• 瀏覽: 13,283
  • 回覆: 171
  • 追帖: 1
冷氣機背板鬆脫,縲絲鬆脫
請問咁既情況,珍寶有冇責任?安裝就係用隨機附送既縲絲
入返正題先,由於要盡快維修,想問應該要買相同型號背板還是其他都可以?
冷氣機墮下,死因係咪縲絲質量太差太短?今次狀況係7口縲絲3口鬆脫,要不是下面4粒未鬆脫哂,後果不敢想像,好彩小朋友已經回左房睡覺,如在下面既梳化玩緊,後果不敢想像
由於機身已90度下垂,d水係咁流出黎,忙左好耐清潔,好擔心線路板會不會掂到水,第二個問題係擔心接駁機身既2條喉會唔會因為機身強制摺左90度同時出事?
幸好太太危急智生,臨時起左個承托台撐住部機,部2匹機真係好重,我拓5分鐘已經好攰,當時托到手軟,真係頂唔住,打比個有牌電器朋友求救,我問佢我可唔可以cut哂d線和喉佢,我真係撐唔到15分鐘,我想放低部機落地下,佢叮囑我千其唔好咁做,到時部機救唔返
絕望下家人幫手成功起左個台,鬆一口氣可以休息
希望大家可以比d意見我,明天應該點做,師傅大概會點整先最正確?謝謝各位
新入伙後,3部珍寶變頻,2部不斷出現問題,我真係唔敢再買呢個品牌了,同時好擔心2間房既1匹機分體會唔會有下跌既危機,因為都係用緊相同縲絲

附件

IMG_20200801_004815.jpg(318.1 KB)

2020-8-1 03:02 AM

IMG_20200801_004754.jpg(200.83 KB)

IMG_20200801_004739.jpg(143.27 KB)

IMG_20200801_001736.jpg(159.74 KB)

熱賣及精選
師傅鑽大左個隆。咪鎖唔實粒螺絲囉。

回覆 引用 TOP

相入面見到,整個膠塞鬆晒出嚟,明顯鑽大咗個窿,唔跌落嚟就奇

回覆 引用 TOP

用錯鑽咀,關咗機再關電箱冷氣掣先

回覆 引用 TOP

是否不是主力牆 空心牆仲易跌

叫装机佬赔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 runforlife 於 2020-8-1 03:02 AM 發表 
冷氣機背板鬆脫,縲絲鬆脫
請問咁既情況,珍寶有冇責任?安裝就係用隨機附送既縲絲
入返正題先,由於要盡快維修,想問應該要買相同型號背板還是其他都可以?
冷氣機墮下,死因係咪縲絲質量太差太短?今次狀況係7口縲絲3口鬆脫,要不是下面4粒未鬆脫哂,後果不敢想像,好彩小朋友已經回左房睡覺,如在下面既梳化玩緊,後果不敢想像
由於機身已90度下垂,d水係咁流出黎,忙左好耐清潔,好擔心線路板會不會掂到水, ...
我都有類似經驗,部機差不多跌,最後我自己換晒D入牆縲絲膠塞,換D粗D嘅,再上不銹鋼縲絲,咁就攪掂!應該係裝機佬手工差,但你最好打去代理,要佢哋睇睇部機!唔知係咪佢哋搵嘅裝機佬定代理搵嘅。我係喺Ae??買嘅珍寶,用咗幾年都冇問題,係得依個同落完大雨,窗口出面部機一開,機入面D雨水就好似爆水管咁爆出嚟,代理就話係正常喎,都唔知真定假!

唔關珍寶事, 機係"安全電器"賣貨, 裝係另一間冷氣公司師傅, 係師傅手工拿西鑽大左個牆窿, 叫返佢執手尾, 點整係佢諗, 唔使你同佢做埋

緊係裝機師父啦!

回覆 引用 TOP

裝機佬問題啦,班垃圾裝機佬只識錢。pk冇心的裝機佬死全家

回覆 引用 TOP

安裝問題,你揾冷氣佬裝定裝修佬裝?都要同返佢講睇下有冇得賠?裝返好後攞代理check返部機。最好唔好俾代理知你跌過,可能唔保你。

回覆 引用 TOP

嘩~!!上面 4 口螺絲都甩晒,高難度呀

裝機有問題。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2020-8-1 08:15 AM 發表

嘩~!!上面 4 口螺絲都甩晒,高難度呀
一看就知不是行家安裝 樓主自己動手安裝多 安裝屍苦沒可能 察覺不到螺絲收不緊的 同鑽咀過大 到至螺絲脫落 整部機鬆脫 你們話系吾系幾十年裝機經濟一看就知

95搭8

裝工問題,外判制度,快快手下一單,
試過同網上店鋪及p記買機連安裝,p記果間手工及服務都差,網店果間師父好好

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右