• 瀏覽: 10,246
  • 回覆: 105
  • 追帖: 2
我朋友係做尖沙咀P記美容中心,喺未停業之前已經生意唔好,所以就減少返工時間,全職員工主要係食傭金,呢排冇乜客所以每個月都淨係出兩三蚊糧,而兼職員工要求每個月返一日出幾百蚊糧,總共有20幾個兼職員工,安排一日一個兼職員工,唔知咁樣有冇犯法

熱賣及精選
引用:
原帖由 革命小薯 於 2020-7-31 10:28 PM 發表

我朋友係做尖沙咀P記美容中心,喺未停業之前已經生意唔好,所以就減少返工時間,全職員工主要係食傭金,呢排冇乜客所以每個月都淨係出兩三蚊糧,而兼職員工要求每個月返一日出幾百蚊糧,總共有20幾個兼職員工,安排一日一個兼職員工,唔知咁樣有冇犯法 ...
更正打錯,全職員工係兩三千糧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 革命小薯 於 2020-7-31 10:28 PM 發表

我朋友係做尖沙咀P記美容中心,喺未停業之前已經生意唔好,所以就減少返工時間,全職員工主要係食傭金,呢排冇乜客所以每個月都淨係出兩三蚊糧,而兼職員工要求每個月返一日出幾百蚊糧,總共有20幾個兼職員工,安排一日一個兼職員工,唔知咁樣有冇犯法 ...
舉報佢

人一黃,  變蟑螂

曱甴死全家

回覆 引用 TOP

以我所知好多僱主都有用手段去獲批多d資助,政府既無能

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-8-1 02:05 AM 發表

以我所知好多僱主都有用手段去獲批多d資助,政府既無能
就係唔知呢啲手段是否合法

要睇MPF供款的,僱主供得少,基金亦攞得小

引用:
原帖由 革命小薯 於 2020-8-1 07:48 AM 發表

無犯法。只要保持住員工人數就得。 政府唔會理你出2萬還是2千。主要是保就業,減少失業率。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 革命小薯 於 2020-8-1 07:48 AM 發表

灰色地帶,你吹佢地唔脹,合法但不合情理

美容院冇開.冇開照出糧???

引用:
原帖由 Fish338 於 2020-8-1 09:50 AM 發表

冇開,不過員工照返工

引用:
原帖由 Fish338 於 2020-8-1 09:50 AM 發表

因為要攞保就業基金,就算唔開比公眾,員工都要返工

引用:

未停業之前已經生意唔好,所以就減少返工時間,全職員工主要係食傭金,呢排冇乜客所以每個月都淨係出兩三千糧
呢排?可以開咩

引用:
原帖由 革命小薯 於 2020-8-1 10:13 AM 發表

冇開,不過員工照返工
冇開返去做乜?

引用:
原帖由 bb38 於 2020-8-1 10:17 AM 發表

未停業之前已經生意唔好,所以就減少返工時間,全職員工主要係食傭金,呢排冇乜客所以每個月都淨係出兩三千糧
呢排?可以開咩
就係咁仆街囉,唔可以開,都要啲員工返工,返到去冇乜嘢做,但都要坐九個鐘,冇客齋食底薪

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]