• 瀏覽: 31,795
  • 回覆: 234
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 Dr.Air 於 2020-7-30 11:58 AM 發表

進入迴旋處前係必需讓右方來向車輛,因為係有地面線同標誌要讓,無分佢係邊條快定慢線駛近。樓主話進入迴旋處前已知右方有車駛近,如果距離真係足夠就唔應該會撞,但撞到就 ..... 先輸大半,要由輸變贏有難度 ...
睇樓主圖入晒先撞
應該紅車錯

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 ngszeyui 於 2020-7-30 12:03 PM 發表

咁係咪啫係不論迴旋處内嘅車向邊條線都好,圈内車都有最大優先權?
如果樓主向慢線入圈,正常應先入最外圈,睇圖好似直上咗中圈,但又好似入定咗中圈,之後先被内圈紅車強cut
其實時間性係點 ...
睇樓主講時間性係後者

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yoyomamms 於 2020-7-30 12:16 PM 發表

但係你响三角牌之後發生碰撞,一樣係黑車錯,因為冇做好讓車至交通意外.
你識唔識睇路牌?
我唔同意係冇讓車至交通意外
樓主已成功入線,讓唔讓車已與碰撞無關
發生碰撞係因為紅車不小心cut出嚟

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2020-7-30 12:25 PM 發表

未讓哂你就入圈,你錯。個個學你斗快入圈擺正線,咁讓線用泥做乜
為讓而讓?

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 10:07 AM 發表

明白 唔該師兄 所以原則上其實我係需要讓佢出左先?
有車cam 影到我一直維持係中線內之後佢突然出尼 但因為已報警可能會上庭唔方便放上來

線系要讓,但你早過佢入中線仲要系佢前面或者平排啦,紅車已經完全唔夠位入中線,已經唔系讓唔讓問題。
但如我所畫紅車應該系你入中線既出口時佢一早就應入中線,所以你贏嘅幾率好大。
當然我睇唔到車cam片,實際情況系唔系你所畫呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gerson161 於 2020-7-30 02:29 PM 發表

樓上個個講法唔同,有人話你啱,有人話你錯。我的意見係,如果唔係迴旋處而係一個T字路口,你係讓線應唔應該要先讓右方來車?迴旋處其實就係一條大馬路,只不過係圓形,如果讓線唔駛讓,個個鬥快入,咁日日都撞到九彩 ...
我又想問,小路出大路,小路出有讓牌,大路有三條線。你而家係小路,大路得最右線有車,你會左轉出車嗎?還是一直等到三條線都無車才出?

引用:
原帖由 boss2000 於 2020-7-31 08:40 AM 發表

你錯, 不論怎樣, 你無開慢又隊人patpat , 無讓內圈, 仲入埋盲點。 唔好同人講你唔知內圈車出來你唔知, 若你真係唔知, 真係考過個牌⋯那架車早過你入回旋處, 基本上一定早過你出圈或同你出同一個出口, 渣車都要用腦嘛 ...
人地唔可以U turn架咩?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-7-31 11:11 PM 發表

法律就係你响三角牌前入圈就有必要讓圈內車先走,當然你可以計算自己反應而作出決定入唔入,但係出咗事就必須承擔責任.
如果你話自己啱,你要同法官解釋成功入圈嘅定義

回覆 引用 TOP

迥旋處
最好唔好同其他車平排行
多宗意外都係因為平排行而出事
就算大直路都唔好平排行
塞車例外

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victor01 於 2020-7-30 10:01 AM 發表

又係舊式迴旋處的爭議, 隔一排又出現!

跟運吉處駕駛者指引, 外缐車要禮讓內缐車轉缐- 指引冇Q 用㗎!

但如果你是跟著地下路缐而行, 法庭會判內缐車cut 缐冇留意交通情況, 不小心駕駛! 之前已經有案例講咗!

當然我只是跟著你的描述判斷, 有冇車cam 做証? ...
其實運輸署/黃色書仔講果d野只係建議,指引,如果冇跟足而又出左事其實係咪唔可以用呢d指引或建議去做一個決定性既判決?

即係例如運輸署話行緊40km/hr既車要預留10米思考距離+10米剎車距離total 20米,咁前面20幾米隔離線有部車,跟住cut入黎停o係度果刻岩岩好距離後車得19米,後車對埋去係咪會判架前車錯呢? 但40km/hr 19米距離照對埋去真係後車岩晒冇錯??

引用:
原帖由 shum07 於 2020-8-1 02:55 AM 發表

其實運輸署/黃色書仔講果d野只係建議,指引,如果冇跟足而又出左事其實係咪唔可以用呢d指引或建議去做一個決定性既判決?

即係例如運輸署話行緊40km/hr既車要預留10米思考距離+10米剎車距離total 20米,咁前面20幾米隔離線有部車,跟住cut入黎停o係度果刻岩岩好距離後車得19米,後車對埋去係咪會判架前車錯呢? 但40km/hr 19米距離照對埋去真係後車岩晒冇錯?? ...

根據你的例子, 如果後車行緊40km 而且30米遠, 司機掛住講電話, 撞上前車, 你估嗰官判邊個贏? 指引還指引, 冇法律效力! 除非寫在法例上, 例如三角牌 ”讓”, 你唔讓車, 唔睇車, 輸咗大半!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbqiller 於 2020-8-1 12:17 AM 發表

人地唔可以U turn架咩?
可以, 仲可以不停兜圈添, 渣車不是鬥氣, 你要咁講, 只係顯得你經驗少, 預著盲毛, 蝕底永遠是自己

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-7-31 11:11 PM 發表

入咗線就冇錯? 咁以後小路出大路使乜讓, 鬥快標出去入線等大路車撞屁股就贏晒?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-7-31 11:13 PM 發表

為讓而讓?
係法律要你讓, 不過你可以唔讓, 告你不小心駕駛之嘛, 撞死人就告危駕囉.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]