• 瀏覽: 15,143
  • 回覆: 67
  • 追帖: 5
等唔切香港政府嘅健康碼,唯有返大陸隔離14日,之後可以去廣州返工,過返啲正常生活!
24/07先上網養和醫院登記做核酸測試(29/07-10:30),同日響微信訂車飛上珠海,日期30/07下午4:00。
核酸測試當日提前一個鐘去到攞籌,等咗一粒鐘,啱啱10:30就到我,都幾多人。
養和做核酸測試嘅方法有啲問題,每個人輪流入房自己採集樣本,以「咳嗽」形式將口水放入容器,但咳嗽嘅話應該有飛沫停咗響間房,但每次有人出嚟都冇職員消毒就放第二個入去。收咁貴呢方面應該做好啲!
當日下午5點零鐘已經收到email,出咗結果。第二日9:30上去攞報告,因為過關唔挼受影印本,上去攞report加個養和chop係最穩陣,亦唔需要另外收費。
30/07收到report,下午就去港珠澳大橋口岸過關,第一次坐金巴去珠海簡直大鄉里出城,居然冇巴士;打電話去問原來要自己過咗關先有巴士坐。口岸基乎冇人咁濟非常順利。每個點都有人提醒要出示核酸報告同埋要隔離14日。好多職員招呼你,填表掃碼....等上車。一架雙層巴士每排只坐一個人,非常舒服;大約50分鐘就去到珠海;同樣地珠海非常少人過關所以又係好舒服。採集樣本今次有人招呼唔係自己嚟,又喉嚨又鼻哥...我最怕人篤個鼻仲要插好入,佢一路插我一路向後縮...「你向後縮我攞唔到樣本㗎喎,咪郁啦」...其實又唔係太唔舒服只係心理上驚比佢篤到流鼻血。😂
最後要等齊所有人一車車去酒店,冇得揀!
呢度其實又有少少野講,架車太多人,坐得好迫,而且每個人都有好多行李,連行李箱都放唔晒...咁迫人其實又有少少擔心。
去到酒店又填表然後安排房,200元一晚唔包食,食的話100蚊一日三餐。
由於第一日去到已經晚上7點幾,自己叫美團...可惜以前未用過美團,搞鬼死咁耐都唔得仲話要24個鐘之後先可以再試,我頂吖,咁晩飯點算?打電話去前台問,個姐姐仔非常nice咁幫手叫外賣;我cap晒圖比佢食邊間食乜嘢,佢幫我搞,微信比返錢佢,搞掂!果然出門係要靠朋友
第二日由於仲未搞掂美團個app唯有食酒店啲嘢....結論係....唔掂!
卒之晚飯后終於搞掂個apps聽日可以自己叫外賣嘞!
30/07入住,應該12/08走人!
酒店wifi都okay所以工作冇問題,當然我自己都有個公司嘅pocket wifi,必要時有後備....
百年一遇嘅疫症...冇辦法大家都要面對!
之後順順利利過啲正常生活!

個報告冇蓋印既?

你講既養和咳房真係好有問題
隨時中招 危危
養和好冇常識囉

珠海酒店200文一晚算幾好

引用:
原帖由 bigeye8865 於 2020-8-1 01:43 AM 發表

等唔切香港政府嘅健康碼,唯有返大陸隔離14日,之後可以去廣州返工,過返啲正常生活!
24/07先上網養和醫院登記做核酸測試(29/07-10:30),同日響微信訂車飛上珠海,日期30/07下午4:00。
核酸測試當日提前一個鐘去到攞籌,等咗一粒鐘,啱啱10:30就到我,都幾多人。
養和做核酸測試嘅方法有啲問題,每個人輪流入房自己採集樣本,以「咳嗽」形式將口水放入容器,但咳嗽嘅話應該有飛沫停咗響間房 ...
養和檢測核酸幾錢?

咁大間房,邊間酒店,好扺啊

回覆 引用 TOP

如果要去中山,可以選擇去中山隔離嗎?

深圳一般小店外賣不會有陳村粉叫

回覆 引用 TOP

十四日比想像中好快過,不過學識用美團真係好緊要

引用:
原帖由 瞭望 於 2020-8-1 07:30 AM 發表

養和檢測核酸幾錢?
$1800

引用:
原帖由 香港貧友 於 2020-8-1 08:41 AM 發表

如果要去中山,可以選擇去中山隔離嗎?
真係唔肯定,不過估計係邊度入境就邊度隔離

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山中的孤丁 於 2020-8-1 04:00 AM 發表

珠海酒店200文一晚算幾好
我個friend去澳門做嘢,$300一日連三餐,抵過珠海

核酸測試我相信內地醫護做得好過香港,感覺香港做得好求其

引用:
原帖由 bigeye8865 於 2020-8-1 10:53 AM 發表

澳門14日隔離要$5600,平均400一日,如果唔係隔離就另計⋯⋯

引用:
原帖由 bigeye8865 於 2020-8-1 10:49 AM 發表

$1800
咁貴啊,冇平啲選擇了?

引用:
原帖由 bigeye8865 於 2020-8-1 10:53 AM 發表

乜唔係400文一日,包你三餐?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]