• 瀏覽: 11,649
  • 回覆: 61
  • 追帖: 7
本主題由 symphonicdance 於 2020-9-3 08:34 AM 提升
飯後繼續揸車去網走進發

途中發現一個好特別嘅現象,遠看路面盡頭濕了一片,但當駛車經過時卻是全乾的。

今日主要觀光點,網走監獄博物館

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
酒店外望

海邊

今晚晚餐在超市搞掂

回覆 引用 TOP

不錯嘛,不過北海道自駕真係長途賽,我2017年暑假用左24日真正環島,由函館出發,札榥還車,最東的根室、最北的稚內都有去,仲自駕上埋利尻島和禮文島,各住左一晚。當中亦參加左三場夏祭,我專登買全套和服浴衣去夏祭,當中最正的是富良野肚臍祭,必定要再去。因為差唔多晚晚溫泉,花費大約十二萬至十五萬,去程是先飛東京,登富士之巔,再去青森玩左幾日。札榥回程就用里數換到商務。因為是蜜月旅行,所以花多一點,打算同一個trip在十周年去多次,而且可以帶埋個仔去

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2020-8-5 05:11 AM 發表

不錯嘛,不過北海道自駕真係長途賽,我2017年暑假用左24日真正環島,由函館出發,札榥還車,最東的根室、最北的稚內都有去,仲自駕上埋利尻島和禮文島,各住左一晚。當中亦參加左三場夏祭,我專登買全套和服浴衣去夏祭,當中最正的是富良野肚臍祭,必定要再去。因為差唔多晚晚溫泉,花費大約十二萬至十五萬,去程是先飛東京,登富士之巔,再去青森玩左幾日。札榥回程就用里數換到商務。因為是蜜月旅行,所以花多一點,打算同 ...
根室和稚內一定會是下次北海道遊首要目標。

回覆 引用 TOP

5/8/2019
早上四點就天光

回覆 引用 TOP

今天要走遠路,去知床五湖後下午再轉到阿寒湖/摩週湖。早上七點便出車

九點才到Oshinkoshin瀑布, 這裏有免費停車場,從旁邊 樓梯走不到五分鐘就可以近距離觀賞瀑布。

去到知床自然教育中心已將近十點,其實可以不停這裡, 只是我誤會咗呢度就係知床五湖嘅入口。

回覆 引用 TOP

由教育中心走去到知床五湖入口不用半小時, 兩旁景色極為優靜有一種歷險嘅感覺 , 可惜去到 五湖入口才知道今日 因為有熊出沒警告,步道要封閉,只能走高架橋。

回覆 引用 TOP

知床五湖遊變成一湖遊。 行完出嚟食番個鹿肉漢堡先。

跟往到知床斜里的漁協婦人部食堂午餐。

回覆 引用 TOP

中午後食飽飯揸車最辛苦,而且今日 太陽變得很猛, 中途差啲頂唔順, 途中在超市休息咗一陣 很辛苦才去到 硫磺山,呢度停車場收費500 Yen。 不過後來才知道呢500 yen嘅收費係包括買 去摩週湖停車場。

回覆 引用 TOP

由知床走到 硫磺山 用了兩小時,跟住再用半小時走到摩週湖。

幾時間關係只係 停咗 響第一展望台停車場 。其餘兩個展望台要下次再拜訪。 後來才知道第一展望台 係免費的。第二展望台 要停的話用剛才硫磺山的停車票就可以。

回覆 引用 TOP

傍晚才到阿寒湖邊酒店, 今晚太攰啦,食完自助餐就係房睇電視

回覆 引用 TOP

6/8/2019
今朝早起,早餐後坐船遊湖。

坐八點鐘船,初初以為冇乜人,原來會到隔離碼頭載人,最後都半滿。

昨晚酒店

阿寒湖特産

回覆 引用 TOP

希望下年年初可以去

引用:
原帖由 皇極驚天拳 於 2020-8-6 12:32 PM 發表

希望下年年初可以去
應該可以!

遊湖若一小時十五分鐘,返酒店浸個溫泉就出發去帶廣食午餐。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]