• 瀏覽: 43,702
  • 回覆: 234
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-2 02:22 PM 發表

第二張圖決定咗紅車已經接近七點位,黑車一定要讓,你响外國比人告到你甩褲
你諗住捉樓主去邊個國家告?

精選汽車
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-2 12:06 PM 發表

請看樓主第二張圖
不贅
草圖代表到乜? 樓主可以畫到完全對自己有利, 對方都可以畫另一版本, 除非有交通部度尺.
所以我唔會話紅車啱定黑車啱, 如果冇現場度尺, 又冇cam, 樓主又撞到對方車尾, 如果我係紅車司機, 我會咬死樓主明知我要cut線出迴旋處, 樓主唔讓直入迴旋處撞我車尾, 我會畫一張圖係正樓主入口撞, 又咬死樓主撞完車先入晒線, 如果你係法官, 你點判?

引用:
原帖由 shum07 於 2020-8-2 12:42 PM 發表

呢壇野老虎蟹都咪同警察認住,班警察對住呢類難分錯對既case係睇邊面個現場環境失勢d就鋤死果邊再o係落口供果陣誘導下你兇下你簽埋名就仆街,佢地揸住你份野甚至兇到你即時認埋就唔洗攪唔洗查,毫無公義可言

撞後現場環境個勢較強果面其實都有可能錯,就算55波都起碼兩邊丞擔50%責任,咪咁傻仔食晒

警察最鍾意將強勢果邊潛在都有錯既責任無線舍晒落去弱勢果邊,咁就一個岩一個錯最易攪唔洗煩

如果 ...
冇錯, 不嬲差佬都係咁做野, 睇下邊個易做就做邊個, 再使下手段暗示你都冇得打認咗佢, 因為上庭要做好多功夫, 呢D細case告入咗都冇得升職, 不如質死一個算數.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-2 03:55 PM 發表

你諗住捉樓主去邊個國家告?
你最好留响香港算把啦,香港法例都未清晰

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-2 04:08 PM 發表

草圖代表到乜? 樓主可以畫到完全對自己有利, 對方都可以畫另一版本, 除非有交通部度尺.
所以我唔會話紅車啱定黑車啱, 如果冇現場度尺, 又冇cam, 樓主又撞到對方車尾, 如果我係紅車司機, 我會咬死樓主明知我要cut線出迴旋處, 樓主唔讓直入迴旋處撞我車尾, 我會畫一張圖係正樓主入口撞, 又咬死樓主撞完車先入晒線, 如果你係法官, 你點判? ...
為拗而拗
你係樓主人係樓主?

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-2 04:19 PM 發表

你最好留响香港算把啦,香港法例都未清晰
你係咪想講土星?
樓上有ching講法律
我就唔見你覆人

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-2 05:05 PM 發表

你係咪想講土星?
樓上有ching講法律
我就唔見你覆人
哦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-2 05:04 PM 發表

為拗而拗
你係樓主人係樓主?
我講嘅係法庭事實, 打官司唔係拗係乜? 我唔知佢地可唔可以講掂數, 講唔掂就上庭拗, 上到庭就各執一詞, 唔通對方唔出聲任你砌?
樓主上黎問邊個錯, 你係法官定人係法官, 咁快就肯定樓主講嘅野?

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-2 04:08 PM 發表

所以我唔會話紅車啱定黑車啱, 如果冇現場度尺, 又冇cam, 樓主又撞到對方車尾, 如果我係紅車司機, 我會咬死樓主明知我要cut線出迴旋處, 樓主唔讓直入迴旋處撞我車尾, 我會畫一張圖係正樓主入口撞, 又咬死樓主撞完車先入晒線, 如果你係法官, 你點判? ...
個官睇完樓主呢幾幅圖後會問樓主,當你在路口左線直出廻旋中線時,有無見到架紅色車?唔知樓主會如何…答!

引用:
原帖由 fman123 於 2020-8-2 06:13 PM 發表

個官睇完樓主呢幾幅圖後會問樓主,當你在路口左線直出廻旋中線時,有無見到架紅色車?唔知樓主會如何…答!
其實都唔使個官問, 落口供個差佬一定會問, 答得唔好就隨時做被告.

回覆 引用 TOP

你沒給出完全詳細資料,按簡圖看是
你錯

你未出迴旋處位置是在左手線
出迴旋處你必須是靠最在左手線及左轉
現在出迴旋處你就轉線中線,對家是優先權

回覆 引用 TOP

應該你責任

回覆 引用 TOP

正確迴旋處行車線

附件

roundabout-diagram-straight.jpg(45.59 KB)

2020-8-2 07:07 PM

highway-code-roundabout-fifth-exit.jpg(152.81 KB)

Roundabout-clock-diagram.png(171.88 KB)

回覆 引用 TOP

加多個 roundabout 正確行車線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-2 05:16 PM 發表

我講嘅係法庭事實, 打官司唔係拗係乜? 我唔知佢地可唔可以講掂數, 講唔掂就上庭拗, 上到庭就各執一詞, 唔通對方唔出聲任你砌?
樓主上黎問邊個錯, 你係法官定人係法官, 咁快就肯定樓主講嘅野? ...
你咪去拗你第2單嘢囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]