• 瀏覽: 43,930
  • 回覆: 234
  • 追帖: 7
話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處)

附件

1.PNG(30.13 KB)

2020-7-30 09:32 AM

2.PNG(29.12 KB)

3.PNG(28.62 KB)

4.PNG(28.77 KB)

精選汽車
你錯,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
又係舊式迴旋處的爭議, 隔一排又出現!

跟運吉處駕駛者指引, 外線車要禮讓內線車轉線- 指引冇Q 用㗎!

但如果你是跟著地下路線而行, 法庭會判內線車cut 線冇留意交通情況, 不小心駕駛! 之前已經有案例講咗!

當然我只是跟著你的描述判斷, 有冇車cam 做証?

明白 唔該師兄 所以原則上其實我係需要讓佢出左先?
有車cam 影到我一直維持係中線內之後佢突然出尼 但因為已報警可能會上庭唔方便放上來

照你圖中描述
你已經入晒中線
對家之後cut線引致碰撞
所以係對家司機錯

對家應該會執住你點解慢線入迴旋處,但用左中線呢點,呢點你唔需要解釋,你強調入晒線先發生碰撞就夠

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 10:07 AM 發表

有車cam 影到我一直維持係中線內之後佢突然出尼 但因為已報警可能會上庭唔方便放上來
指引就提議禮讓右線車去出口, 但冇法律效力! 之前案例已經說明咗, cut 線喺要留意交通情況,照描述 內線車應該輸九成!

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 10:07 AM 發表

等官判啦,
你講真實說話咪得囉...

不過上庭又要考慮好多嘢,
駕駛紀錄、家庭背景等等.....

Cut 線比人撞車尾,仲要人賠錢?
又會咁得意嘅?

回覆 引用 TOP

樓主應該輸,唔係因為客觀事實顯示樓主輸,而係樓主落口供應該落得好差 😑

圖就撞車身,文字就撞車尾,呢個因素好影響判決喎

回覆 引用 TOP

內圈冇車先可入,樓主太心急,因快得慢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victor01 於 2020-7-30 10:25 AM 發表

指引就提議禮讓右線車去出口, 但冇法律效力! 之前案例已經說明咗, cut 線喺要留意交通情況,照描述 內線車應該輸九成!
請問C兄~車輛準備轉入迴旋處要先讓右方車輛使用,點冇法律効力?🙏
之前有咩案例?麻煩可否指引指引🙏

進入迴旋處前係必需讓右方來向車輛,因為係有地面線同標誌要讓,無分佢係邊條快定慢線駛近。樓主話進入迴旋處前已知右方有車駛近,如果距離真係足夠就唔應該會撞,但撞到就 ..... 先輸大半,要由輸變贏有難度

咁係咪啫係不論迴旋處內嘅車向邊條線都好,圈內車都有最大優先權?
如果樓主向慢線入圈,正常應先入最外圈,睇圖好似直上咗中圈,但又好似入定咗中圈,之後先被內圈紅車強cut
其實時間性係點

引用:
原帖由 secguard 於 2020-7-30 10:10 AM 發表

照你圖中描述
你已經入晒中線
對家之後cut線引致碰撞
所以係對家司機錯

對家應該會執住你點解慢線入迴旋處,但用左中線呢點,呢點你唔需要解釋,你強調入晒線先發生碰撞就夠 ...
但係你响三角牌之後發生碰撞,一樣係黑車錯,因為冇做好讓車至交通意外.
你識唔識睇路牌?

引用:
原帖由 ngszeyui 於 2020-7-30 12:03 PM 發表

咁係咪啫係不論迴旋處內嘅車向邊條線都好,圈內車都有最大優先權?
如果樓主向慢線入圈,正常應先入最外圈,睇圖好似直上咗中圈,但又好似入定咗中圈,之後先被內圈紅車強cut
其實時間性係點 ...
迴旋處其實係冇快慢線,不過轉線就用番普通規矩.
你應該要响入迴旋後就選擇正確路線同路牌出迴旋處.

回覆 引用 TOP

引用:

未讓哂你就入圈,你錯。個個學你斗快入圈擺正線,咁讓線用泥做乜

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]