• 瀏覽: 10,451
  • 回覆: 61
  • 追帖: 7
本主題由 symphonicdance 於 2020-9-3 08:34 AM 提升
上年(2019)八月到北海道半個月,前半段八日自駕遊,後半段坐JR走函館札幌青森小樽幾個城市,城市之遊都係一般大路景點,現嘗試同大家分享一下自駕遊苦樂。
今次自駕遊夫婦同行,司機得我一個, 而且已經多年冇喺外地自駕遊了,對上一次已經係上個世紀嘅事。出發前朋友都叫我不要太大貪,因為北海道地方廣闊,駕車與香港概念大不同,但我第一次去北海道,抱着如何走一個圈的想法,最後八天共走了 1400公里。 扣除第一日子行了30公里外,其餘每日平均都日行200公里。

回覆 引用 TOP

31/7 新千歲機場→支笏湖(住) 30公里

今次係坐大韓航空經首爾轉機往新千歲機場, 可是首爾轉機時延遲了一小時,最後 三點鐘先去到新千歲空港。

仁川機場第二航廈

沖近個涼先。

由機場去攞車地點都擺咗個小烏龍,坐咗另一間公司嘅接駁車,結果要拖著行李走多十分鐘才攞到汽車。

(飛機上看到攞車地點)
今次租用的是 Toyota Corolla Fielder,不過老婆坐咗兩日就話坐到條腰骨好痛 所以之後 半年後去沖繩自由行 就租返架中型車, 老婆就再冇投訴啦。
由於班機delay咗,所以第一日就取消咗去 真駒內滝野霊園嘅行程,直接揸去住宿點 支笏湖 。

由攞車到去到目的地只係揸咗30公里,加上準確的導航,輕鬆地去到旅館。

(往支笏湖路上兩旁都是樹木)
不過晚餐就出咗個小意外,原本以為酒店旁有很多食店,所以冇訂晚餐,但原來附近食店全部都係五點鐘前閂門,在湖邊散步後已經找不到食店,酒店也未能安排晚餐,最後返咗酒店食杯麵,以及酒店提供嘅免費宵夜。

(五點食店已全關)

回覆 引用 TOP

1/8 支笏湖→富良野→蘆別 200公里

晚上冇嘢搞,當然早起浸個溫泉先。

早餐前仲有冰滴咖啡,由昨晚開始製作。

豐富早餐後就出發到富良野,經過七仔休息後就要上高速公路。

第一程先揸100公里去占冠村休息站午餐,午餐後再揸60公里去富田農場。

回覆 引用 TOP

午餐後再揸60公里去富田農場。

第一次去花田,我就覺得花開燦爛,不過朋友話應該七月份會更靚。
行左兩個鐘,再食埋支粟米同軟雪糕,就揸去第二個景點日之出公園,可惜上山上嘅道路封閉了,有小小掃興, 不過在山腳公園就見識到日本人一人露營既獨特景緻。

今晚住嘅酒店富良野嘅蘆別市,由富良野揸過去大約50公里,途中日落就在車頭,到酒店前還經過一個很大嘅觀音像,算係一個意外收穫。

蘆別溫泉星光酒店, 酒店最大嘅特色係每晚有觀星課程,不過都幾疲憊,浸完溫泉就休息了。

回覆 引用 TOP

2/8 蘆別 > 富良野→美瑛→青池→蘆別 220公里

酒店早餐非常,至愛是自製豬肉飯,再加上大量地道美食,午餐也可以推遲些。

第一站彩香之里,花倒沒有昨天富田農場那麼荗盛。

回覆 引用 TOP

跟往揸車去不遠嘅四季彩之丘,這裏倒是人山人海,也是第一次泊車要比錢,五百円一次。

這是poster.

再去到新榮之丘,在停車場旁有一大片向日葵。

去到美瑛,好多餐廳已經關門了,口每有沖沖食個拉麵再上路。

再上四季之塔欣賞美瑛市景。

回覆 引用 TOP

你都你應冇理由唔去埋青池,於是再踩多半小時。

回程要揸60公里,在一水塘旁休息一下。

晚餐在蘆別市一間舊食店。

回覆 引用 TOP

3/8 蘆別 > 美瑛 > 旭川 > 層雲峽 220公里

食完早餐就出發

第一站先去北西之丘展望台

跟住就嚟用google map去搵樹

回覆 引用 TOP

搵完樹就直踏上層雲峽,途中經過 旭川市。

之後是大直路

開始上山後有路牌提醒有動物。

到酒店匆匆放低行李已經三點幾, 趕搭纜車上山

有時間可在山上散步

第二段嘅纜車更驚險,連安全帶都冇

坐尾班車落山後剛出車站就見到鹿了。

今晚在酒店吃自助餐。

剛巧今晚有花火大會,不過衹有十五分鐘左右。

回覆 引用 TOP

c hing,
正喲....
上星期日往果欄有日本粟米買, 話可生食, 是否同你在北海道的一樣?

謝謝分享相片.

Cheers
chau

引用:
原帖由 chauluilui 於 2020-8-3 02:51 PM 發表

c hing,
正喲....
上星期日往果欄有日本粟米買, 話可生食, 是否同你在北海道的一樣?

謝謝分享相片.

Cheers
chau
生食的味道更甜,如果有白色的更好味。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 macykwok77 於 2020-8-3 11:59 PM 發表

北海道自駕遊真係好開心
可以自己把握時間,不用受交通工具班次限制。

回覆 引用 TOP

一年前4/8 層雲峽 > 流星瀑布,銀河瀑布 > 北見 > 網走 160公里

早起嘆個露天溫泉又食早餐

抵達「流星瀑布」、「銀河瀑布」後,如果要一次能看到兩座瀑布,可爬到對面的「雙瀑台」。

大函

夏天冇雪的大雪湖

回覆 引用 TOP

揸左個幾鐘,午餐去起見市AEON攪掂。 嚟咗北海道幾日都係第一次去大型超級市場花多眼亂

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]