• 瀏覽: 6,259
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
我想知其實大學畢業而又失業的人有幾多呢?

定還是大部份失業的人都係無學位?

熱賣及精選
引用:
原帖由 zodiac10 於 2020-8-1 01:40 PM 發表

一定係無學位嘅低學歷垃圾失業先啦,根本低學歷人士只能夠做基層工作,比如清潔,保安,地盤呢啲低技術工種。
環境好時公司可以養吓呢班讀唔成書嘅垃圾,但係環境一差一定係炒哂低學歷人士先。

行得上得擂台 , 就唔好輸
輸 , 你就怯成世
引用:
原帖由 黑桃A. 於 2020-8-1 01:56 PM 發表

一定係無學位嘅低學歷垃圾失業先啦,根本低學歷人士只能夠做基層工作,比如清潔,保安,地盤呢啲低技術工種。
環境好時公司可以養吓呢班讀唔成書嘅垃圾,但係環境一差一定係炒哂低學歷人士先。 ...
咪係囉. 之前好多人話識人好過識字, 又話"大學生讀屎片", 或者"讀大學無用論", 現在疫情, 經濟差, 又社運.
失業的大部份是大學生, 定還是低學歷人士?

不是很多人無讀大學都撈到風山水起咩?
現在究竟咩環境?

回覆 引用 TOP

每間公司都會有人事變動, 發展等等。 點會唔需要大學生? 至於搵唔到工嘅大學生,首先諗下自己係唔係太廢, 我哋請人緊係簡叻仔女啦,廢嘅當然過主啦, 搵唔到工性賴又唔諗下自己問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2020-8-1 01:56 PM 發表

環境好時公司可以養吓呢班讀唔成書嘅垃圾,但係環境一差一定係炒哂低學歷人士先。 ...
你睇下保安、清潔、運輸、建築等人失業多?
還是文職的失業人多?

引用:

激杖法?

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zodiac10 於 2020-8-1 01:40 PM 發表

咪玩,攬炒成功,功成名就,邊有失業。

不如直接問畢業有幾多揾到工

回覆 引用 TOP

其實今年有幾多大學生畢業就要去坐監呢?

引用:

大學生畢業出黎,邊有機會失業呀?你要失業,首先要有份工請你先,你先有資格由有變無,呢D先叫失業。

引用:

大學牲大把野做~怎會失業

回覆 引用 TOP

十個大學生有七, 八個是黄絲份子, 問題係淺黄, 中黄或深黄, 以前大學生揾工做是很搶手, 隨著大學普及化, 市場每年大量供應, 由2000 年開始, 市場飽和, 現時周街大學生, 己經不是天之矯子, 在商業行中被視為見工入場卷,近年受到黑暴及疫情影響, 有很多商舖結業, 及旗艦店在旺區結束營業, 工種減少, 求職人多,憎多粥少, 相信大學生就業有五, 六成左右, 有些學生揾不到工做, 但家庭經濟能力好, 能支持他們進修碩士課程, 各有不同走向.

回覆 引用 TOP

今時今天大學畢業都唔係咩,但連大學學位都無就真係.....

記得以前讀中學,有個數學老師,成日掛係口邊,
當年係崇基點樣點樣,點同教授研究數學,睇死我地d band5仔唔方入到大學咁。
其實佢唔知,係我心目中佢又何嘗唔係一世人乜成就都無最光輝只係崇基0個三年既廢老。

最後我當然有大學學位,碩士學位再考專業資格, 如果一個人畢業左十年八年仲掛係口唇邊當年大學乜乜柒柒,其實人生已經註定失敗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2020-8-1 13:56 發表

精神病人又出動

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]