• 瀏覽: 43,682
  • 回覆: 234
  • 追帖: 8
師兄,照你圖係撞到佢側面後方,同你講撞到佢後面有好大分別,如果無圖,會以為佢切入左中綫,你撞佢車尾。

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
依家唯有等警方下一步行動或睇吓法庭點判!
始終過線前必須望下旁線及盲區先。
如有車在旁或旁後,我會兜多一個圈及入迴旋處前亮著車頭燈,等其他司機唔好亂咁衝入迴旋處當冇車!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victor01 於 2020-7-30 10:01 AM 發表

又係舊式迴旋處的爭議, 隔一排又出現!

跟運吉處駕駛者指引, 外線車要禮讓內線車轉線- 指引冇Q 用㗎!

但如果你是跟著地下路線而行, 法庭會判內線車cut 線冇留意交通情況, 不小心駕駛! 之前已經有案例講咗!

當然我只是跟著你的描述判斷, 有冇車cam 做証? ...
你睇佢圖三圖四部黑車同一位置無移動都己經估到事實。
再同圖一未入圈己經見到圈內有車都唔"讓"一心去"搶"。
你地教佢呃個法官咪即係教多左個馬路炸彈,安排定舊石頭他朝掟自己腳。
可況揸車唔"讓"一心去"搶",過到初一過唔到十五,學壞左心態只係識賴,到無手無腳死老婆仔女先知悔過已太遲。

邪飛教創教教主+
厠盤水位修理中心創辦人+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 wantatogo 於 2020-8-2 09:48 AM 發表

你睇佢圖三圖四部黑車同一位置無移動都己經估到事實。
再同圖一未入圈己經見到圈內有車都唔"讓"一心去"搶"。
你地教佢呃個法官咪即係教多左個馬路炸彈,安排定舊石頭他朝掟自己腳。
可況揸車唔"讓"一心去"搶",過到初一過唔到十五,學壞左心態只係識賴,到無手無腳死老婆仔女先知悔過已太遲。 ...
放心, 樓主有車cam 做証喎! 我們只是看圖畫表示意見, 我們不是法官, 亦未睇過車cam .

始終要樓主報告上庭結果, 去充實我們駕駛者入舊式迴旋處的知識!

引用:
原帖由 victor01 於 2020-8-2 10:27 AM 發表

放心, 樓主有車cam 做証喎! 我們只是看圖畫表示意見, 我們不是法官, 亦未睇過車cam .

始終要樓主報告上庭結果, 去充實我們駕駛者入舊式迴旋處的知識! ...
咁如你是樓主,有車cam証明到自己是無錯的,你還會上來這裏問誰對錯嗎?

回覆 引用 TOP

可能樓主揸住架Tesla, 0.5秒已經可以入左迴旋處重騎正條中線,內圈想出?唔該比佢過咗先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-2 12:50 AM 發表

你仲未知先後次序分別,迴旋處三角牌係圈內所有車都要讓,除非法例註明入圈第一條線要讓之外其他唔使,就當別講
出現咗樓主第二張圖
已經唔使考慮

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-2 01:33 AM 發表

黑車未入迴旋處之前, 迴旋處裏面的車, 無論係內圈外圈, 直行定cut緊線, 黑車都要讓, 咁又清楚未?
除非黑車入迴旋處行咗一段距離然後先撞, 咁就可以話紅車唔啱.
我唔係話黑車定紅車啱, 而係撞車位置好重要, 距離黑車入口位有幾遠, 距離越遠, 黑車贏的機會越大, 距離越近, 黑車贏的機會越細. ...
請看樓主第二張圖
不贅

很難說,看法官大人的心情

回覆 引用 TOP

呢壇野老虎蟹都咪同警察認住,班警察對住呢類難分錯對既case係睇邊面個現場環境失勢d就鋤死果邊再o係落口供果陣誘導下你兇下你簽埋名就仆街,佢地揸住你份野甚至兇到你即時認埋就唔洗攪唔洗查,毫無公義可言

撞後現場環境個勢較強果面其實都有可能錯,就算55波都起碼兩邊丞擔50%責任,咪咁傻仔食晒

警察最鍾意將強勢果邊潛在都有錯既責任無線舍晒落去弱勢果邊,咁就一個岩一個錯最易攪唔洗煩

如果真係要查真相其實係要好似查早幾年西九龍政府合署對出九巴鏟上行人路成個頂冇左果d態查先查到野

但一般交通意外佢地d處理手法好仆街,尤其落口供果part直頭想幫你作埋你簽個名就得

法庭點判好睇落口供!
樓主其實道理上錯,你已知內圈有車嚟緊,你可入迴旋,但要留意佢並讓佢行先,你仲入中線唔入外線,入左人哋盲點,有D陰人迫人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
用普通切線法計算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-2 12:04 PM 發表

出現咗樓主第二張圖
已經唔使考慮
第二張圖決定咗紅車已經接近七點位,黑車一定要讓,你响外國比人告到你甩褲

第三張圖,黑色車快過架紅色車,但係跟住黒色車撞紅色車車尾,究竟中間發生左咩事?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]