• 瀏覽: 43,797
  • 回覆: 8
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 victor01 於 2020-7-30 10:01 AM 發表

又係舊式迴旋處的爭議, 隔一排又出現!

跟運吉處駕駛者指引, 外線車要禮讓內線車轉線- 指引冇Q 用㗎!

但如果你是跟著地下路線而行, 法庭會判內線車cut 線冇留意交通情況, 不小心駕駛! 之前已經有案例講咗!

當然我只是跟著你的描述判斷, 有冇車cam 做証? ...
其實運輸署/黃色書仔講果d野只係建議,指引,如果冇跟足而又出左事其實係咪唔可以用呢d指引或建議去做一個決定性既判決?

即係例如運輸署話行緊40km/hr既車要預留10米思考距離+10米剎車距離total 20米,咁前面20幾米隔離線有部車,跟住cut入黎停o係度果刻岩岩好距離後車得19米,後車對埋去係咪會判架前車錯呢? 但40km/hr 19米距離照對埋去真係後車岩晒冇錯??

精選汽車
引用:
原帖由 plm8051 於 2020-8-1 09:32 AM 發表

入咗線就冇錯? 咁以後小路出大路使乜讓, 鬥快標出去入線等大路車撞屁股就贏晒?
以前冇cam年代就多數煮死小路出黎果架車

而家呢個年代有cam甚至例如tesla有埋車側左右cam
例如一部tesla小路出緊黎,如大路架法拉利行緊40km仲有30米先到路口位,性能超強既法拉利o係呢個時候落底兩個波一野踩地板油隊埋去撞到tesla既b柱,而tesla側cam影到晒成個事發情況

你覺得個官判邊個錯?

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
呢單野重點在於兩架車各自有冇行o係分隔線入面,同埋邊架前d邊架後d

我諗會係cut線果架車輸既機會較大,因為佢cut離果下應該要望左邊即係你既位置

但你話撞佢後面究竟係佢車身正後方還是b柱位,你最尾張圖同你講既唔一樣

因為如果你撞正佢架車正後方patpat位又唔同講法,可能又會係你輸,如撞佢b柱至到c柱可能佢輸

如唔肯和解,呢d程況警方會唔會兩邊都唔告? 因為真係幾難搵誰對誰錯

引用:
原帖由 Dr.Air 於 2020-7-30 11:58 AM 發表

進入迴旋處前係必需讓右方來向車輛,因為係有地面線同標誌要讓,無分佢係邊條快定慢線駛近。樓主話進入迴旋處前已知右方有車駛近,如果距離真係足夠就唔應該會撞,但撞到就 ..... 先輸大半,要由輸變贏有難度 ...
冇錯,所以我入迴旋處都係,只要右方有車黎緊唔理佢行緊圈入面邊條線,就算內線都好我都盡量會等佢地行到我車頭前方先考慮出

只要圈入面架車仲o係我右方位置一定唔出住,因為佢地隨時會cut出去中線外線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2020-7-30 05:18 PM 發表

讓線發生意外,口供好重要,又要無限回帶
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190220/mobile/bkn-20190220124023052-0220_00822_001.html
被告的座駕車身花痕則證明了碰撞時兩車平衡

意思即係被告女司機其實已出晒線架車都擺直埋,但時間向返前d就係林夏微離遠見到人地出緊都唔收,點知被告女司機又照樣繼續出埋擺直埋架車,跟住林夏微焗住扭小小太同時有開始剎車,所以林夏微架車擦到女被告車身然後再向前25米先停底?

咁咪即係好似我上面講既tesla小路出大路比法拉利隊埋黎既假設情景差不多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 6seven 於 2020-7-30 08:48 PM 發表

正常9點鐘有車都不入迴旋,等佢過左你先入,成件事順晒。
同時要睇下人地指揮燈先決定入唔入迴旋處。
等入迴旋處也要打指揮燈比迴旋處內的司機知你想點。 ...
絕對唔可以信人地車既指揮燈,佢打錯燈/唔小心hi到支桿係冇責任

永遠一定係判斷人地架車既動向(例如車速有否減慢,車頭是吾開始有改變方向),唔肯定就等人地車過左自己車頭先出

無論迴旋處定小出大,千奇唔好信人地既燈

有案例係小路架車準備出話見人地大路車打左左燈諗住人地轉入去自己準備出果條小路,跟住小路車就出左黎點知原來人地係直去隊左埋黎,最後小路車錯

引用:
原帖由 6seven 於 2020-8-1 06:57 PM 發表

信唔信都要睇,自己都要打指揮,呢個係基本,個個唔做足,就變成"你估我估,大地任你行",撞車就互相指責。
之後果的就係"執生同判斷力",考牌官有時都會執著你判斷力而比唔比你pass。

PS:本人有錯,應該係"在迴旋處3點鐘方向有車都唔好入迴旋處",不是上個post的"9點鐘有車"。 ...
行緊大直路慢車/死車想cut線打比後面既車睇係應該要做既,而後面既車都要在意下前面車既燈號預計下一刻將會發生既情況

但小出大, 入迴旋處,其實睇人燈冇意思,真係安全既駕駛態度係一係等人過晒自己車頭先,一係大路架車老連咁遠冇咁快到就啦啦聲出,咁既情況人地有冇打燈/睇唔睇人地盞燈點打都已經冇咩意思

呢d小出大, 入迴旋處既情況如果要睇住人地盞燈決定出唔出即係人地架車已有返咁上下近距離

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-8-1 09:59 AM 發表

莫講話守則
就算對方犯法
唔通你就可以攞正牌專登撞咩~
我曾經聽過有一單

50km上限既大直路前車突然減速扭向右邊條雙白想調頭
o係架前車車頭已經微微擰向右方同車碌踩到雙白線果刻,後車隊左埋前車右後尾燈位

後車話前車要負上全部責任,因為唔預前車會扭右踩雙白調頭
但個官話人地如果單單係急停冇扭到又點?
跟住個官話人地前面扭右踩線調頭佢當然有可能要被判危駕罰錢停牌,但你後車撞到埋去就係你跟車太貼,兩單野冇關系
唔可以捉住人地前車做左錯野就合理化左你自己後車跟得太貼

呢壇野老虎蟹都咪同警察認住,班警察對住呢類難分錯對既case係睇邊面個現場環境失勢d就鋤死果邊再o係落口供果陣誘導下你兇下你簽埋名就仆街,佢地揸住你份野甚至兇到你即時認埋就唔洗攪唔洗查,毫無公義可言

撞後現場環境個勢較強果面其實都有可能錯,就算55波都起碼兩邊丞擔50%責任,咪咁傻仔食晒

警察最鍾意將強勢果邊潛在都有錯既責任無線舍晒落去弱勢果邊,咁就一個岩一個錯最易攪唔洗煩

如果真係要查真相其實係要好似查早幾年西九龍政府合署對出九巴鏟上行人路成個頂冇左果d態查先查到野

但一般交通意外佢地d處理手法好仆街,尤其落口供果part直頭想幫你作埋你簽個名就得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]