• 瀏覽: 3,014
  • 回覆: 37
  • 追帖: 2
屋企六月頭落好大雨嗰次跳過制,之後好天冇再跳,噚日三號風球大雨,佢今日又勁跳,有冇人知道乜嘢原因

熱賣及精選
引用:
原帖由 hotsummer.fc 於 2020-8-1 05:57 PM 發表

屋企六月頭落好大雨嗰次跳過制,之後好天冇再跳,噚日三號風球大雨,佢今日又勁跳,有冇人知道乜嘢原因
會唔會有地方漏水,入咗D電器/燈喉再流入電制🤔

回覆 引用 TOP

請問要點先check到,目測就應該冇😰

引用:
原帖由 hotsummer.fc 於 2020-8-1 07:40 PM 發表

如果次次都係落雨先跳制,又目測唔到邊道有漏水的話,建議你都係去搵個有牌電工跟進啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hotsummer.fc 於 2020-8-1 05:57 PM 發表

跳邊個制?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hotsummer.fc 於 2020-8-1 07:40 PM 發表

下次落雨跳左call個有牌電工上嚟,佢會用mega錶mega下條綫就知邊度short,再決定點處理。

回覆 引用 TOP

推返上去個半鐘左右又跳過,會唔會電箱問題😰

回覆 引用 TOP

一定有電器漏電,要揾有牌合格師父跟

引用:
原帖由 cece6868 於 2020-8-1 09:10 PM 發表

一定有電器漏電,要揾有牌合格師父跟
跳水氣制不一定是漏電,青氣同水氣short左都會跳。

什麼係青氣同水氣

引用:
原帖由 hotsummer.fc 於 2020-8-1 09:24 PM 發表

什麼係青氣同水氣
青=N=中性線,中性線=下圖的(中線)
水=E=接地電線

附件

B4A081D8-069F-482F-BF83-6E20405CDC99.jpeg(166.83 KB)

2020-8-1 09:52 PM

回覆 引用 TOP

如果有分體冷氣,可以試下掹左分體冷氣插頭試下。我試過分體冷氣外機穿窿,落大雨就會跳。

回覆 引用 TOP

引用:

有电線短路!可能是牆中的線有問題

回覆 引用 TOP

洗衣機係元兇大D

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]