健康碼會顯示出來,之後記得cap圖,因為過左關唔知有冇網絡,到時如果冇網絡打唔開就好麻煩。所以要就下時間訂金巴位,A31+過關填表大約1:30鐘,如果坐上4點從荃灣開出的A31,訂6點的金巴位差唔多。

之後就坐金巴過珠海,大約45分鐘,開車前有厠所的,就在金巴櫃位前少少。金巴坐位是去到工作人員分配的,一排坐一個,前排坐左邊,後排就坐右邊,都係卡住卡住坐啦。

到達珠海,都係跟指示先做申報,之後要再採樣,深喉和鼻腔兩樣,之後過關,大約一個鐘吧,全部做完就等去隔離的巴士,我等咗1個鐘左右。

從關口去酒店大約45分鐘,到達酒店大約10點多少少,我住維也納酒店,算乾淨,260人仔一餐,不包餐,要餐加60/天(含3餐),我住這間酒店有Wifi,可以點外賣,可以收淘寶和快遞,不過唔可以寄出快遞。

總結:我7月27見醫生,7月28下午過關,坐下午4點的A31,坐下午6點的金巴,到達酒店10點多少少。
早來酒店都無用,一樣的隔離天數,個人覺得這時間差不多了,太早人又多,同樣又在酒店多困幾個小時,以上俾大家參考一下。

你留個電話系律師樓既

回覆 引用 TOP

唔好意思,睇錯一個字

引用:
原帖由 MakKinBorKarlos 於 2020-7-29 01:04 PM 發表

7月28日
大約下午2點可去荃灣海之戀的醫務所取回報告(必須要有正本的報告,上星期還可以用副本,7月27日起不可以,問左海關,如果是副本,要加上醫生紙,醫生簽名和醫務所印章……也見有人用副本過到關,佢用彩色影印,如果不仔細睇,同正本差不多,搏唔搏自己衡量)。
你咁講 用養和既電郵報告咪好危 .............................................

上星期都得,今個星期改的,不過唔夠時間(72小時內)如果想搏下,用彩色打印機會會高啲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊巨額P圖 於 2020-7-29 01:25 PM 發表

唔好意思,睇錯一個字
okok,只係俾大家參考參考。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Rich7 於 2020-7-29 01:27 PM 發表

你咁講 用養和既電郵報告咪好危 .............................................
上星期都得,今個星期改的,不過唔夠時間(72小時內)如果想搏下,用彩色打印機會會高啲。

回覆 引用 TOP

師兄我16號7點到珠海 要17號的凌晨先到酒店
諗住計日數 29號走得 結果佢地話要滿足14個24小時先可以 而家要等聽日先走得 明蝕番十幾個鐘比佢😂😂😂😂

提示: 違規內容已被屏蔽
隔離期間有冇人執房換床單?

引用:
原帖由 DoomHK 於 2020-7-29 08:31 PM 發表

隔離期間有冇人執房換床單?
無,隔離期間床單被鋪,浴巾不允許更換。

引用:
原帖由 MakKinBorKarlos 於 2020-7-29 09:42 PM 發表

無,隔離期間床單被鋪,浴巾不允許更換。
酒店有其他客人入住嗎,你可吾可以走出房

頭五至十日最難頂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙漠綠色的妹頭 於 2020-7-29 09:53 PM 發表

咁系味都唔可以洗衫?
牙刷牙膏要唔要自己帶?
我間房好彩有洗衣機有雪櫃,不過唔係間間房有,睇你運氣,如果冇就衹能用手洗囉。
牙膏牙刷酒店有提供。
也有提供每天兩支水。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上深情的羊 於 2020-7-29 10:01 PM 發表

酒店有其他客人入住嗎,你可吾可以走出房
酒店有其他人入住的,完全不能走出房間,整個樓層都是監控,只能安分守己在房間14天吧。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]