• 瀏覽: 31,772
  • 回覆: 234
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 121314 於 2020-7-31 11:51 AM 發表

我之前上過駕駛改進課程,個丫sir講過唔理迴旋處入面咩線,右邊黎緊既車都要讓
跟足運吉處指引, 在舊式迴旋處, 外缐車要讓右邊車! 但已經有案例判指引冇法律效力, cut 缐要睇清楚行車情況, 否則判不小心駕駛, 無論你是外缐或內缐! 所以宜家先有咁家外缐L 霸住條外缐大哂!

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 B_Bucket 於 2020-7-31 02:03 PM 發表

都係未必, 因為大家係cut入中線, 反而樓主係左線更加吃虧, 就正如高速公路快線慢線一齊cut入中線一樣。
就正如樓上師兄, 如沒有超速或其他不當的駕駛, 香港法例只睇邊個cut線, 誰cut誰有責任。
入旋因是從讓線cut入旋, 故必須係安全情況下唔影響圈內行緊嘅車(亦即右邊嘅車)才可進入, 如衰, 唔係衰係無讓右車, 而係衰係不安全cut線上。
而如大家已進入迴旋處, 就沒有所謂一定讓 ...
如果跟足樓主圖畫, 兩架車已經在旋內自己行車缐! 當然如果樓主講大話就 errrr!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 luckyhorse188 於 2020-7-31 03:20 PM 發表

totally agreed !!!!!!!!
我考荃灣巴士和中型貨車試場。 如果在德士古道迴旋處, 等三缐冇車先出, 肯定唔使返試場!

我在出口中間線等入第二缐, 望見第一和第二線夠位出, 我已經快手一波出廻旋處(忙到二波都唔緊轉住), 仲要𥄫住有冇內缐車cut 缐!

好彩2次都one take pass .

回覆 引用 TOP

樓主連cut兩條線,然後撞車,邊個贏其實好睇個時間相距⋯

回覆 引用 TOP

有車就等過咗先出...我就會比油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 10:07 發表

明白 唔該師兄 所以原則上其實我係需要讓佢出左先?
有車cam 影到我一直維持係中線內之後佢突然出尼 但因為已報警可能會上庭唔方便放上來
咁有咩可能係你錯? 係佢CUT 線WOR

我係現代人

回覆 引用 TOP

迴旋處右手車輛優先行駛,已經講哂。佢有優先選線的權利,你驶出,就是佢.撞你車尾,多數你唔著。

回覆 引用 TOP

其實我考牌,路線冇迴旋處,師父都冇教過,而家攞左正式牌都未敢 揸車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 30-7-2020 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
報警,邊個收告票邊個錯😹👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
將個迴轉處cut 開拉直,同行直線冇分別,要cut線就要打燈、睇車,cut唔到線咪轉多個圈,轉到可以cut 為止

回覆 引用 TOP

撞人車尾一定話你錯

回覆 引用 TOP

入迴旋處前應該有讓線,樓主應該讓紅色車先行喎!

回覆 引用 TOP

純睇圖來計。。話紅車蠃的,可能係無牌花生友

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

撐你
佢錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 10:07 AM 發表

明白 唔該師兄 所以原則上其實我係需要讓佢出左先?
有車cam 影到我一直維持係中線內之後佢突然出尼 但因為已報警可能會上庭唔方便放上來
你第1段係佢架車接近時適用
距離遠,你入咗線後佢撞你
你第2段就適用

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]