• 瀏覽: 45,385
  • 回覆: 236
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 bbqiller 於 2020-8-1 01:28 PM 發表

師兄答嘅我清楚明白。我只係想請教師兄你自己會點做。
避免發生意外, 睇唔通就唔好博, 睇得通先好出.

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 shum07 於 2020-8-1 04:03 PM 發表

絕對唔可以信人地車既指揮燈,佢打錯燈/唔小心hi到支桿係冇責任

永遠一定係判斷人地架車既動向(例如車速有否減慢,車頭是吾開始有改變方向),唔肯定就等人地車過左自己車頭先出

無論迴旋處定小出大,千奇唔好信人地既燈

有案例係小路架車準備出話見人地大路車打左左燈諗住人地轉入去自己準備出果條小路,跟住小路車就出左黎點知原來人地係直去隊左埋黎,最後小路車錯 ...
信唔信都要睇,自己都要打指揮,呢個係基本,個個唔做足,就變成"你估我估,大地任你行",撞車就互相指責。
之後果的就係"執生同判斷力",考牌官有時都會執著你判斷力而比唔比你pass。

PS:本人有錯,應該係"在迴旋處3點鐘方向有車都唔好入迴旋處",不是上個post的"9點鐘有車"。

引用:
原帖由 shum07 於 2020-8-1 02:50 PM 發表

以前冇cam年代就多數煮死小路出黎果架車

而家呢個年代有cam甚至例如tesla有埋車側左右cam
例如一部tesla小路出緊黎,如大路架法拉利行緊40km仲有30米先到路口位,性能超強既法拉利o係呢個時候落底兩個波一野踩地板油隊埋去撞到tesla既b柱,而tesla側cam影到晒成個事發情況

你覺得個官判邊個錯? ...
任何交通意外, 法官唔係當事人, 只睇證據, 好多時證據都唔完全, 口同鼻拗, 純粹睇法官信邊個, 或者跟規矩判, 例如判小路車錯, cut線車錯, 而家有cam 就少咗好多爭拗.
你講到有十足十證據, 仲使乜問我.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 6seven 於 2020-8-1 06:57 PM 發表

信唔信都要睇,自己都要打指揮,呢個係基本,個個唔做足,就變成"你估我估,大地任你行",撞車就互相指責。
之後果的就係"執生同判斷力",考牌官有時都會執著你判斷力而比唔比你pass。

PS:本人有錯,應該係"在迴旋處3點鐘方向有車都唔好入迴旋處",不是上個post的"9點鐘有車"。 ...
行緊大直路慢車/死車想cut線打比後面既車睇係應該要做既,而後面既車都要在意下前面車既燈號預計下一刻將會發生既情況

但小出大, 入迴旋處,其實睇人燈冇意思,真係安全既駕駛態度係一係等人過晒自己車頭先,一係大路架車老連咁遠冇咁快到就啦啦聲出,咁既情況人地有冇打燈/睇唔睇人地盞燈點打都已經冇咩意思

呢d小出大, 入迴旋處既情況如果要睇住人地盞燈決定出唔出即係人地架車已有返咁上下近距離

引用:
原帖由 shum07 於 2020-8-1 07:29 PM 發表

行緊大直路慢車/死車想cut線打比後面既車睇係應該要做既,而後面既車都要在意下前面車既燈號預計下一刻將會發生既情況

但小出大, 入迴旋處,其實睇人燈冇意思,真係安全既駕駛態度係一係等人過晒自己車頭先,一係大路架車老連咁遠冇咁快到就啦啦聲出,咁既情況人地有冇打燈/睇唔睇人地盞燈點打都已經冇咩意思

呢d小出大, 入迴旋處既情況如果要睇住人地盞燈決定出唔出即係人地架車已有返咁上下近距 ...
咪就係個個唔做足,有意思都變成無意思。
我明閣下想表達,就係對上個回應"執生同判斷"。
但不可以傳遞"在迴旋指揮燈是沒意思"的信息。

再強調,一個說沒意思不作,下一個睇左就有樣學樣,第三個造成風氣,之後就是撞你車的人了!
再再強調,大家請做足行車駕駛安全程序,香港考牌的執著是有佢安全意思的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-1 09:59 AM 發表

莫講話守則
就算對方犯法
唔通你就可以攞正牌專登撞咩~
我曾經聽過有一單

50km上限既大直路前車突然減速扭向右邊條雙白想調頭
o係架前車車頭已經微微擰向右方同車碌踩到雙白線果刻,後車隊左埋前車右後尾燈位

後車話前車要負上全部責任,因為唔預前車會扭右踩雙白調頭
但個官話人地如果單單係急停冇扭到又點?
跟住個官話人地前面扭右踩線調頭佢當然有可能要被判危駕罰錢停牌,但你後車撞到埋去就係你跟車太貼,兩單野冇關系
唔可以捉住人地前車做左錯野就合理化左你自己後車跟得太貼

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-1 06:35 PM 發表

黑車冇cut人線就係冇cut人線
唔關幾點事
黑車入到中線嘅情況下入中線
係紅車cut出嚟撞黑車
根據樓主連環圖係咁
當然樓主可以再澄清
例如對方有意cut出嚟樓主才甩住西個籮柚埋去 ...
入線時間不足以支持讓車距離,你R咁多,以後圈內車冇哂安全感,冇優先.
三角牌係要讓,圈內優先權

引用:
原帖由 shum07 於 2020-8-1 07:49 PM 發表

我曾經聽過有一單

50km上限既大直路前車突然減速扭向右邊條雙白想調頭
o係架前車車頭已經微微擰向右方同車碌踩到雙白線果刻,後車隊左埋前車右後尾燈位

後車話前車要負上全部責任,因為唔預前車會扭右踩雙白調頭
但個官話人地如果單單係急停冇扭到又點?
跟住個官話人地前面扭右踩線調頭佢當然有可能要被判危駕罰錢停牌,但你後車撞到埋去就係你跟車太貼,兩單野冇關系
唔可以捉住人地前車做左 ...
exactly
但好多人覺得捉住1樣嘢講就係道理
唔會咁分析

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 土星省 於 2020-8-1 08:54 PM 發表

入線時間不足以支持讓車距離,你R咁多,以後圈內車冇哂安全感,冇優先.
三角牌係要讓,圈內優先權
我冇話佢足夠距離入線
我係話佢入線唔關人停唔切撞佢事
而係果個人cut過嚟呢邊撞入咗線嘅佢
咁樣講清楚未?

我的意見
運輸署所講,出迴旋處時,右方車輛優先是指,車輛入迴旋處前,需停在路口望清楚右邊已在迴旋處內有否車輛行駛緊過來,有的話,要讓右邊車輛行先,安全後才駛入迴旋處,而不是兩車已在迴旋處內行駛緊,不是左邊要讓右邊車駛出(這是舊式迴旋處用法),當內圈要離開迴旋處前,需要望清楚左邊是否安全,才cut過一線,並離開迴旋處後駛入二線,如 cut線與左邊線車輛相撞的話,cut 線的是輸,所以要了解清楚樓主當時是紅車從三線準備 cut 入二線,而你同時從路口駛入二線而相撞?還是你已整部車駛晒入二線,而紅車從三線後方駛上來並左切入你二線而發生相撞?

除非當時是新式螺旋形迴旋處,內圈車輛行車線離開時就是正線,反而圈入面左邊線車輛是需要讓右邊線車輛離開

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngszeyui 於 2020-7-30 12:03 PM 發表

咁係咪啫係不論迴旋處內嘅車向邊條線都好,圈內車都有最大優先權?
如果樓主向慢線入圈,正常應先入最外圈,睇圖好似直上咗中圈,但又好似入定咗中圈,之後先被內圈紅車強cut
其實時間性係點 ...
出迴旋處等同小路出大路(三線),大路車有絶對優先權。樓主等從小路直接出大路中線,如果對家有車cam佐證你就輸左九成。不過樓主的車cam拍到對方由內圈cut中圈前沒有打燈通知其他道路使用者要準備cut線的話,都可以構成對家不小心駕駛的理由。

智者務其實,愚者爭虛名。
莫以善小而不為,勿以惡小而為之。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
樓主,你在路口已望到有紅車在內圈,即是代表有車在迴旋處行駛,即是你要注意自已的行駛會否影響到紅車,而你路口左線一出迴旋處沒有行左線先就直出去中線,咁近你當時有否清楚紅車的動作,兩車交會時紅車cut線,你撞人車尾。你一出迴旋就人中線撞到紅車尾,呢點你亦很難交代。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-1 10:40 PM 發表

我冇話佢足夠距離入線
咁樣講清楚未?
你仲未知先後次序分別,迴旋處三角牌係圈內所有車都要讓,除非法例註明入圈第一條線要讓之外其他唔使,就當別講

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
你諗吓 譬如小路入大路, 大路有兩條線
近線無車 快線有車
你出車時快線架車轉線 撞咗
你話邊個啱?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-1 10:40 PM 發表

我冇話佢足夠距離入線
咁樣講清楚未?
黑車未入迴旋處之前, 迴旋處裏面的車, 無論係內圈外圈, 直行定cut緊線, 黑車都要讓, 咁又清楚未?
除非黑車入迴旋處行咗一段距離然後先撞, 咁就可以話紅車唔啱.
我唔係話黑車定紅車啱, 而係撞車位置好重要, 距離黑車入口位有幾遠, 距離越遠, 黑車贏的機會越大, 距離越近, 黑車贏的機會越細.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]