• 瀏覽: 43,700
  • 回覆: 234
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-3 12:09 AM 發表

夠例子未?
所以咪話你識玩囉,拎轉灣撞到人,同老婦突然衝出被撞
跟本完全唔係直路後車隊前車既case

你只係表明緊交通意外被判後可以上訴,我冇話過上訴唔到,我係話你有邊單後車隊前車後車被判錯後上訴得直?

仲有你上面打出黎果單case我唔評論啦,唔敢質疑,等其他師兄評論

精選汽車
引用:
原帖由 Rin2 於 2020-8-3 12:15 AM 發表

所以咪話你識玩囉,拎轉灣撞到人,同老婦突然衝出被撞
跟本完全唔係直路後車隊前車既case

你只係表明緊交通意外被判後可以上訴,我冇話過上訴唔到,我係話你有邊單後車隊前車後車被判錯後上訴得直?

仲有你上面打出黎果單case我唔評論啦,唔敢質疑,等其他師兄評論 ...
你仲搞笑, 做乜一定要搵單後車隊前車後車被判錯後上訴得直, 你想證明乜野? 我又講過乜野關於後車隊前車後車被判錯後上訴得直?

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-3 12:18 AM 發表

你仲搞笑, 做乜一定要搵單後車隊前車後車被判錯後上訴得直, 你想證明乜野? 我講過乜野關於後車隊前車後車被判錯後上訴得直?
咁原先一開波就住直路後車隊前車case討論緊,你質疑人地真假,咁你跟手搬個官既判決唔一定岩,有上訴得直
咁即係你都係就住直路後隊前後車錯晒去質疑姐, 咁咪叫你拎返類近case出黎

你走去拎d唔同類刑既case出黎,然後就話"啦,上訴得直呀"
你明唔明你而家懶皮到咩程度?
仲有你貼link個單個官仲話"單車撞向私家車的可能性亦確實存在",轉灣撞到前車唔多關事既case都算啦,原來仲要係大家平排有前d後d係咪後撞前都未敢分得出

引用:
原帖由 Rin2 於 2020-8-3 12:25 AM 發表

咁原先一開波就住直路後車隊前車case討論緊,你質疑人地真假,咁你跟手搬個官既判決唔一定岩,有上訴得直
咁即係你都係就住直路後隊前後車錯晒去質疑姐, 咁咪叫你拎返類近case出黎

你走去拎d唔同類刑既case出黎,然後就話"啦,上訴得直呀"
你明唔明你而家懶皮到咩程度?
仲有你貼link個單個官仲話"單車撞向私家車的可能性亦確實存在",轉灣撞到前車唔多關事既case都算啦,原來仲要 ...
你中文水平咁低, 將D野扯埋一堆, 點同你講?
質疑人地真假係一個情況, 上訴得直係另一情況, 講緊兩種唔同情況, 關後車隊前車有案例上訴得直乜事?
我係話任何案例都唔一定法官啱, 不過冇人上訴就係案例, 乜我唔可以質疑法官判案咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
你啱,因為相撞前一刻。你已整車出了二線

回覆 引用 TOP

樓主你錯, 賠錢算啦, 上一堂

理由:
1.) 佢係你右面, 要讓佢出
2.) 你踩唔切架車, 上到庭, 個官只會問, 點解你會踩唔架車?

屬於不小心駕駛範圍~
總之踩唔切, 咬左落尾, 係原罪

多情人隱藏情感,遠遠要比無情人隱藏冷酷困難得多。

“《隨遇而安》” 這四個字本身,就已包含著忍耐堅毅的精神在內
這實在是件很奇妙的事~一個人流血的時候,往往就不再流淚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
一定係你錯,你個係讓車位。

回覆 引用 TOP

你錯,好明顯你完全無讓內圈出迴旋處撞人車尾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victor01 於 2020-7-30 10:25 AM 發表

指引就提議禮讓右線車去出口, 但冇法律效力! 之前案例已經說明咗, cut 線喺要留意交通情況,照描述 內線車應該輸九成!
樓主,千祈不要以為你會贏,你一定輸硬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-2 11:32 PM 發表

揸車有感覺, 一架突然u turn嘅車難避定一架突然急剎的車難避, 如果你從未遇過, 係你好彩, 或者係你未有牌.
如果得啲廢話就收啦~
1係可唔可以示範吓點突然u turn(如果你有揸車嘅話)
跟住大家再討論後面架車點合法撞你

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-3 11:04 AM 發表

如果得啲廢話就收啦~
1係可唔可以示範吓點突然u turn(如果你有揸車嘅話)
跟住大家再討論後面架車點合法撞你
你講啲又係案例咩? 咁權威就講明邊單案點判, 否則都係一堆廢話!

引用:

你入晒線佢先隊出黎,係唔係迴旋處佢都錯啦
最緊要有車cam做證

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-3 11:11 AM 發表

你講啲又係案例咩? 咁權威就講明邊單案點判, 否則都係一堆廢話!
我1路都冇講案例
我有refer其他ching講案例
但根本任何講法你都話廢話
只有你計唔出嘅力學講唔到就講feel你自己就覺得成立

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-3 11:21 AM 發表

我1路都冇講案例
乜任何法官的判案都唔可以質疑?唔可以講?一定要有埋専業資料先可放上討論區?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-3 11:21 AM 發表

我1路都冇講案例
你信就信,唔信就唔信,我有責任要你信咩?你講嘅我都可以唔信。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]