• 瀏覽: 12,234
  • 回覆: 181
  • 追帖: 4
1. 梅艷芳
快歌:烈焰紅唇、淑女、慾望野獸街
慢歌:似水流年、夕陽之歌、似是故人來

2. 林憶蓮
快歌:灰色、燒、天大地大
慢歌:激情、依然、至少還有你

3. 鄭秀文
快歌:叮噹、煞科、信者得愛
慢歌:捨不得你、默契、終身美麗

4. 陳慧琳
快歌:花花宇宙、失憶周末、大日子
慢歌:誰願放手、對你太在乎、最愛演唱會

5. 容祖兒
快歌:不容錯失、隆重登場、全身暑假
慢歌:我的驕傲、世上只有、心淡

6. 關淑怡(她是一線嗎?)
快歌:叛逆漢子、星空下的戀人、夜迷宮
慢歌:難得有情人、繾綣星光下、一首獨唱的歌

你們認同嗎?

80年代喎,咁甄妮,徐小鳳呢?

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2020-8-3 05:00 AM 發表

80年代喎,咁甄妮,徐小鳳呢?
她們當然是一線,而兩位阿姐我都欣賞,尤其是小鳳姐。
兩位的慢歌都好出色,例如甄妮有“明日話今天”、“再度孤獨”、“海上花”,小鳳有“風雨同路”、“隨想曲”、“順流逆流”。她們都有快歌,例如甄妮有“愛定你一個”(輕快)、“為你而歌”,小鳳有“喜氣洋洋”、“叉燒包”,但相比她們的慢歌就稍覺失色,並不可稱“俱佳”,所以沒有上榜。

引用:
原帖由 sammywschu 於 2020-8-3 06:56 AM 發表

兩位的慢歌都好出色,例如甄妮有“明日話今天”、“再度孤獨”、“海上花”,小鳳有“風雨同路”、“隨想曲”、“順流逆流”。她們都有快歌,例如甄妮有“愛定你一個”(輕快)、&ldq ...
徐小鳳的漫天風雨,人似浪花都是慢歌喎???

關淑怡早期做過得短暫嘅一線
短到大家都唔會有印象。

勁歌總選
一大堆人排排企之時
佢有段時間企中間。

有段時間佢成日拍住四大天王出場。

有段時間佢同鄺美雲並排企。

當年寶記係用巨大資源去捧佢
但寶記要佢走情愛路線
佢好唔鍾情
睇出佢做得好唔開心。

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2020-8-3 08:19 AM 發表

徐小鳳的漫天風雨,人似浪花都是慢歌喎???
我只舉三首作例。要多舉還有很多,例如“無奈”(她的“情歌”中我最喜歡)、“星光的背影”、“婚紗背後”……不能盡錄。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-8-3 08:34 AM 發表

短到大家都唔會有印象。

勁歌總選
一大堆人排排企之時
佢有段時間企中間。

但寶記要佢走情愛路線
佢好唔鍾情
睇出佢做得好唔開心。 ...
當慧嫻去外國讀書、Cally轉會,寶記就捧Shirley。Shirley以新人身分,憑“難得有情人”奪得十大勁歌金曲,氣勢一時無兩(以女歌手來說,當年嘅新人王傑都以“誰明浪子心”獲得十大勁歌金曲/十大中文金曲)。
我諗你所講嘅一線時期,是否94年嘅“繾綣星光下”呢?因為呢首歌分別得到十大勁歌同埋十大中文金曲。
睇你嘅回應,你應該係Shirley其中一個fans。寶記要佢唱“情歌”,佢唔鍾意,我就唔係咁清楚。其實佢都有“非情歌”,例如“人生可有知己”。Shirley 嘅可塑性好強,唔同種類嘅歌佢都handle到。而家佢退出樂壇,係歌迷嘅損失。

引用:
原帖由 sammywschu 於 2020-8-2 10:35 PM 發表

1. 梅艷芳

2. 林憶蓮

3. 鄭秀文

4. 陳慧琳

5. 容祖兒
慢歌:我的驕傲、世上只有 ...
甄妮?

引用:
原帖由 sammywschu 於 2020-8-3 06:56 AM 發表

兩位的慢歌都好出色,例如甄妮有“明日話今天”、“再度孤獨”、“海上花”,小鳳有“風雨同路”、“隨想曲”、“順流逆流”。她們都有快歌,例如甄妮有“愛定你一個”(輕快)、&ldq ...
小風姐風雨同路、黃沙萬里、人似浪花、夜風中呢啲都好得!

一定唔少得甄妮

佢首
七級半地震

無敵啊

至今仍屬純個人主觀愚見謝絕鬥屌嘅史上最佳全翻唱大碟。

當然,如果我直言忘記他一曲係因為佢唱得太好聽先留意原唱,並且覺得相比原唱演繹得更入味,喺中討只會死無全屍。Block 啦!

引用:
原帖由 sammywschu 於 2020-8-2 10:35 PM 發表

1. 梅艷芳

2. 林憶蓮

3. 鄭秀文

4. 陳慧琳

5. 容祖兒
慢歌:我的驕傲、世上只有 ...
點解姓陳嗰位有份?排名仲要前過容祖姨?早年有人笑佢跳舞似robot
仲有我覺得英記跳唱小天后都應該上榜。

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-8-3 08:34 AM 發表

短到大家都唔會有印象。

勁歌總選
一大堆人排排企之時
佢有段時間企中間。

但寶記要佢走情愛路線
佢好唔鍾情
睇出佢做得好唔開心。 ...
呢d叫自毀前途,俗d講叫唔識撈!

呢方面王菲醒好多

引用:
原帖由 hellobuybuy 於 2020-8-3 01:43 PM 發表

呢d叫自毀前途,俗d講叫唔識撈!

呢方面王菲醒好多
係!
王菲原本一出道就輸俾關。

之後唱片公司叫王做乜
王就做乜,包括造型
百份百合作
結果王就極速上位。

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-8-3 02:09 PM 發表

係!
王菲原本一出道就輸俾關。

之後唱片公司叫王做乜
王就做乜,包括造型
百份百合作
結果王就極速上位。
王菲一首容易受傷的女人, 殺晒.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]