• 瀏覽: 10,926
  • 回覆: 75
做左錶迷都有7-8年了
初期玩唔識,同各個新手一樣
玩新錶,玩勞,買全新

果陣時,想玩深潛,吞拿都幾毒,想玩
當時精工旗下好似只有SBDX011呢隻自動吞
最後走左去玩Omega Ploprof

後來仲轉左去玩舊錶玩左幾年
頭都冇回過,完全唔玩新裝錶
就冇再諗吞

到左今日 2020年
唔知關唔關疫症事,個人唔想再咁煩
玩舊裝好煩呀
結果隔左幾年,我竟然玩翻轉頭

入咗 SBDX014
係咁嘅
約兩年前?
有個錶友擁有過一排
當時係cafe聚會試帶過
覺得好正,但當時仲係沉迷舊錶冇入手
結果今天我捕翻佢回來了

我覺得皇帝吞拿CP值極高
唔同而家d精工乜鬼復刻62mas 6105
全部叫價高到離地

呢隻SBDX014

當年好多人話對新針唔得
我可能係少部分從來唔特別覺得舊011針靚嘅人
我幾欣賞對broadarrow針
而且日曆放係四點半
令到三點鐘都有夜光波,我覺得面盤平衡度更佳
有人話舊時秒針正d,大波d,呢點應該係嘅

上手,摸下睇下各個細節,感受下個質量
實在好正冇後悔
呢d先係精工應該有嘅感覺同性價比

遲左幾年玩你
真係唔好意思
better late than never
好啦,講完了。

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2020-8-1 19:59 發表

做左錶迷都有7-8年了
玩新錶,玩勞,買全新

就冇再諗吞

到左今日 2020年
玩舊裝好煩呀
結果隔左幾年,我竟然玩翻轉頭:smile ...
血兄,好耐無見了

估唔到事隔多年,你也終於入手吞拿

小弟近年對手錶的熱衷程度也減退不小,年多前沉醉於玩 g shock 5系,對精工的市場策和定價已經處於放棄狀態

早前也想買隻盲十,但沒太留意勞市場一段日子,居幾然幾年前垂手可得,有9折的盲十,居然已經炒到7萬元,地拖,百事更炒貴一倍,真的令我滴汗,買勞所以放棄了

近日反璞歸真,最常帶和帶得最舒服的,居然係 SKX 009 和013

引用:
原帖由 kimimika 於 2020-8-1 09:05 PM 發表

血兄,好耐無見了

估唔到事隔多年,你也終於入手吞拿

小弟近年對手錶的熱衷程度也減退不小,年多前沉醉於玩 g shock 5系,對精工的市場策和定價已經處於放棄狀態

早前也想買隻盲十,但沒太留意勞市場一段日子,居幾然幾年前垂手可得,有9折的盲十,居然已經炒到7萬元,地拖,百事更炒貴一倍,真的令我滴汗,買勞所以放棄了

近 ...
喂,咁耐冇翻黎,你仲係度

精工真係難聽d講
Short左

我都覺得好出奇
而家咁嘅市
一隻最普通嘅黑Submariner全新竟然要炒?
九皮幾

list好似6萬9.........

想戒錶想左幾年
PNM

我以前隻#SNKK27

#SNK371K:

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2020-8-1 07:59 PM 發表

做左錶迷都有7-8年了
玩新錶,玩勞,買全新

就冇再諗吞

到左今日 2020年
玩舊裝好煩呀
結果隔左幾年,我竟然玩翻轉頭:smile ...
用隻平價鋼吞支持一吓,認同新針都可以接受嘅!

引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2020-8-1 21:12 發表

喂,咁耐冇翻黎,你仲係度

精工真係難聽d講
Short左

我都覺得好出奇
而家咁嘅市
一隻最普通嘅黑Submariner全新竟然要炒?
九皮幾

list好似6萬9......... ...
年紀大,嗜好愈來愈小架啦,手錶仍然留意既,坐長途巴士反工放工時米上來睇下

最近亦看中左Zenith 隻復刻A386,但BT only 無折,68000的價錢真係卻步,但真係好靚

恭喜!
雖然超級憎呢套針同12:00時標,但呢隻系值得儲返隻。
吾知精工搞乜,點解見好多SBDX014個轉圈內金框都系造到粗糙無比?因為造吾到光滑完美所以索性停產?唉,精工!

引用:
原帖由 bigbigjohn 於 2020-8-1 09:33 PM 發表

用隻平價鋼吞支持一吓,認同新針都可以接受嘅!
Hello 多謝支持
係呀對針冇問題

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kimimika 於 2020-8-1 10:04 PM 發表

年紀大,嗜好愈來愈小架啦,手錶仍然留意既,坐長途巴士反工放工時米上來睇下

最近亦看中左Zenith 隻復刻A386,但BT only 無折,68000的價錢真係卻步,但真係好靚

...
呢隻確實好

有鋼帶嗎?
更正

我到今時今日都冇玩過Zenith

想戒錶想左幾年
版主好,咁岩小弟都係今日入左隻SBDX014

附件

20200801_220242.jpg(88.99 KB)

2020-8-2 12:02 AM

引用:
原帖由 harryoboy 於 2020-8-1 10:31 PM 發表

恭喜!
雖然超級憎呢套針同12:00時標,但呢隻系值得儲返隻。
吾知精工搞乜,點解見好多SBDX014個轉圈內金框都系造到粗糙無比?因為造吾到光滑完美所以索性停產?唉,精工! ...
好耐冇見你啦哈sir

你就係其中一個憎
套針真係冇罪
可能覺得由有特色變左人人都會出嘅箭?
十二點個時標我都冇問題
我覺得佢d lume幾正,
冇框(我個人喜歡)同埋”讓”入去
成件事冇舊款硬朗
柔左

圈內框粗糙?
我冇留意添
真係要落鏡睇下

我覺得百貨對百客
我呢d玩開老殘
真係好多details位都唔介意
如果佢打磨有不足我都接受嘅
都係講緊萬幾元嘅tool watch
我亦唔係老精迷
年資淺
都明點解你地比較難接受對新針改款之類

我唔知佢停產哦
幾時定已停?
有下一代未?

精工太多款我真係冇追貼
我剛剛七月先翻入黎

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BestSeiko 於 2020-8-2 12:02 AM 發表

今日!?
嘩恭喜

感覺如何?分享下

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2020-8-2 12:19 AM 發表

今日!?
嘩恭喜

感覺如何?分享下
上手已經覺得比一般既精工潛水錶造工高一班(雖然唔係頂級)。依家精工定價真係亂咁嚟,求其出下復刻版限量版就要一萬幾千,貴則幾皮,不停試探fans底線,反而最高級既SBDX系列潛水錶(GS除外)售價相對穩定,用料十足(鈦金屬錶殼&陶瓷外圈),8L機芯較一般6R機芯可靠,比起某啲定價過萬的復刻限量潛水錶誠意更高。而且呢款1000m吞拿已停產,新款已由舊定價350000Yen大升至440000Yen,所以舊款無論外型,價錢都比新款更吸引,性價比一流。

新款1000m吞
PNM

附件

dial2.jpg(41.56 KB)

2020-8-2 12:44 AM

引用:
原帖由 BestSeiko 於 2020/8/2 00:02 發表

請問邊度入手及幾錢🙏

引用:
原帖由 wwk20160116 於 2020-8-2 08:19 AM 發表

請問邊度入手及幾錢🙏
已PM

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]