• 瀏覽: 27,985
  • 回覆: 234
  • 追帖: 8
好多人剩係講指引話入旋要留意內圈車, 但成日唔講指引亦提到出旋內圈車要留意左邊車, 有責任係安全情況下才可切入外圈出旋。故成件事係究竟樓主入緊旋, 定已係旋內。但樓主文字寫到只係入緊旋, 畫圖就畫到已係旋內, 正如樓上師兄講, 口供咁落法, 死梗。

回覆 引用 TOP

精選汽車
之前已經有好多案例講咗,睇地上虛線,法庭判CUT線輸

回覆 引用 TOP

以圖位置及比例討……
黑車先錯!
到撞嗰刻前2車有錯!!
黑車如想順利安全入出旋,以少車計先讓紅車過到安全距離先出……
如多車流量快的話…黑車可先入但要較靠左睇住紅車跟佢尾上,因紅車可能從黑車之前1至3或已兜咗全圈揾口出,這必極大可能比黑車要早出路口……
講似多口水~~~~其實只係普基本交通常識!
小心解毒個運吉指引L個句簡單9up嘅先讓右邊來車呀……!!!!!!

回覆 引用 TOP

十分複雜的問題不過你都好有心機畫個圖抵讚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
y1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkchan0216 於 2020-7-30 09:32 AM 發表

話說我係黑車 想入中線去第3個出口 咁見到外圈同中路都clear就入迥旋處 (內圈有紅色架車 但都仲有一定距離)
咁入左中線之後 內圈架紅色車突然打鈄咁入中線 結果我撞到佢後面
之後佢而家話係我不小心入迥旋處 要我賠錢 想問各位師兄係入迥旋處架車錯定入係迥旋處入面cut線的車錯?
(p.s. 舊式迥旋處) ...
正常3點鐘有車都不入迴旋,等佢過左你先入,成件事順晒。
同時要睇下人地指揮燈先決定入唔入迴旋處。
等入迴旋處也要打指揮燈比迴旋處內的司機知你想點。

三線廻旋處,行得最內線都係急屎L多,遇著樓主同佢拍跳唔讓,佢又唔肯收慢或轉多個圈,咪奶野囉,樓主俾D教訓佢,你win

回覆 引用 TOP

樓主錯.應先讓圈內所有車以及右邊出口車輛

回覆 引用 TOP

好簡單,cut線者錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-7-30 12:46 PM 發表

呢單案冇一定答案, 如果上庭好睇樓主口供同對方口供, 未入迴旋處時有讓線, 樓主有責任要讓, 對方cut線都要讓, 所以同對方互相見到的時間, 所處的地點, 同之後動作都好重要, 因為法庭要決定究竟邊個要讓邊個. ...
無錯, 所以呢度大把人有錯誤觀念, 內圈出旋就要外圈, 所以咪出現好多意外。再重申一點, 指引清楚列明內圈出旋時要留意左邊嘅車!!
所以關鍵係發生意外時, 你係入緊迴旋處, 定係已在迴旋處行緊嘅車。

回覆 引用 TOP

你錯, 不論怎樣, 你無開慢又隊人patpat , 無讓內圈, 仲入埋盲點。 唔好同人講你唔知內圈車出來你唔知, 若你真係唔知, 真係考過個牌⋯那架車早過你入回旋處, 基本上一定早過你出圈或同你出同一個出口, 渣車都要用腦嘛

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2020-7-30 11:57 AM 發表

請問C兄~車輛準備轉入迴旋處要先讓右方車輛使用,點冇法律効力?🙏
之前有咩案例?麻煩可否指引指引🙏
道路使用者守則係運輸署給駕駛者的建議,不是法律。
進入迴旋處即是切線,必然係正線(右方)者優先,只係依切線原則,不是迴旋有特定的規則。

------------------------------
一支破筆 橫掃千軍
香港民主運動
總軍師

黃黑泛暴記教協
吸毒詐騙同性戀
------------------------------

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2020-7-30 11:57 AM 發表

請問C兄~車輛準備轉入迴旋處要先讓右方車輛使用,點冇法律効力?🙏
之前有咩案例?麻煩可否指引指引🙏
進人時就係(讓線)
進人左就唔係(睇線)

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

https://youtu.be/X4xZEQOx4ZY
可以睇下此片參考

回覆 引用 TOP

其實入咗迴旋處支後,所有車無論出或轉線都必須要打指揮燈,這樣會好嗎?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]