• 瀏覽: 8,282
  • 回覆: 31
  • 追帖: 4
小弟剛做公務員四個月,而另外有一份心儀既公職waiting緊(應該就call到)

如果call到我現職部門最多hold我幾耐?🤔 因爲現職部門人事比較複雜,如果到時call到我,比上司留難/轉之前一兩個星期發warning比我會唔會搞到我轉唔到職?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
唔係直接辭職,跟手直接過新job就得?

由月光族變中光族
引用:
原帖由 revengeson 於 2020-7-30 09:10 PM 發表

聽啲同事講話要call file,但我原職好缺人,怕上司唔行放人,所以先上嚟問。

試用期都未過, 最多hold得你幾耐??

回覆 引用 TOP

辭職唔好做啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 revengeson 於 2020-7-30 09:10 PM 發表

最快又最干手淨腳梗係辭職啦

回覆 引用 TOP

試用期未過,無得 hold ,當你離職

回覆 引用 TOP

根本唔係轉職,係辭職至啱。

回覆 引用 TOP

唔好教壞人啦,邊要辭職㗎,等對家call file,之後等雙方傾好交人時間,3個月內應該過到新職位

當開心嘅時候, 快樂時間總是瞬間即逝;
有機會來臨時, 總是猶豫決定錯失機會;
响面對困難時, 人總是找藉口逃避解決;
當苦惱沮喪時, 總是沉睡麻醉掩蓋傷痛;

人生–––––––不過如此!!

可惜......

回覆 引用 TOP

正常最多hold一個月,但計埋手續、頭頭尾尾,你直情辭職等一個月(甚至賠一個月糧),再重新入職(但可能要做體檢等,多數得不償失)。

經常見到最多hold三個月
但聽閒一樣post唔同部門就有權唔比走

resign 變轉職?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Napo_Leung 於 2020-7-31 06:30 PM 發表

正常最多hold一個月,但計埋手續、頭頭尾尾,你直情辭職等一個月(甚至賠一個月糧),再重新入職(但可能要做體檢等,多數得不償失)。
即係現職轉職不需要再做體檢?我一直以為要從頭玩過

好快,留你都冇用,唔會俾野你做,阻住下一個代你嗰個,大把人排住隊,而家乜嘢時勢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工程部鬍鬚佬 於 2020-7-31 07:04 PM 發表

經常見到最多hold三個月
但聽閒一樣post唔同部門就有權唔比走
因為有的老細要求 "以一換一" 先比個同事走

無人補你個位, 你就無得走

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]