• 瀏覽: 43,937
  • 回覆: 7
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
又係舊式迴旋處的爭議, 隔一排又出現!

跟運吉處駕駛者指引, 外線車要禮讓內線車轉線- 指引冇Q 用㗎!

但如果你是跟著地下路線而行, 法庭會判內線車cut 線冇留意交通情況, 不小心駕駛! 之前已經有案例講咗!

當然我只是跟著你的描述判斷, 有冇車cam 做証?

精選汽車
引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 10:07 AM 發表

明白 唔該師兄 所以原則上其實我係需要讓佢出左先?
有車cam 影到我一直維持係中線內之後佢突然出尼 但因為已報警可能會上庭唔方便放上來
指引就提議禮讓右線車去出口, 但冇法律效力! 之前案例已經說明咗, cut 線喺要留意交通情況,照描述 內線車應該輸九成!

引用:
原帖由 arhon009 於 2020-7-31 01:04 PM 發表

睇下係傳統式迴旋處定係新式螺旋式迴旋處, 完全唔同
「傳統式迴旋處」與「新式螺旋式迴旋處」的分別在於前者的外圈車佔有道路的主使用權,而後者則是以內圈車佔道路的主使用權。

http://www.d18hk.com/%E9%81%8A%E8%B5%B0/%E3%80%90%E4%BA%A4%E9%80%9A%E7%9F%A5%E8%AD%98%E3%80%91%E5%A6%82%E4% ...
請睇清楚樓主的圖片和行車線, 呢個喺舊式迴旋處!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 121314 於 2020-7-31 11:51 AM 發表

我之前上過駕駛改進課程,個丫sir講過唔理迴旋處入面咩線,右邊黎緊既車都要讓
跟足運吉處指引, 在舊式迴旋處, 外線車要讓右邊車! 但已經有案例判指引冇法律效力, cut 線要睇清楚行車情況, 否則判不小心駕駛, 無論你是外線或內線! 所以宜家先有咁家外線L 霸住條外線大哂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 B_Bucket 於 2020-7-31 02:03 PM 發表

都係未必, 因為大家係cut入中線, 反而樓主係左線更加吃虧, 就正如高速公路快線慢線一齊cut入中線一樣。
就正如樓上師兄, 如沒有超速或其他不當的駕駛, 香港法例只睇邊個cut線, 誰cut誰有責任。
入旋因是從讓線cut入旋, 故必須係安全情況下唔影響圈內行緊嘅車(亦即右邊嘅車)才可進入, 如衰, 唔係衰係無讓右車, 而係衰係不安全cut線上。
而如大家已進入迴旋處, 就沒有所謂一定讓 ...
如果跟足樓主圖畫, 兩架車已經在旋內自己行車線! 當然如果樓主講大話就 errrr!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 luckyhorse188 於 2020-7-31 03:20 PM 發表

totally agreed !!!!!!!!
我考荃灣巴士和中型貨車試場。 如果在德士古道迴旋處, 等三線冇車先出, 肯定唔使返試場!

我在出口中間線等入第二線, 望見第一和第二線夠位出, 我已經快手一波出廻旋處(忙到二波都唔緊轉住), 仲要𥄫住有冇內線車cut 線!

好彩2次都one take pass .

回覆 引用 TOP

根據你的例子, 如果後車行緊40km 而且30米遠, 司機掛住講電話, 撞上前車, 你估嗰官判邊個贏? 指引還指引, 冇法律效力! 除非寫在法例上, 例如三角牌 ”讓”, 你唔讓車, 唔睇車, 輸咗大半!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wantatogo 於 2020-8-2 09:48 AM 發表

你睇佢圖三圖四部黑車同一位置無移動都己經估到事實。
再同圖一未入圈己經見到圈內有車都唔"讓"一心去"搶"。
你地教佢呃個法官咪即係教多左個馬路炸彈,安排定舊石頭他朝掟自己腳。
可況揸車唔"讓"一心去"搶",過到初一過唔到十五,學壞左心態只係識賴,到無手無腳死老婆仔女先知悔過已太遲。 ...
放心, 樓主有車cam 做証喎! 我們只是看圖畫表示意見, 我們不是法官, 亦未睇過車cam .

始終要樓主報告上庭結果, 去充實我們駕駛者入舊式迴旋處的知識!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]