• 瀏覽: 31,770
  • 回覆: 234
  • 追帖: 8
呢單案冇一定答案, 如果上庭好睇樓主口供同對方口供, 未入迴旋處時有讓線, 樓主有責任要讓, 對方cut線都要讓, 所以同對方互相見到的時間, 所處的地點, 同之後動作都好重要, 因為法庭要決定究竟邊個要讓邊個.

精選汽車
引用:
原帖由 plm8051 於 2020-7-30 12:46 PM 發表

呢單案冇一定答案, 如果上庭好睇樓主口供同對方口供, 未入迴旋處時有讓線, 樓主有責任要讓, 對方cut線都要讓, 所以同對方互相見到的時間, 所處的地點, 同之後動作都好重要, 因為法庭要決定究竟邊個要讓邊個. ...
多謝師兄意見 我都同意自己有一定責任 純粹想問下大家意見睇下第日點樣可以做好D
下次都會小心D

所以如果走外圈的話 即使外圈已完全無車 都要睇埋內圈先可以入嗎? 謝謝 (真心請教學習)

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
睇圖you win,和有最終判決請樓主更新

回覆 引用 TOP

祝你you win

回覆 引用 TOP

你錯!不過。。

回覆 引用 TOP

樓上個個講法唔同,有人話你啱,有人話你錯。我的意見係,如果唔係迴旋處而係一個T字路口,你係讓線應唔應該要先讓右方來車?迴旋處其實就係一條大馬路,只不過係圓形,如果讓線唔駛讓,個個鬥快入,咁日日都撞到九彩

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 01:05 PM 發表

所以如果走外圈的話 即使外圈已完全無車 都要睇埋內圈先可以入嗎? 謝謝 (真心請教學習)
如果要三個圈都冇車至入得,繁忙時間可以停車熄匙,唔使入。

你應該贏的

回覆 引用 TOP

黑車考咗牌幾耐🤔🤗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 01:03 PM 發表

多謝師兄意見 我都同意自己有一定責任 純粹想問下大家意見睇下第日點樣可以做好D
下次都會小心D
香港地人多車多, 行迴旋處要隨時留意人地有冇想cut線, 迴旋處最麻煩, 好多人錯誤以為自己有優先權, 睇都唔睇, 話出就出話入就入, 當自己大晒, 所以一定要一眼關七, 盡量留位, 隨時剎車, 避免與其它車碰撞, 就算你啱晒, 搞賠償整車都麻鬼煩, 何況官司冇必贏, 落錯口供隨時輸.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 01:05 PM 發表

要留意內圈車有冇想cut出外圈, 入咗都要留位俾佢出外圈, 有D車入咗外圈就話之佢, 封晒內圈車位唔俾佢出, 有D心急內圈車夾硬出就撞.

回覆 引用 TOP

樓主勝

回覆 引用 TOP

其實要睇返條片先知道邊個對錯,就咁睇你形容其實都唔係咁容易分辨到。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]