• 瀏覽: 43,931
  • 回覆: 4
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 gerson161 於 2020-7-30 02:29 PM 發表

樓上個個講法唔同,有人話你啱,有人話你錯。我的意見係,如果唔係迴旋處而係一個T字路口,你係讓線應唔應該要先讓右方來車?迴旋處其實就係一條大馬路,只不過係圓形,如果讓線唔駛讓,個個鬥快入,咁日日都撞到九彩 ...
我又想問,小路出大路,小路出有讓牌,大路有三條線。你而家係小路,大路得最右線有車,你會左轉出車嗎?還是一直等到三條線都無車才出?

精選汽車
引用:
原帖由 boss2000 於 2020-7-31 08:40 AM 發表

你錯, 不論怎樣, 你無開慢又隊人patpat , 無讓內圈, 仲入埋盲點。 唔好同人講你唔知內圈車出來你唔知, 若你真係唔知, 真係考過個牌⋯那架車早過你入迴旋處, 基本上一定早過你出圈或同你出同一個出口, 渣車都要用腦嘛 ...
人地唔可以U turn架咩?

引用:
原帖由 boss2000 於 2020-8-1 09:12 AM 發表

可以, 仲可以不停兜圈添, 渣車不是鬥氣, 你要咁講, 只係顯得你經驗少, 預著盲毛, 蝕底永遠是自己
咁迴旋處U turn的確唔係咩特別喎。你自己講得太死又唔認,又講埋廢話話乜不停兜圈。

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-1 09:50 AM 發表

法庭的定義, 無論你小路出大路, cut線, 袋口位, 凡要讓車情況, 如果你的駕駛行為引致其他車輛需要踩迫力或扭軚就你, 就屬於係唔讓, 可以告你老不.
曾經有人同法官拗, 咁以後唔使出啦, 法官答法律就係咁!
現實情況係冇事就大家冇事, 冇人會因為踩一踩迫力投訢對方, 但如果有人玩野, 上到法庭, 就跟法律辦事. ...
師兄答嘅我清楚明白。我只係想請教師兄你自己會點做。

引用:
原帖由 boss2000 於 2020-8-1 04:47 PM 發表

無所謂啦, 自己問心啦, 出事最終都係自己和別人,比你贏左又如何, 賠晒比你, 你都輸時間。 路面經驗無得講的,你要贏咪你贏囉。最緊要無事。渣車想快咋嘛, 但為左少少一啖氣, 最後咪又係要上庭, 總之自己諗囉 ...
我無話邊個啱喎。其實你知唔知自己想點嫁?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]