• 瀏覽: 3,154
  • 回覆: 27
大家好
住南大嶼山,想買架車代步,平時最多坐4人,
想問問以下選擇邊個較好?如果係2,有冇咩推介?

1) 新車 KIA Cerato 2.0 HK$15萬
2) 二手 1500cc以上 HK$15萬內

買新車啦!一出一入,最少80-100公里,一手一腳搞,知道晒自己部車

回覆 引用 TOP

唔係衝大頭鬼
無必要買二手
車係消耗品,年份先值錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蔣望程 於 2020-7-31 01:16 PM 發表

大家好

2) 二手 1500cc以上 HK$15萬內 ...
我喺貝澳都有屋架,你住邊?
我覺得入面一係SUV,一係開蓬最好,唔好1500CC, 出東涌都唔夠力。

引用:
原帖由 蔣望程 於 2020-7-31 01:16 PM 發表

大家好

KIA Cerato 呢個價錢有全新車 仲要有咁嘅空間 無得輸

引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-7-31 04:21 PM 發表

我喺貝澳都有屋架,你住邊?
我覺得入面一係SUV,一係開蓬最好,唔好1500CC, 出東涌都唔夠力。
大澳
我之前揸Cefiro,  但我見都好多1500cc以下

比我就買新車啦 輕鬆上下山

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leung234hk 於 2020-7-31 06:48 PM 發表

KIA Cerato 呢個價錢有全新車 仲要有咁嘅空間 無得輸
真心覺得好抵,但網上好少人討論,晌街都少見,唔知襟唔襟,我會揸車返工,來回都成100公里,最怕2年就有問題

引用:
原帖由 蔣望程 於 2020-7-31 07:18 PM 發表

真心覺得好抵,但網上好少人討論,晌街都少見,唔知襟唔襟,我會揸車返工,來回都成100公里,最怕2年就有問題
韓國車 香港人開始接受
睇你咩心態
如果攞嚟做腳車 全新車價計好底玩
我朋友架 KIA Morning仔全新車買到依家都無問題
跟會行定期做保養搞店

回覆 引用 TOP

舊年12月,kia清2019年cerato,全新12萬8(仲有五年保),呢口價真係無得輸!

一手cerato 玩得過,無穿無爛玩七八年,話之佢無二手價,玩到開始壞無得整就劏,無野煩,除開兩萬蚊一年當租車都唔得。

如果唸二手,唔介意CC大入油多D但坐得舒服,找架五/六年車龄camry吧,不建議買二手corolla,二手價太貴,買架十四萬二手corolla(三年車)就不如要全新cerato 。

再走偏鋒D,東風580十五萬六大大架7人四驅車也可以唸唸,關鍵就在於你接唔接受到是大陸車,點解有得唸,你看D商業車不少已用大陸品牌,即證明維修易吧,再者,上淘寶大把零件任你淘,佢D設計你可以說落後,但落後有落後好,即是無咩電腦野,是但一個正常整車佬都舞得掂。

新車如果不念大陸/韓仔,你又俾到十九萬,呢期富士VX齋版都可以唸唸。

回覆 引用 TOP

引用:

大家好

cerato 而家賣緊嗰部係1600cc,之前上一代先至係2000cc,不論上一代定係而家買緊嗰代,噉樣嘅價錢有噉嘅設備其實就冇乜可以挑剔,但係比我選我會買kia stonic。

我會買Toyota 二手, senta..vios.spade porte.....

引用:

大家好

買車買二手2-3 年最抵,不過你新車budget 吾太高,建議新車

回覆 引用 TOP

比我買新車

回覆 引用 TOP

比我簡會買新車,正路新車頭7年好少壞,你買二手都起碼四至五年車,同埋1500 上山都冇咁輕鬆

回覆 引用 TOP

主題標籤 #kia #起亞
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]