• 瀏覽: 45,228
  • 回覆: 236
  • 追帖: 7
試過有案例, 外圈入內圈, 被撞, 判內圈錯.
如果內圈, 和黑車距離頗遠, 撞車尾, 有可能黑車啱.

cut線條件 cut線時, 不要做成其它汽車減速遷就才避免碰撞.

回覆 引用 TOP

精選汽車
我之前上過駕駛改進課程,個丫sir講過唔理迴旋處入面咩線,右邊黎緊既車都要讓

照樓主講,法庭來睇,應該樓主不利,仲要話撞到人哋車尾⋯其實應該讓右車嘅⋯不過情理上,其實大家都唔小心,都有責任嘅

回覆 引用 TOP

這是在入迴旋處時撞,和已經在正線上被出迴旋處的車撞既問題,法官只要一睇片就知結果
如果單睇碰撞時停車位置,樓主可能贏,但有片樓主可能輸

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

跟據地下行車線,紅車錯

回覆 引用 TOP

要睇相撞果一刻
邊個車輛仲係分隔線內
如果大家都有踏在分隔線,就睇邊個係邊個後面

呢個世界上 有精仔、有懵仔、有叻仔、散仔、賭仔、重有戇居仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victor01 於 2020-7-30 10:01 AM 發表

又係舊式迴旋處的爭議, 隔一排又出現!

跟運吉處駕駛者指引, 外線車要禮讓內線車轉線- 指引冇Q 用㗎!

但如果你是跟著地下路線而行, 法庭會判內線車cut 線冇留意交通情況, 不小心駕駛! 之前已經有案例講咗!

當然我只是跟著你的描述判斷, 有冇車cam 做証? ...
睇下係傳統式迴旋處定係新式螺旋式迴旋處, 完全唔同
「傳統式迴旋處」與「新式螺旋式迴旋處」的分別在於前者的外圈車佔有道路的主使用權,而後者則是以內圈車佔道路的主使用權。

http://www.d18hk.com/遊走/【交通知識】如何使用傳統式和新式螺旋式迴旋處_14447/

如果你係出左外圈行左幾個車位先cut入中圈,你贏,但你一野就插入中圈,變左55波

不應入中線

Honor Pad 5 10吋 快樂使用中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大力牛肉 於 2020-7-31 01:37 PM 發表

如果你係出左外圈行左幾個車位先cut入中圈,你贏,但你一野就插入中圈,變左55波
都係未必, 因為大家係cut入中線, 反而樓主係左線更加吃虧, 就正如高速公路快線慢線一齊cut入中線一樣。
就正如樓上師兄, 如沒有超速或其他不當的駕駛, 香港法例只睇邊個cut線, 誰cut誰有責任。
入旋因是從讓線cut入旋, 故必須係安全情況下唔影響圈內行緊嘅車(亦即右邊嘅車)才可進入, 如衰, 唔係衰係無讓右車, 而係衰係不安全cut線上。
而如大家已進入迴旋處, 就沒有所謂一定讓右車。
再補充一點, 新迴同舊迴分別在於地下劃線, 因左線一定劃去9點方向, 故6點入嘅外圈車, 如9點唔出。在9點位就已經係cut線, 必須留意及讓內圈出旋嘅車。
總結是, 誰cut線誰負責。

引用:
原帖由 121314 於 2020-7-31 11:51 AM 發表

我之前上過駕駛改進課程,個丫sir講過唔理迴旋處入面咩線,右邊黎緊既車都要讓

回覆 引用 TOP

照圖片位置,樓主輸機會大。關鍵係你車頭隊人車尾。
呢單野邊個優先係五五波,你車頭撞人就要負大部份責任。

回覆 引用 TOP

樓主應該輸左8, 9成

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arhon009 於 2020-7-31 01:04 PM 發表

睇下係傳統式迴旋處定係新式螺旋式迴旋處, 完全唔同
「傳統式迴旋處」與「新式螺旋式迴旋處」的分別在於前者的外圈車佔有道路的主使用權,而後者則是以內圈車佔道路的主使用權。

http://www.d18hk.com/%E9%81%8A%E8%B5%B0/%E3%80%90%E4%BA%A4%E9%80%9A%E7%9F%A5%E8%AD%98%E3%80%91%E5%A6%82%E4% ...
請睇清楚樓主的圖片和行車線, 呢個喺舊式迴旋處!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-30 02:57 PM 發表

如果要三個圈都冇車至入得,繁忙時間可以停車熄匙,唔使入。
totally agreed !!!!!!!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]