• 瀏覽: 10,406
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
自從幾年前248P取消後,火炭就再冇任何城隧線。

但係近年火炭陸續有新樓落成,而且工商廈眾多,都算係返工熱點嚟。

難道火炭連一條城隧線都唔值得擁有嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-7-29 05:11 PM 發表

自從幾年前248P取消後,火炭就再冇任何城隧線。

但係近年火炭陸續有新樓落成,而且工商廈眾多,都算係返工熱點嚟。

難道火炭連一條城隧線都唔值得擁有嗎? ...
小巴481已滿足交通需求,當然火炭希望有城隧線

48P遲d會延長至駿洋邨

引用:
原帖由 s051324 於 2020-7-29 06:37 PM 發表

小巴481已滿足交通需求,當然火炭希望有城隧線
481兩繁成日大排長龍,食唔曬客。

引用:
原帖由 david1989 於 2020-7-29 07:40 PM 發表

48P遲d會延長至駿洋邨
用13.2嘅48P做火炭,即係擺名屈錢啫。

九巴用48P做荃灣,88X做東九,洗唔洗掠火炭水到咁盡?

冇又話冇,有又嫌貴,平又嫌慢,真係難服侍

48p 會拉去駿洋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2020-7-29 10:39 PM 發表

冇又話冇,有又嫌貴,平又嫌慢,真係難服侍
48P 13.2 VS 48X 8.1
88X 10.2 VS 89X 7.5
合理?

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-7-29 11:07 PM 發表

48P 13.2 VS 48X 8.1
88X 10.2 VS 89X 7.5
合理?
想平?
88K轉47X/48X/49X又或者行去禾輋坐48X lo
(btw.你唔差在拎埋89既價錢對比88X既收費)

想了解我的愛恨車嗎?按我了解

對付胖虎"小霸王"既其一方法~
引用:
原帖由 GB2607@277X 於 2020-7-29 11:39 PM 發表

想平?
仲有81K和將來新線285去沙中有海量巴士線可轉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GB2607@277X 於 2020-7-29 11:39 PM 發表

想平?
當沙田其他小區都有正常價錢嘅城隧/大隧線嗰陣,點解要火炭硬食貴車或被迫轉車?

P.S. 89係獅隧線,89X先係大隧線,你個比較唔合理。

88X同89X比,一來88X里數高啲二來本身就係快過89X,下午班次觀塘有$8.2分段就收返窄來回車資差距,係當年九巴咁有信心可以開條線定價仲貴過798值得相確

至於88X/89X/89三者不嬲成日都會有人攞嚟比較,反正觀塘市中心來回沙田市中心,畀多啲就88X快,平價但觀塘無咁就腳有89,89X相對比較中庸但走法傾向服務第一城小瀝原為主

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-7-29 10:21 PM 發表

481兩繁成日大排長龍,食唔曬客。
非繁時間係車等人

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-7-29 10:24 PM 發表

用13.2嘅48P做火炭,即係擺名屈錢啫。

九巴用48P做荃灣,88X做東九,洗唔洗掠火炭水到咁盡?
其實481呢條獨家專線巳開了廿幾年,早上在荃灣人流太多,已有泥鯭的士分流,因做已撈到盤滿砵滿,九巴介入對市民百利旡一害!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-7-30 00:47 發表

當沙田其他小區都有正常價錢嘅城隧/大隧線嗰陣,點解要火炭硬食貴車或被迫轉車?

P.S. 89係獅隧線,89X先係大隧線,你個比較唔合理。
好簡單,地理環境問題....你試唸下...火炭有邊一個位係可以容納到多一條以火炭做總站又要多車既線?
再加上火炭係工業區多....所以巴士公司咪唔肯做...
但係駿洋出現後...會唔會有機會有呢....就要睇下啦.....因為附近仲有樓起緊.........

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]